Tudose anunta ca ANAF verifica doua din bancile care activeaza in Romania: Poate facem o fundatie sa le dam niste bani

Luni, 21 August 2017, ora 07:12
8226 citiri
Tudose anunta ca ANAF verifica doua din bancile care activeaza in Romania: Poate facem o fundatie sa le dam niste bani
Foto: Antena3

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat verificari la doua din bancile care activeaza in Romania si nu sunt pe profit, pentru a vedea ce se intampla acolo, a declarat, duminica seara, premierul Mihai Tudose.

Acesta a adaugat ca, din 36 de banci cu activitate in Romania, "18 sunt pe profit si 18 nu".

"Da, e un bun inceput, este prima luna cand au depasit planul, nu ca l-au facut, l-au si depasit. (...) Au inceput controale peste tot, si va dau un exemplu cu bancile. Avem 36 de banci active, 18 sunt pe profit si 18 nu. Eu cred ca trebuie sa le ajutam (...) poate facem o fundatie sa le dam niste bani ca, inteleg ca ei au venit aici sa ne ajute, sa, nu stiu, sunt subsidiare ale Crucii Rosii sau, pur si simplu, au venit aici crezand ca toti suntem cu tricouri cu: fraierii nostri! ANAF-ul a inceput controlul la doua dintre ele sa vada cum si ce se intampla.

Eu va spun foarte sincer si-mi asum, o sa ajungem pana a la iesi public si a spune: domne', bancile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu stiu daca este foarte 'safe' sa va tineti economiile acolo. (...)

Iertati-ma, e o banca, daca ea nu are profit, e pe pierdere, pai nu risca sa intre in faliment?" a precizat Mihai Tudose, la Antena 3, intrebat daca este multumit de felul in care lucreaza ANAF dupa ce a operat schimbari la nivelul conducerii institutiei.

De asemenea, chestionat daca este "o smecherie" din partea bancilor respective si cu concursul cui s-a ajuns la aceasta situatie, premierul a raspuns: "O, da. A statului, in general".

In urma cu aproape doua saptamani, premierul Mihai Tudose a spus ca exista posibilitatea de a face publice date despre anumite banci care isi externalizeaza profiturile, astfel incat "sa inteleaga romanii ca, daca lucreaza cu banca aia, aia ne fura".

El a precizat ca ministrul de Finante, Ionut Misa, a avut deja o discutie cu reprezentanti ai bancilor care activeaza in Romania privind profiturile realizate si ca acestea au cateva saptamani "sa-si regandeasca strategia".

In replica, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) au afirmat ca bancile din tara noastra "au fost si raman deschise" la discutii constructive si edificatoare cu autoritatile competente, fie individual, fie prin organizatiile de reprezentare.

ARB si CPBR au explicat si ca pierderile financiare raportate de bancile din Romania au fost cauzate de criza financiara globala si amintesc ca "aceste pierderi raportate au avut drept consecinta necesitatea suplimentarii capitalului social, acestea reprezentand sume deloc neglijabile care au intrat in Romania".

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#ANAF banci, #banci verificate ANAF, #banci profit Mihai Tudose , #premier