Tudose s-a ales doar cu un avertisment de la Consiliul Discriminarii dupa ce i-a amenintat pe maghiari

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 15:56
1623 citiri
Tudose s-a ales doar cu un avertisment de la Consiliul Discriminarii dupa ce i-a amenintat pe maghiari
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii l-a sanctionat, miercuri, cu avertisment pe fostul premier Mihai Tudose pentru afirmatia acestuia legata de autonomia secuilor.

"Afirmatia domnului Mihai Tudose, conform careia 'daca steagul acela (secuiesc) flutura in vant, toti cei responsabili de acolo flutura si ei langa steag', reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate, conform art. 2, alin. 1 si art. 15 din OG nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Colegiul director a aplicat sanctiunea avertismentului contraventional, avand in vedere faptul ca domnul Mihai Tudose si-a cerut scuze public pentru aceste afirmatii", se arata intr-un comunicat al CNCD.

Pe 10 ianuarie, la Realitatea TV, fostul sef al Guvernului a declarat ca nu poate fi vorba despre autonomie pentru secui, comentand faptul ca UDMR, PCM si PPMT au cerut intr-o rezolutie comuna semnata la Cluj autonomia teritoriala a tinutului secuiesc, precum si un statut special pentru regiunea Partium.

"Fara a minimaliza sau ignora subiectul, parerea mea este ca anul acesta va fi unul al incercarilor de a baga batul prin gard, noi sa sarim la ei, ei la noi, si anul asta sa devina unul al certurilor, in loc sa fie al unirii.

Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignorati, dar eu va spun foarte simplu: am transmis ca, daca steagul secuiesc va flutura in vant, toti cei responsabili de acolo vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cat timp cantau ei acolo, la ei in curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", declara atunci fostul premier.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ulterior ca asteapta scuze de la Tudose si retragerea declaratiilor privitoare la autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, pe care le considera "absolut inacceptabile".

"In UE nu poti sa propui fara consecinte politice reintroducerea pedepsei capitale si dupa aceea sa spui pentru o comunitate mai mica sau mai mare ca nu esti de acord cu ideile comunitatii respective si se vor flutura, ca vor fi spanzurati, ca vor fi omorati", preciza Hunor, la RFI Romania.

In data de 15 ianuarie, Mihai Tudose a sustinut ca declaratia sa "a fost gresit inteleasa". "Nu se poate vorbi despre autonomia unei bucati din Romania. Cand m-am referit la fluturatul pe steag, m-am referit la autoritatile statului, care trebuie sa aplice legea, mandatele lor fluturand pe steag, daca nu aplica legea", spunea Tudose.

Fostul premier a anuntat pe 1 februarie ca s-a prezentat la CNCD pentru a-si sustine punctul de vedere cu privire la declaratiile sale despre autonomia secuilor si a precizat la cateva zile dupa audiere ca "ca o astfel de interpretare nu este in acord cu principiile sale si considera incidentul o lectie din care a inteles necesitatea unei mai mari atentii in exprimarea publica."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Tudose amenda CNCD steag secuiesc , #premier
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Tudose s-a ales doar cu un avertisment... eu credeam ca va avea cel