Tudose da vina pe BNR pentru cresterea indicelui ROBOR: Au fost un pic plecati de acasa. BNR e structura de zei?

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 19:47
7230 citiri
Tudose da vina pe BNR pentru cresterea indicelui ROBOR: Au fost un pic plecati de acasa. BNR e structura de zei?

Prim-ministrul Mihai Tudose a avut o reactie surprinzatoare, vineri seara, in contextul dublarii indicelui ROBOR, ceea ce va duce la cresterea ratelor la creditele in lei.

Seful Executivului a dat vina pe reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei si a avertizat ca urmeaza o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu, numind BNR "structura de zei".

"Cei de la Banca Nationala au fost un pic plecati de acasa, fiindca asta era rolul BNR - sa aiba grija sa nu creasca si sa nu lase niste actori sa se joace pe aceasta tema. Noi am luat banii (dividende - n.red.) statului de la companiile mari. Erau banii statului, nu i-am furat. BNR trebuie sa reglementeze situatia. Asta trebuie sa faca.

(...) Nu am avut o discutie cu guvernatorul si s-ar putea sa am o discutie saptamana viitoare, fiindca chiar vreau sa il intreb pe guvernator daca domnul Vasilescu chiar reprezinta BNR cand iese cu declaratii. Daca vorbeste in nume propriu, e problema domniei lui, dar sa-si puna tricou pe care sa scrie privat.

Daca iese in tricou cu BNR, avem alta discutie. Dar macar sa stim: mai e Banca Nationala a Romaniei sau e o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta, foarte buna de altfel", a declarat Tudose, vineri seara, in conferinta de presa sustinuta dupa mai multe ore de discutii cu colegii din PSD.

Amintim ca, vineri, indicele ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M), in functie de care se calculeaza dobanzile la multe din creditele in lei, a ajuns la un nou maxim, de 1,58%. Cotatia de vineri este importanta, caci va influenta ratele pe urmatoarele trei luni la imprumuturile in moneda nationala.

Principala cauza pentru aceasta crestere o reprezinta imprumuturile Guvernului luate pentru acoperirea deficitului bugetar. De remarcat este, pe de o parte, faptul ca nivelul publicat vineri de BNR este cel mai mare din ianuarie 2015 incoace, dar si viteza cu care avanseaza: cu o zi in urma, joi, cotatia era de 1,46%.

Vasilescu: Sunt tendinte care arata ca epoca dobanzilor joase se cam incheie

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat vineri ca pe toata planeta, din America pana in Japonia, sunt tendinte care arata ca epoca dobanzilor joase, unele foarte joase, la nivelul zero, se cam incheie.

"Suntem in 2017, septembrie. Ne uitam cum a evoluat ROBOR-ul de-a lungul acestei luni incepand de la 1 septembrie si pana astazi, 29. O sa vedem ca s-a plecat de jos, in sensul ca ratele au fost zile intregi in aceasta luna sub 1%. Exact la jumatatea lunii, in 15 septembrie, s-a tras linie, a fost marcat atingerea nivelului de 1% si apoi ROBOR-ul (la trei luni n.r.) a inceput sa creasca accelerat. In general la noi, cand se produc astfel de cresteri, se produce o agitatie.

Sunt voci care spun imediat iata sunt cresteri mari, ROBOR-ul va determina o reasezare a dobanzilor la creditele in derulare, oamenii vor plati mai mult, cei care au credite si asa mai departe. Fara sa intelegem exact ce se intampla s-ar putea ca in fata acestor voci zgomotoase sa intervina un soi de ingrijorare, dar ia sa vedem ce se intampla in realitate. In primul rand, pe toata planeta, din America pana in Japonia sunt tendinte care arata ca epoca dobanzilor joase, unele foarte joase, la nivelul zero, se cam incheie", a explicat Vasilescu.

El a mai spus ca o serie de state cunosc framantari legate de majorarea dobanzilor, inclusiv de majorarea dobanzilor interbancare.

"In aceste conditii sunt foarte multi actori ai pietei care se straduiesc sa nu fie prinsi descoperiti, la niveluri mai joase decat cele care vor fi atinse si atunci incearca o repozitionare pe piata. Aceasta pe de o parte. Pe de alta parte, toamna insasi este un anotimp al cresterilor: cresc preturile, cresc dobanzi, cresc ratele pietei valutare. Acesta se intampla toamna de toamna si toamna aceasta nu face exceptie. In aceste conditii este normal sa vedem ca iata ROBOR-ul a urcat, dar nu foarte mult", a afirmat Vasilescu.

Citeste si:
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Sursa: Ziare.com