Tudose cere rezolvarea situatiei din Ucraina: Noi avem ditamai problema nationala cu o scoala si acolo ni s-au inchis toate

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 15:03
6678 citiri
Tudose cere rezolvarea situatiei din Ucraina: Noi avem ditamai problema nationala cu o scoala si acolo ni s-au inchis toate
Foto: Arhiva site/Gov.ro

Premierul Mihai Tudose a cerut joi, in sedinta de Guvern, ca ministerele cu atributii sa se ocupe cu prioritate de situatia romanilor din Ucraina, unde a fost adoptata o noua Lege a Educatiei care prevede eliminarea treptata a predarii in alte limbi decat cea nationala, ceea va duce, in final, la inchiderea scolilor romanesti.

"Noi avem ditamai problema nationala cu o scoala si acolo ni s-au inchis toate", a spus Tudose, referindu-se la scandalul diplomatic declansat de Ungaria dupa ce o instanta din Romania a decis, printr-o hotarare definitiva, inchiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures.

Despre acest din urma subiect ministrul Educatiei, Liviu Pop, a sustinut ca e o problema locala, asta desi Ungaria a anuntat oficial miercuri ca retrage din aceasta cauza sprijinul oferit Romaniei in ceea ce priveste aderarea la OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), principala organizatie economica internationala.

"Avem o situatie speciala la Targu Mures. Nu este atributul Ministerului Educatiei. Dupa sedinta de Guvern, as vrea sa va prezint cateva solutii, care sunt locale. Noi avem in momentul de fata tratament egal fata de toate minoritatile din Romania. Nu avem o problema la nivelul ministerului, este o problema locala. E si un dosar DNA in lucru. Cred ca avem o solutie prin care elevii sa nu sufere acolo. Sunt cateva sute de elevi care au intrat intr-o disputa care nu le apartine", a spus ministrul Educatiei, despre situatia de la Targu Mures.

Citeste mai multe despre miza scandalului diplomatic dintre Romania si Ungaria?

Cat despre Ucraina, Parlamentul de la Kiev a adoptat marti o noua Lege a Educatiei care prevede ca in scolile din aceasta tara studiile se vor desfasura doar in limba de stat, astfel ca este desfiintat sistemul de predare in limba minoritatilor nationale.

Legea a fost trimisa spre promulgare presedintelui Petro Porosenko.

Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027 - in clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de invatamant din Ucraina a starnit un val de critici, comunitatea de romani din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor romanesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice. In acest sens, a fost semnat un apel catre presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, prin care se solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerata a fi una care ar putea genera noi conflicte si instabilitate in tara.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arata ca, in prezent, in aceasta tara locuiesc peste 400.000 de etnici romani, potrivit TVR Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Tudose scoli romani inchise Ucraina, #Tudose liceu maghiar inchis Tragu Mures , #premier