Tudose si supraacciza la carburanti: Doua neadevaruri de la premier si cifrele care il contrazic

Vineri, 11 August 2017, ora 21:24
15181 citiri
Tudose si supraacciza la carburanti: Doua neadevaruri de la premier si cifrele care il contrazic

Prim-ministrul Mihai Tudose a spus vineri seara ca, atunci cand supraacciza la carburanti a fost eliminata, la inceputul anului, "pretul la pompa n-a scazut". Nu e prima data cand premierul spune asta, dar doar pentru ca o declaratie e repetata, nu inseamna ca devine si adevarata. Iata care este adevarul cu cifre concrete.

"De o zi, doua, toata lumea e innebunita ca ia foc pompa de benzina (...) Incercam sa punem lucrurile la loc. Cand am scos acciza, pretul la pompa n-a scazut. Incercam s-o punem la loc.

Daca creste pretul la pompa, o sa avem o alta discutie cu companiile distribuitoare si producatoare (...) Noi am scos acciza nu ca sa le facem lor profit, ci ca sa incercam sa ducem pretul mai jos. N-a functionat, o punem la loc", a sustinut premierul, intr-un interviu difuzat vineri seara, la Realitatea TV.

Tudose spune, insa, doua neadevaruri.

Primul e demontat usor pentru ca, in iarna, pretul la benzina si motorina chiar a scazut, dupa ce a fost scoasa supraacciza pe carburanti. Asa cum scria Ziare.com, in luna ianuarie, pretul la pompa a scazut cu 7%, la inceputul anului. Atunci, aveam al doilea cel mai mic pret la combustibil din UE, dupa Bulgaria.

Iar daca nu ne credeti pe noi, iata doua grafice care arata exact acelasi lucru, respectiv scaderea brusca a pretului la pompa, de la 1 ianuarie 2017 - pe Peco-online.ro si pe site-ul UNTRR.

Al doilea neadevar este ca, de fapt, Guvernul Ciolos a scos supraacciza la carburanti, dupa ce seful partidului lui Tudose, Liviu Dragnea, a insistat ca acest lucru sa nu se intample.

Iata tot ce trebuie sa stii despre majorarea accizei la carburanti

Astfel, va amintim ca supraacciza la carburanti, in valoare echivalenta de 7 eurocenti, a fost introdusa de Guvernul Ponta la 1 aprilie 2014. Doi ani si noua luni mai tarziu, aceasta a fost eliminata, cu toate ca Liviu Dragnea i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa nu faca acest lucru, dupa ce au trecut alegerile parlamentare.

Tot Guvernul Ponta este cel care prevazuse, in Codul Fiscal, eliminarea supraaccizei incepand cu 1 ianuarie 2017.

Citeste mai multe despre controversa introducerii supraaccizei in anul 2014:

F.N.

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...