Presedintele PSD a fost intampinat de zeci de jurnalisti pe treptele de la intrare in sediul partidului. Avea pe fata un zambet sugubat si a spus ca e "relaxat", dar, de multe ori, cuvintele exprima exact contrariul.
Zambetul fortat de astazi nu mai avea nicio legatura cu zambetul controlat din seara zilei de 11 decembrie, atunci cand Liviu Dragnea se considera cel mai puternic om din Romania.
Il mai avea in fata doar pe Klaus Iohannis, dar in alianta cu Calin Popescu-Tariceanu acest obstacol reprezenta doar ceva mai mult decat stresul cotidian cu care era atat de obisnuit Liviu Dragnea.
De atunci au trecut zece luni, iar faptul ca Liviu Dragnea vorbeste despre cum nu se mai considera "cuiul lui Pepelea" spune multe despre alunecarea liderului social-democrat.
Au trecut trei luni si jumatate de cand presedintele PSD a realizat un lucru nemaivazut in politica romaneasca, un partid care a castigat alegerile isi demite prin motiune de cenzura propriul premier, e vorba de Sorin Grindeanu. Acesta a refuzat sa-si dea demisia si a incercat sa reziste, sperand ca motiunea nu va trece in Parlament. Dar aceasta a trecut cu un plus de noua voturi, 241, minimum fiind de 233 de voturi pentru ca motiunea sa treaca. A fost un scor la limita.
Liviu Dragnea a muncit serios sa-l demita pe Grindeanu si a avut emotii pana in ultimul moment. A ramas in picioare si, pentru moment, a parut ca a castigat partida, dar fisura in armura sa de lider autoritar fusese facuta.
Conflictul cu Mihai Tudose, noul premier PSD, a inceput in momentul in care Sevil Shhaideh, mana dreapta a lui Dragnea, a fost acuzata de DNA ca i-a pus pe tava sefului ei o bucata din Dunare si o insula. Actualul prim-ministru a folosit aceasta oportunitate oferita de acuzatiile de coruptie asupra doamnelor Shhaideh si Plumb pentru a scapa de tutela lui Dragnea.
In mod firesc, si in aceasta situatie, presedintele PSD ar putea face presiuni pentru inlaturarea lui Tudose, dar, cum in viata o situatie nu seamana cu cealalta, micile amanunte au creat un context total diferit, in care marele Liviu Dragnea a devenit mic, mult mai mic.
Senatorul Niculae Badalau il sustine pe premierul Mihai Tudose in lupta acestuia cu presedintele PSD Liviu Dragnea. Interventia senatorului a inclinat balanta in favoarea actualului prim-ministru - Foto: Hepta.ro
"Domnul premier este un om matur, intelept, care stie foarte bine ce inseamna guvernarea unei tari si nu se joaca cu lucrul asta. Este un om extrem de serios si un premier foarte bun, am avut indoieli la inceput, dar acum va spun ca e unul dintre premierii cei mai buni pe care i-a avut Romania, un om hotarat care va dezvolta Romania", a declarat Niculae Badalau, vicepresedintele PSD, la intrarea in sediul partidului pentru intalnirea de urgenta a liderilor.
Acesta a fost un fel de sarut al mortii asezat pe obrazul lui Dragnea de cel care controleaza judetul Giurgiu, un fost aliat de nadejde al sefului Camerei Deputatilor.
In data de 5 septembrie, Adrian Tutuianu, pe atunci ministru al Apararii, isi da brusc demisia, pentru ca institutia pe care o conducea a transmis un comunicat oficial in care anunta ca drepturile salariale vor fi platite in doua transe din cauza unor blocaje financiare.
Mihai Tudose ii accepta demisia, pe surse, in urma presiunilor lui Liviu Dragnea care acuza o criza de comunicare la nivelul ministerului. Adrian Tutuianu, fost presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, era un alt mare aliat al presedintelui PSD. In iarna, in timpul crizei provocate de Ordonanta 13, Tutuianu a fost singurul lider judetean care a reusit sa organizeze un miting de sustinere a sefului social-democrat, contestat de sute de mii de oameni care protestau in Piata Victoriei.
Senatorul Adrian Tutuianu si-a dat demisia de la Ministerul Apararii, dar a reusit sa construiasca o opozitie in interiorul PSD impotriva lui Liviu Dragnea - Foto: Hepta.ro
"Am plecat pentru ca mi s-a facut un repros pe care, in sinea mea, il consider insuficient fundamentat, dar nu am tinut sa ma leg nici de scaun, nici de functie. In momentul cand premierul Tudose mi-a spus ca am gresit si ca am adus un prejudiciu de imagine grav, a spus dansul, si ca presedintele partidului imi cere sa plec, am cerut o coala de hartie, mi-am scris demisia, va repet sunt un om cu multa demnitate si nu accept ca cineva sa ma calce in picioare", a declarat Adrian Tutuianu la inceputul lunii septembrie, citat de Ziare.com.
Ponta il acuza pe Dragnea ca e PD-ist
Imediat dupa acea demisie, in presa au existat speculatii cum ca Adrian Tutuianu ar fi incercat construirea unui pol de putere in interiorul PSD care sa-i faca opozitie lui Liviu Dragnea. Niciun oficial al partidului nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceste speculatii.
Declaratia vicepresedintelui Badalau prezentata mai sus confirma ca in interiorul formatiunii social-democrate exista astazi o axa Tudose-Badalau-Stanescu-Tutuianu, care i se opune pe fata lui Liviu Dragnea.
"Va exista o remaniere", a declarat senatorul Badalau.
Plecarea lui Sevil Shhaideh din Guvern inseamna pierderea de catre presedintele PSD a parghie prin care controla primarii si organizatiile locale, e vorba de fondurile de la Ministerul Dezvoltarii care erau distribuite doar primarilor care-l "slujeau" pe Liviu Dragnea.
Dupa o astfel de pierdere strategica, toata reteaua de putere a sefului PSD se va destrama in lipsa resurselor financiare.
Victor Ponta e inamicul traditional al lui Liviu Dragnea si il acuza pe acesta din urma ca i-a alungat pe vechii pesedisti, inlocuindu-i cu oameni de la PD si PRM - Foto: Hepta.ro
"Presedintele PSD este un fost PD-ist din partidul lui Basescu (referire la Liviu Dragnea - n.red.). Principalul comunicator este un fost PRM-ist, care il injura acum pe Tudose la ordin, cum il injura pe Grindeanu (referire la Codrin Stefanescu - n.red.). Guvernul este controlat "la Program" de un fost PD-ist (referire la Darius Valcov - n.red.) si daca Dragnea pateste ceva cu dosarele lasa partidul unei doamne tot de la PRM (referire la Olguta Vasilescu - n.red.), iar la MAI este o doamna de la Teleorman (referire la Carmen Dan - n.red.) si la Curtea de Conturi, presedinte trebuie sa fie Mihai Busuioc de la PD, promovat de Blaga si Udrea", a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook, punand accent pe faptul ca oamenii promovati de actualul presedinte nu au nicio legatura cu PSD si ca formeaza un cerc de interese care-l servesc pe seful Camerei Deputatilor.
Astazi, Liviu Dragnea nu mai are puterea necesara sa-l demita pe Mihai Tudose din fruntea Guvernului. O noua motiune de cenzura a PSD impotriva propriului Executiv e o utopie in acest moment, pentru ca ea va fi respinsa, in primul rand, de o mare parte a parlamentarilor social-democrati.
Partida a fost castigata de actualul premier cu sustinerea unui nou pol de putere constituit in PSD in jurul senatorilor Badalau, Tutuianu si Stanescu.
O fi, insa a venit si vremea... Vezi tot