Tudose spune ca nu a mintit: A votat si pentru, dar si impotriva folosirii cianurilor la Rosia Montana

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 10:05
4032 citiri
Tudose spune ca nu a mintit: A votat si pentru, dar si impotriva folosirii cianurilor la Rosia Montana
Foto: Facebook / Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a venit, joi seara, cu precizari legate de votul pe care l-a dat in Parlament privind exploatarea cu cianuri la Rosia Montana, dupa ce a fost acuzat ca a mintit declarand public ca a votat impotriva interdictiei.

Explicatiile vin ca urmare a reactiilor starnite de premier prin afirmatia ca ar fi votat "cu doua maini" pentru interzicerea cianurilor, lucru infirmat de site-ul Camerei Deputatilor.

Joi seara, premierul Tudose a precizat ca el s-a referit, de fapt, la proiectul votat in 2014 de Camera Deputatilor, care reglementa exploatarea de la Rosia Montana.

"Am votat respingerea legii care prevedea exploatarea auro-argentifera din zona Rosia Montana, avand in vedere ca acest tip de exploatare nu se poate face, din punct de vedere tehnic, decat prin utilizarea cianurii. In concluzie, am votat impotriva exploatarii care presupune folosirea cianurii", a sustinut Mihai Tudose, conform unui comunicat remis presei de Guvern.

Totodata, premierul Mihai Tudose recunoaste ca in ceea ce priveste prima lege, cea din 2013, el a votat pentru respingerea amendamentului depus la plen de Remus Cernea, care prevedea ca utilizarea tehnologilor de minerit pe baza de cianuri sa fie interzisa in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, dar motiveaza spunand ca amendamentul i s-a parut "lipsit de fundament".

Pe scurt, in 2013, Mihai Tudose a votat impotriva amendamentului depus de Remus Cernea prin care se interzicea explicit folosirea cianurilor la Rosia Montana, iar in 2014, dupa indelungate si ample proteste de strada, a votat alaturi de majoritatea colegilor parlamentari impotriva "Legii privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania".

Aceasta lege stabilea redeventele, regimul exproprierilor si tehnologiile folosite, inclusiv cea a cianurilor.

Cum i-a infuriat Tudose pe romani: O declaram protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam

Amintim ca premierul Mihai Tudose a facut saptamana trecuta o serie de declaratii care au socat romanii prin limbaj si mesaj.

"Poate il intrebati si pe domnul Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, in ultimele zile, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata, lucru care probabil ca va conta la acel arbitraj. De ce a facut-o nu stiu, dar probabil ca va trebui sa raspunda dansul (...)

El era seful la tribul acela de tehnocrati, ala destept care ne tot da lectii acum. Sa spuna ca habar nu a avut, lucru pe care tind sa il cred, pentru ca nu prea stia ce se intampla pe acolo, dar intrebam atunci pe celebrul ministru al Mediului (...) Pe 4 ianuarie, in guvernarea ingrozitor de foarte tehnocrata, s-a intamplat acest lucru. Era inca Guvernul Ciolos pe aici prin cladire", a mai spus seful Executivului.

El a sustinut ca Romania nu va mai putea exploata resursele minerale de la Rosia Montana daca aceasta zona va fi declarata arie protejata, precizand ca anularea la UNESCO a procedurii initiate de catre Guvernul Ciolos este greu de realizat.

Dupa declaratiile sale, peste o suta de persoane, sustinatori ai proiectului de conservare a zonei Rosia Montana, au protestat in Piata Victoriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Tudose vot cianuri Rosia Montana , #premier