Tudose spune ca UE a inteles gresit schimbarea sistemului electoral din Moldova: Si Romania a trecut prin asa ceva, distorsionarea realitatii de cei neprieteni

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 16:06
2837 citiri
Tudose spune ca UE a inteles gresit schimbarea sistemului electoral din Moldova: Si Romania a trecut prin asa ceva, distorsionarea realitatii de cei neprieteni
Foto: Facebook/Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, ca schimbarea sistemului de alegeri in Republica Moldova este un drept al Parlamentului si a afirmat ca ceea ce este iesit din comun a fost "distorsionarea realitatii de cei neprieteni, care au ajuns cu mesajul la Bruxelles intors complet".

"In primul rand, schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului. Este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Sunt multe tari in lume care au acest sistem electiv, deci nu este nimic iesit din comun.

Ceea ce este iesit din comun - si va spun sincer ca si Romania a trecut prin asa ceva - distorsionarea realitatii de cei neprieteni, care au ajuns cu mesajul la Bruxelles intors complet.

Eu am incredere ca institutiile democratice din Moldova functioneaza si la intrebarea "ce facem noi ca sa ajutam Moldova?". Exact acest lucru, spunem acest lucru. (...) Poporul din Republica Moldova decide prin reprezentantii sai din Parlament ce sistem de vot si electiv este mai potrivit sau necesar intr-un anumit moment.

Nu pot sa-mi dau cu parerea despre politica sau politica pe acest domeniu a unui stat independent", a sustinut Mihai Tudose, vineri, la sediul Executivului moldovean, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau moldovean, Pavel Filip, intrebat cum considera ca vizita pe care o face la Chisinau va contribui la mentinerea parcursului european al Republicii Moldova, in contextul tensiunilor de la Chisinau si a avertismentelor venite din partea Comisiei Europene.

Tudose a adaugat ca "Romania si-a modificat si ea sistemul de alegeri, daca stiti bine, cu acel vot uninominal".

"Am trecut prin aceleasi lucruri, apoi lucrurile s-au linistit cand s-au convins ca ce am facut nu a iesit din zona democratica.

Vom spune si am inceput sa spunem deja despre ce se intampla. Poate aici, stiti, toata lumea invata din propriile greseli, in loc sa invete din ale altora. Guvernul de la Chisinau va trebui, de acum, sa fie mai atent, sa explice de ce si cum se intampla aceste lucruri", a declarat seful Executivului de la Bucuresti.

Tudose a punctat ca, "indiferent cum sunt alesi cei alesi, indiferent de ce tip de guvern sustin, ceea ce este important, din punctul meu de vedere - si aici ii dau dreptate domnului prim-ministru - este continuitatea in proiect".

"Atat timp cat este un proces democratic, care genereaza un parlament functional, care este in stare sa puna un guvern stabil - si vedem ca e stabil (...) si Moldova este in continuare catre Uniunea Europeana pe parcursul european, pe un parcurs economic si social stabil, lucrurile sunt in regula", a mai declarat premierul Tudose.

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi proiectul privind sistemul electoral mixt in lectura a doua, finala, cu 74 de voturi "pentru", cu toate ca numerosi oameni s-au adunat in fata Parlamentului si au cerut sa nu fie votata aceasta lege, au informat Radio Chisinau, Deschide.md si Unimedia.md. Deputatii comunisti au parasit sala de sedinte in semn de protest.

Proiectul presupune ca alegerile parlamentare in Republica Moldova se vor desfasura in baza asa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputati vor fi alesi pe liste de partid, la fel ca in prezent, iar ceilalti 51 - in circumscriptii uninominale.

Iata concluziile Transparency International referitoare la schimbarile sistemului electoral din R.Moldova.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Mihai Tudose schimbare sistem alegeri Moldova, #Mihai Tudose Republica Moldova, #Moldova schimbare sistem electoral , #premier