Primele trei luni ale anului vor fi marcate de confruntarile din PSD. Contextul creat de modificarile aduse de Legile Justitiei e unul exploziv pentru partidul de guvernamant.
La asta trebuie adaugate si convulsiile din economie generate de transferul contributiilor de la angajator la angajat, de schimbarile aduse la plata TVA, dar si nemultumirile angajatilor in ce priveste aplicarea legii salarizarii unice.
Fara a dispune de un plan realist, Liviu Dragnea a dinamitat echilibrul din societatea romaneasca, sperand sa se transforme in lider-salvator si sa fie perceput ca atare. E aceeasi strategie aplicata de Ion Iliescu, Silviu Brucan, Virgil Magureanu si Petre Roman in decembrie 1989 dupa prabusirea regimului Ceausescu. Au prelungit starea de panica a populatiei prin prelungirea artificiala a unui conflict armat pe strazi pentru a fi perceputi ca eroi salvatori, atingandu-si scopul de a prelua puterea fara a fi contestati.
Vestea buna e ca in 2017, planul lui Liviu Dragnea nu a putut fi implementat "la virgula", cum ii place sa spuna. Dar asta nu inseamna ca dezastrul nu e in desfasurare. Seful PSD se mentine la putere folosind un grup de presiune format din parlamentari ai partidului care au probleme cu legea si care genereaza proiecte legislative ce au drept scop preluarea controlului politic asupra sistemului de justitie.
"Asta e o chestiune foarte urata pe care o spuneti la televizor, nu mai puneti intrebari de genul asta ca nu isi au sensul, nu ma intereseaza daca e dezincriminat unul sau altul ori colegii nostri, pe mine ma intereseaza sa avem un cod penal european", a declarat Catalin Radulescu, deputat PSD, sustinand ca propunerea sa de modificare a Codului penal nu are nicio legatura cu salvarea lui Liviu Dragnea.
In 2018, va escalada conflictul dintre premierul Mihai Tudose si Liviu Dragnea. O parte a opiniei publice vede in seful executivului omul cheie care poate bloca raul facut de liderul PSD in Parlament. E o asteptare prea mare. Mihai Tudose este un membru vechi al partidului, retelele sale de putere sunt acolo. Nu se poate desprinde si nu are puterea sa influenteze decisiv cursul tensiunilor din interiorul formatiunii.
Adrian Nastase, cere congres extraordinar in PSD, un semnal pentru inlaturarea lui Dragnea, sperand sa se intoarca la conducerea partidului. Foto: Hepta.ro
Pentru asta e nevoie de o personalitate respectata de catre majoritatea parlamentarilor social-democrati. Aici intra in scena Adrian Nastase. Invitat la o emisiune la postul public de televiziune, fostul presedinte PSD s-a referit la nevoia unui congres extraordinar, aceasta declaratie fiind o incercare de a crea o masa critica in partid care sa i se opuna lui Dragnea.
"Partidul are nevoie in primavara de un congres pentru a se discuta strategia pentru viitor. Este nevoie ca oamenii din partid sa se stranga si sa stabileasca o noua strategie, dupa ce timp de un an de zile ne-au facut pulbere tot felul de persoane, mai mult sau mai putin pricepute", a declarat Adrian Nastase.
Mihai Tudose vrea sa se elibereze de sub tutela sefului PSD, dar nu o poate face brutal de teama sa nu pice odata cu el. Un conflict deschis i-ar putea pune in pericol pozitia pe care o are acum.
Premierul, prin intalnirea cu reprezentantii protestatarilor, nu a vrut decat sa transmita un mesaj catre social-democrati ca poate dezamorsa conflictul cu societatea civila si ca poate scoate partidul din prapastia care a intrat prin modificarea Legilor Justitiei.
"Prin natura functiei sale, Mihai Tudose este obligat sa dialogheze cu absolut toata lumea, indiferent daca ii place sau ii displace, la modul personal, partenerul de dialog. Prin urmare, nu exista un cutremur in PSD din cauza acestei intalniri de la Palatul Victoria. Din contra, atat eu, cat si colegii mei suntem curiosi sa vedem de cata rabdare va putea da dovada Mihai Tudose la aceasta intalnire si daca va putea sa incropeasca un minim dialog cu reprezentantii hastag Rezist si ai ONG-urilor finantate de Soros&comp", a declarat Codrin Stefanescu, comunicator PSD din grupul Dragnea, despre intalnirea dintre Mihai Tudose si reprezentantii protestatarilor din Piata Victoriei.
Prima grija a actualului premier este sa supravietuiasca, a doua este sa nu rateze nicio oportunitate de a castiga sprijin in interiorul partidului impotriva lui Dragnea, dar, daca s-ar putea, fara stirea celui din urma.
Pe de alta parte, Liviu Dragnea e constient ca doar o minune mai poate salva PSD de la un dezastru electoral in 2020. El s-a concentrat pe propria persoana si foloseste toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru a se salva.
Discursul sau in interiorul partidului e acela ca s-a sacrificat pentru a-si salva colegii de procurori, de DNA, de condamnari, asa cum le-a promis. Ca el a pierdut tot pentru binele lor, facand referire la noile dosare de urmarire penala si la sechestrul pe averea personala. Un astfel de discurs e bine primit, iar el e factorul care a transformat PSD intr-o formatiune kamikaze, luata ostatica de catre actualul lider, care speculeaza in interes personal frica de DNA a parlamentarilor din arcul puterii.
Deputatul PSD Catalin Radulescu, condamnat penal, e liderul grupului de presiune condus de Liviu Dragnea in Camera Deputatilor prin care incearca sa preia controlul asupra sistemului de justitie, foto Hepta.ro
E gresit sa spunem ca Liviu Dragnea nu are sustinere in interiorul partidului, are o sustinere mare si un credit in alb sa-i salveze pe politicienii corupti de rigorile legii. Acesta e motivul pentru care orice incercare de reforma a formatiunii e blocata din start.
In plus, seful PSD l-a amenintat direct pe Mihai Tudose ca se gandeste sa-l schimbe daca incearca sa se desprinda de el:
"In luna ianuarie, am vorbit si cu domnul Tariceanu, trebuie sa avem o discutie foarte serioasa ca sa facem ca activitatea guvernamentala sa fie mai buna ca in 2017", a declarat Liviu Dragnea la Romania TV.
Dar liderul PSD stie ca de aceasta data ii va fi infinit mai greu sa-l demita pe Mihai Tudose decat a fost in cazul lui Sorin Grindeanu. Atunci a avut un plus de numai noua voturi pentru a trece motiunea de cenzura impotriva propriului guvern. O noua incercare ar reprezinta un pariu nebunesc din partea lui Dragnea.
Aflandu-se, totusi, sub aceasta amenintare, Mihai Tudose merge lin, ca sa nu piarda sprijinul macar a unei parti a partidului in caz ca se pune in discutie demiterea sa.
La inceputul acestui an vom asista la degradarea relatiilor dintre Tudose si Dragnea, dar criza politica care afecteaza intreaga societate, din pacate, nu se va putea rezolva in afara partidului care a castigat alegerile, iar ea se va transa ori prin izolarea grupului Dragnea, ori prin fragmentarea PSD. Dar asta va lua ceva timp.