Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Intra dihonia in PSD?

Sambata, 01 Iulie 2017, ora 18:17
17885 citiri
Intra dihonia in PSD?

Asemenea fierbere in PSD, precum cea la care asistam in zilele acestea, nu s-a mai vazut de la mijlocul anilor '90, cand presedintia partidului (pe atunci, FSN) a fost castigata in alegerile interne de Petre Roman, iar Ion Iliescu si-a facut gruparea lui, denumita FDSN.

Amandoua formatiunile social-democrate si-au lins ranile rapid si s-au redresat pe scena politicii romanesti nu atat prin merite proprii, cat prin slabiciunea Opozitiei care, ca si astazi, era divizata prin eforturile social-democratilor de a-si discredita adversarii pe principii machiavellice.

Machiavellismul le-a ramas drag si astazi acestor social-democrati, desi momentul este cu totul altul. Atunci, partidul era grupat in jurul unui personaj-simbol care atragea multi nostalgici si dadea sperante celor care pierdusera cascavalul si visau la ciolan.

Astazi, stanga este mai consolidata ca atunci, legitimata prin alegeri, dar lipsita de vreo personalitate capabila sa arate directia spre care a pornit. Dimpotriva, Liviu Dragnea lasa tot mai insistent impresia ca a impins partidul in deriva si conduce fara busola.

Dezavuarea indragitului Grindeanu, dupa nefericita discreditare a iubitului Ponta si urmata de scoaterea din palarie a personajului Tudose, toate ridica semne de intrebare asupra lui Dragnea insusi, ca unul care s-a mutat intr-o lume paralela si ne face de acolo programe, ca sa le incerce pe noi si sa vada daca ne vin bine ca masura.

Iar, in ultimele zile, se aude un murmur ori de cate ori noul prim ministru ataca exact reduta forte a razboiului lui Dragnea, giuvaerul sau, constructia inexpugnabila pe care a inaltat-o cu Valcov si cu Olguta: programul de guvernare.

De unde pana mai ieri aceasta era scrierea sacrosanta a partidului, ceva de care nu te poti atinge ca de Talmud, devine dintr-o data tinta nemultumitilor, obiectul modificarilor, locul unde tot ce fusese alb devine negru si ce fusese negru devine alb.

Dar cel mai cumplit lucru pentru autorul programului este faptul ca noii guvernanti descopera exact ceea ce descoperisera expertii inca de la inceput, ceea ce a combatut Opozitia tot timpul si ceea ce revolta presa de sase luni de zile: non-sustenabilitatea.

Cea mai revoltata dintre pesedisti mi se pare Olguta Vasilescu, care nu pregeta sa dea cu toroipanul in presa si, considerandu-se ea insasi coautoare a programului, il apara chiar si in acest moment de prohod, cand nu mai ai ce apara.

De altfel, doamna ministru a fost caracterizata foarte plastic de catre reprezentantul sindicatelor din politie: "... Lia Olguta Vasilescu nu cunoaste legea, nu stapaneste nimic, minte cu dezinvoltura la televizor. Ma uimeste cu cata lejeritate minte aceasta femeie".

N-am spus-o eu. Eu doar am citat din presa si constat limbajul folosit de doamna Olguta in dialog cu presa: "... Normal ca a disparut, desteptilor! E o masura care se aplica deja de cateva luni" (in legatura cu impozitarea pensiilor).

Sunt multi oameni de bun simt in Romania. Ca dovada, nimeni nu si-a permis sa i se adreseze cu "desteapto", desi poate unora le venea pe limba, dar absolvisera cursul celor sapte ani de acasa.

Inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri a speriat nu numai mediul de afaceri, dar iata ca si printre liderii PSD apare dihonia. E limpede: si grangurii social-democrati au afaceri, si ei au venituri, si pe ei ii loveste impozitul in moalele capului. Si intre ei sunt unii pro, altii contra, iar de aici la dihonie nu-i decat un pas.

In plus, afaceristii, dintre care multi se afla in staff-ul PSD, se ingrozesc cand aud de inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri. Este evident ca acest impozit ar aduce incasari mai bune la buget (in cazul cand platitorii ar avea de unde plati), dar cu ce pret? Cu pretul de a creste cheltuielile si a le deconta cumparatorului de marfuri si de servicii. Deci tot din buzunarul nostru.

Inevitabil, pesedistii se impart in doua: unii s-au luminat ca programul de guvernare fusese un bluff, altii mai conservatori, raman adepti ai programului Dragnea si hotarati sa-l apere pana la final.

Finalul nu-l poate prevedea nimeni. Putem numai sa constatam ca liderul partidului pierde teren pe zi ce trece. Si chiar atunci cand a mai luat o gura de aer la nominalizarea lui Tudose de catre presedinte, tot nu s-a ales cu ceva bun. Istoria nu se va intreba cine a nominalizat o marioneta sa conduca Guvernul, dar sigur va contabiliza cine l-a ales.

In plus, nici acum nu-mi vine sa cred ca presedintele Iohannis l-a acceptat din greseala. Mai curand, a simtit incotro se indreapta lucrurile si si-a propus sa nu-i puna frana lui Dragnea, daca el tine mortis sa se rostogoleasca spre nicaieri.

Pur si simplu, l-a lasat in cadere libera, spunand: "Ati bagat tara in criza fiindca nu ati stiut sa guvernati".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#programul de guvernare Dragnea, #programul de guvernare Tudose , #PSD