Premierul Mihai Tudose insista in comparatia randament obtinut de stat pe Pilonul I de pensii versus randament privat al Pilonului II castigat prin investirea banilor viitorilor pensionari de catre fondurile de pensii.
Mai multi analisti si economisti i-au explicat astazi premierului ca aceasta comparatie este aberanta si manipulatorie, pentru ca nu poti pune in balanta banii din Pilonul II, pe care fondurile de pensii ii investesc in economie, in firme cotate la bursa, cu banii din Pilonul I, obtinuti prin cresterea arbitrara a salariului minim sau a punctului de pensie, decisa din pixul unui politician sau altul.
Dar, degeaba. Tudose insista si intr-o postare pe Facebook de vineri seara anunta triumfal ca cifrele sunt de partea lui:
"Randamentul mediu, din 2008 pana in prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%.
In Pilonul I, punctul de pensie se calculeaza ca fiind raportul dintre salariul incasat si salariul mediu. Acest lucru inseamna ca o persoana care a avut o crestere anuala a salariului mai mare de 4% fata de cresterea salariului mediu va avea la pensie mai multi bani decat o persoana care a optat si pentru Pilonul II.
Un exemplu concret il reprezinta cei care in toata perioada 2008 - 2017 au avut salariul minim. Acesta a avut o crestere de aproximativ 180% in aceasta perioada, in timp ce salariul mediu a crescut cu mai putin de 100%. Rezulta ca acesta a avut o crestere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat si pentru Pilonul II.
Randamentul la care m-am referit, calculat in raport cu punctul de pensie, viza suma incasata de beneficiar la pensie in cele doua ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".
Pe langa comparatia care nu se poate face, Tudose mai scrie o inexactitate, sa-i spunem.
Premierul se refera mereu doar la "cei care au optat si pentru Pilonul II".
Insa legea care a insituit acest Pilon II prevede ca aceste contributii erau obligatorii pentru persoanele de pana in 35 ani si optionale doar pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani in 2008. Asa ca, domnule premier, nu a fost pentru toti o optiune.
Insa, probabil, domnul Tudose spune ceea ce stie ca multi vor sa auda: vom lua banii de la privatii care ii administreaza prost ca sa va dam pensii mai mari si mai sigure. Nu conteaza ca argumentatia din spate este, cel putin, subreda. Multi aud, putin inteleg mecanismele complicate ale economiei.
Citeste si
... Vezi tot