Tudose confirma ca se fac modificari la Pilonul II de pensii: Statul administreaza mai bine decat privatul

Vineri, 25 August 2017, ora 14:36
21819 citiri
Tudose confirma ca se fac modificari la Pilonul II de pensii: Statul administreaza mai bine decat privatul

Premierul Mihai Tudose a spus, vineri, ca s-a luat decizia de a se face modificari la Pilonul II de pensii pentru ca, dupa analiza, au constatat ca randamentul de la Pilonul I este mult mai bun si, deci, au tras concluzia ca statul administreaza mai bine decat privatul.

"Este vorba despre luarea unei decizii in ceea ce priveste defalcarea acelor sume. Ambele sunt de stat, doar ca una are un management privat. Randamentul la Pilonul I este mult mai mare decat randamentul Pilonului II. Am solicitat Ministerului Finantelor ca impreuna cu cei de la sistemul de pensii sa faca o analiza ca sa vada daca e oportun ca sumele care se varsa la Pilonul I sa fie putin mai mari decat cele care se varsa la Pilonul II", a explicat premierul, la Neptun, unde social-democratii sunt adunati pentru a decide strategia in Parlament in sesiunea de toamna.

Pratic, se va muta o parte din contributia destinata Pilonul II catre Pilonul I.

Totusi, premierul a dorit sa precizeze ca "dezbaterea a pornit de la premisa gresita ca vrem sa desfiintam Pilonul II de pensii. Nu este adevarat. Ca vrem sa luam bani din Pilonul II de pensii. Nu este adevarat".

"E o modalitate de a creste pensia in viitor. Din acea distribuire sa creasca sumele varsate pe Pilonul I unde randamentul e mai bun", a punctat el.

Intrebat daca el considera ca statul administreaza mai bine sistemul de pensii, premierul a raspuns: "Se pare ca da".

Amintim ca vicepremierul Marcel Ciolacu a anuntat vineri, tot de la Neptun, ca Guvernul are de gand sa faca modificari la Pilonul II de pensii.

Ciolacu a insistat ca masurile nu vor fi luate pentru ca bugetul ramane fara bani, ci pentru ca, in urma analizelor, ar fi constatat ca exista "anumite cifre care ne ingrijoreaza in ceea ce ii priveste pe viitorii pensionari".

Acesta a insistat ca nu vor fi luati bani din Pilonul II pentru Pilonul I, ci doar vor fi corectate problemele identificate de ei.

Anunturile de astazi vin dupa o serie de contradictii si minciuni atat de la ASF, cat si din partea Ministerului de Finante. Mai exact, dupa ce jurnalistii de la Profit.ro au dezvaluit zilele acestea ca Guvernul intentioneaza sa reduca la mai putin de jumatate contributia virata la stat la Pilonul II printr-o ordonanta de urgenta ce va fi data in aproximativ 2 saptamani, atat ASF cat si Ministerul de Finante au iesit public si au negat. Mai mult, au spus ca nu a existat nicio discutie despre Pilonul II de pensii.

Nici Tudose si nici presedintele PSD Liviu Dragnea, care i-a stat alaturi la prezidiu cand a prezentat modificarile ce vor fi aduse Pilonului II, nu au explicat de ce au mintit ASF si Ministerul de Finante.

Potrivit cifrelor jurnalistilor de la Profit.ro, aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II vor fi afectati de masurile Guvernului.

Citeste si:
Suspiciuni că incidentul cu cerneala a fost o înscenare. ”Se vede cum a venit acel tânăr din spate, iar Simion n-a schiţat niciun gest”
Suspiciuni că incidentul cu cerneala a fost o înscenare. ”Se vede cum a venit acel tânăr din spate, iar Simion n-a schiţat niciun gest”
Reprezentanţii societăţii civile din Iaşi susţin că George Simion caută să se victimizeze şi nu exclud ca incidentul de luni, 24 ianuarie, cu tânărul care l-a stropit cu cerneală să...
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în...