Senzatia generala este ca marele partid castigator al alegerilor din 2016 a ajuns sa umble pe sarma. La un an dupa alegeri apare dihonia intre lideri, pe o tema vecina cu ridicolul: cine-i mai tare in parcare, premierul ca sef al Executivului sau jupanul ca sef la partid?
Lunea trecuta, jupanul a evaluat gresit situatia, crezand ca ajunge o sedinta, ca sa se alinieze cu totii la comanda sa, ca pe vremea lui Grindeanu. Nu s-au aliniat, sedinta s-a terminat in coada de peste, iar Dragnea a contat degeaba pe rabdarea colegilor, care ar trebui sa astepte pana la sfarsitul lunii, ca sa afle cam care va fi soarta lor de aici incolo.
Fost-ai, lele! Daca-i soarta in joc, nimeni n-are rabdare sa astepte. Mesajele au curs garla si de la centru, si din teritoriu, si de peste tot. Toti au cerut intr-un glas CEx imediat, nu la sfarsitul lunii, iar acesta va avea loc luni.
Si - interesant - putini vor schimbari. Nuantele difera, dar mesajele sunt aceleasi: continuitate, unitate si nu dezbinare. Cu asemenea mesaje, dl Tudose nu se poate plange ca i s-ar clatina scuanul.
Cel mult, va trebui sa mai cedeze pe ici, pe colo, pentru ca tocmeala sa fie reciproc avantajoasa. Nu-mi inchipui, de exemplu, ca va putea scapa de Carmen Dan din Guvern, fara negocieri la sange. Nu stiu ce ar putea oferi la schimb, dar merita orice sacrificiu, nu pentru ca dl Tudose s-o vada invinsa pe teleormaneanca, ci ca sa afle lumea cum l-a ingenunchiat pe insusi jupanul partidului.
Iar dl Dragnea n-are cum sa se fereasca de aceasta pastila amara, trebuie s-o inghita. Conjunctura nu-i este deloc favorabila. As zice chiar ca merge din esec in esec:
1. Sedinta de lunea trecuta, cand convocase CEx, probabil ca sa-l puna la punct pe premier, s-a incheiat cu un esec total, de vreme ce nu s-a hotarat altceva decat o noua convocare, catre sfarsitul lunii, la Iasi. Asta suna cam asa: ne-am adunat ca sa hotaram cand sa ne adunam ca sa stabilim.
2. Al doilea esec este acela ca nu s-a impus Dragnea asupra baronilor ca sa se intalneasca toti la Iasi, ci s-au impus baronii asupra lui Dragnea, ca sa se intalneasca la Bucuresti, neintarziat. Avantaj baroni.
3. Este de presupus ca dl Dragnea calculase ca, pana la sfaritul lunii, va cutreiera tara, ii va lua pulsul si ii va stimula pe sustinatori. Tot esec: abia a trecut in goana prin cateva judete din Moldova. Restul a ramas necutreierat si, bineinteles, nestimulat. Mai greu sa se impuna Dragnea asupra premierului in aceste conditii.
4. Are Dragnea sustinatori, dar este din ce in ce mai vizibil ca ii are si premierul pe ai lui: Adrian Tutuianu (Dambovita) atentioneaza ca o noua schimbare a guvernului ar fi "sinucidere curata"; ministrul Transporuturilor, Felix Stroe (presedinte organizatie Constanta), plaseaza un fitil: "premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie sa aiba si decizia"; Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene este si mai transant: "Responsabilitatea actului de guvernare apartine primului ministru si echipei sale, orice decizie guvernamentala trebuie luata in interiorul Guvernului"; ministrul Turismului, M.T. Dobre, lanseaza si el un mesaj de sustinere a premierului: "Guvernul este unul politic, dar cred ca premierul trebuie sa fie in orice situatie seful guvernului"
Ma intreb: ar risca Liviu Dragnea sa intre in conflict cu toti acestia, plus alti sustinatori ai dlui Tudose, amplificand si mai mult conflictul intern din PSD, accentuand lupta interna deja inceputa si escaladand conflictul?
Unii comentatori au avansat la televizor ideea ca acum ar fi momentul potrivit pentru dl Dragnea ca sa-si restabileasca autoritatea slabita din partid, sa demonstreze ca este tare si chiar sa-i retraga sprijinul dlui Tudose, cu orice risc.
Orice risc n-ar insemna - in acceptiunea lor - alegeri anticipate, pentru ca acestea nu convin nimanui. Celor aflati la Putere, nici vorba, iar cei din Opozitie sunt prea slabi ca sa-i asculte cineva si numai presedintele ar putea impinge lucrurile in aceasta directie.
Dar ce ar obtine? Daca dl Iohannis ar risca, alianta aflata la putere ar putea sa-l suspende, sa numeasca un nou premier, nominalizat de dl Tariceanu in calitate de presedinte interimar si sa restabileasca in viata politica ordinea visata de PSD+ALDE.
Teoretic se poate orice, dar Constitutia prevede suspendarea presedintelui doar in vederea referendumului de destituire si doar in cazul inaltei tradari sau a unor incalcari grave ale Constitutiei. Este foarte greu sa-l acuzi pe dl Iohannis de asa ceva.
In opinia mea, este mult mai simplu ca ministrul de Interne sa-si caute un job, oricat s-ar zbate dl Dragnea s-o pastreze pe dna Dan. Iar daca la asta mai adaugam si conditia pusa de liderii pro-Tudose, ca premierul sa aiba puterea de decizie in Guvern, altceva nici nu mai trebuie.
Singura intrebare este daca va accepta dl Dragnea sa fie multumiti toti, iar dansul sa piarda doua jucarii deodata: o fidela reprezentanta in guvern si tutela premierului la Palatul Victoria. Mi-e teama ca, la negociere, premierul ar fi in stare sa cedeze tocmai acest punct, vital pentru dansul.