Tudose a dat explicatii la Consiliul Discriminarii pentru declaratiile cu steagul secuiesc: A fost o lectie

Joi, 01 Februarie 2018, ora 12:05
4677 citiri
Tudose a dat explicatii la Consiliul Discriminarii pentru declaratiile cu steagul secuiesc: A fost o lectie
Foto: site Guvern (Arhiva)

Fostul premier Mihai Tudose anunta pe Facebook ca a fost marti la CNCD pentru a da explicatii privind afirmatiile despre arborarea steagului secuiesc, precizand ca a fost o lectie din care a invatat ca e "mai multa nevoie de rigurozitate si atentie in exprimarea publica".

"In data de 30 ianuarie m-am prezentat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru a sustine punctul meu de vedere cu privire la declaratiile mele din emisiunea 'Jocuri de putere' din data de 10-01-2017. Prin declaratia in cauza am dorit sa-mi exprim doar punctul de vedere cu privire la necesitatea respectarii legii in domeniul folosirii insemnelor oficiale ale statului, respectiv la responsabilitatea functionarilor publici de a aplica legea in acest sens", scrie Tudose, adaugand ca si pe aceasta cale isi cere scuze public fata de orice comunitate sau membrii unei minoritati care in urma declaratiei sale "ce a lasat loc de interpretari de incitare la ura sau violenta" s-au simtit lezati.

El precizeaza ca o astfel de interpretare nu este in acord cu principiile sale si considera incidentul o lectie din care a inteles necesitatea unei mai mari atentii in exprimarea publica.

"Aceasta interpretare nu este in acord cu valorile si principiile mele, respectiv dialogul si respectul reciproc intre comunitati si de a ma manifesta impotriva oricarei forme de intoleranta si incitare la ura. A fost o lectie din care am invatat ca e mai multa nevoie de rigurozitate si atentie in exprimarea publica pentru a nu genera fara voie interpretari pe care nu mi le asum....", subliniaza fostul premier.

Pe site-ul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) nu apare niciun comunicat cu privire la o posibila decizie in cazul lui Mihai Tudose. Singurul comunicat publicat in acest an se refera la decizia de miercuri privind amendarea jurnalistului Cristian Tudor Popescu pentru afirmatiile nepotrivite facute despre Viorica Dancila.

In 10 ianuarie, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezolutia privind autonomia Tinutului Secuiesc semnata la Cluj-Napoca de cele trei formatiuni politice maghiare (UDMR, PPMT si PCM), apreciind ca "nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui".

"Am transmis ca daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui", a declarat premierul.

Ulterior, el si-a nuantat declaratia referitoare la autonomia Tinutului Secuiesc, precizand ca s-a referit la mandatele autoritatilor. Tudose a subliniat insa ca nu se poate vorbi despre autonomia unei bucati din Romania.

"Vreau sa nuantez o declaratie pe care am facut-o miercuri si care a fost gresit inteleasa. Imi mentin foarte clar pozitia ca roman ca nu este negociabila sub nicio forma, nici macar amiabila, integritatea teritoriala a Romaniei, nu se poate vorbi despre autonomia unei bucati din Romania.

Cand m-am referit la fluturatul pe steag, m-am referit la autoritatile statului care trebuie sa aplice legea. Mandatul lor flutura langa steag daca nu aplica legea. Despre asta a fost vorba, nu despre spanzurat pe nu stiu cine", a precizat ulterior Mihai Tudose.

Citeste mai multe despre scandalul declansat de fostul premier:

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Tudose CNCD steag secuiesc , #premier
Comentarii