Criza din PSD a fost provocata in urma deciziei lui Mihai Tudose, seful Executivului, de a refuza sa sesizeze CCR in ce priveste un conflict de natura constitutionala intre Guvern si DNA in cazul Dosarului Belina.
Conform unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, sondajul Avangarde al sociologului Marius Pieleanu, prezentat intr-o emisiune la Antena 3, a fost comandat chiar de catre presedintele PSD. Domnul Pieleanu s-a referit in cadrul emisiunii exclusiv la faptul ca Guvernul Tudose si-a pierdut popularitatea, sustinand, in schimb, ca social-democratii si-au pastrat sustinerea a mai mult de 40% dintre alegatori.
In opinia mea, Liviu Dragnea foloseste sondajul Avangarde ca o arma pentru a-l darama pe Mihai Tudose care vrea sa scape de Sevil Shhaideh, pusa sub acuzatie de DNA in cazul Belina, si, indirect, de influenta lui Dragnea asupra Guvernului.
Sunt tot mai multe semne ca seful PSD a pornit al doilea razboi impotriva propriului Executiv, dupa victoria la limita asupra lui Sorin Grindeanu.
Pentru ca acum nu mai reuseste sa sustina si sa treaca prin Parlament o motiune de cenzura (coalitia nu mai are sprijinul UDMR), a trecut la un atac direct prin care cred ca si-a propus sa creeze o criza guvernamentala, fortand demisia lui Tudose.
In opinia mea, tensiunea din PSD si ALDE a fost declansata de faptul ca Mihai Tudose a decis sa nu demisioneze. Ba, mai mult, in acest moment exista si o ruptura intre Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.
Primul face presiuni asupra liderului ALDE pentru ca acesta sa sesizeze el CCR asupra existentei unui conflict intre Guvern si DNA. Dar Calin Popescu Tariceanu a refuzat, deocamdata, si a declarat ca "trebuie sa faca o analiza" inainte sa ia o decizie in aceasta privinta si ca "e loc de o colaborare mai buna intre partidele din coalitie".
O noua motiune de cenzura, o solutie imposibila
Dupa refuzul lui Tudose de a-si da demisia si refuzul lui Tariceanu de a rezolva problema cu Belina, Liviu Dragnea se afla intr-o situatie delicata, fiind obligat sa se eschiveze in fata jurnalistilor, sustinand ca "am vorbit cu domnul Tariceanu astazi, pentru ca am auzit ca au aparut tensiuni, un conflict. Ca sa fie un conflict, trebuie sa fie doi actori. Nu e niciun conflict. Vorbim de niste zvonuri plecate de la un sondaj si de la niste comentarii pe un sondaj", a spus acesta, citat de Ziare.com.
Liviu Dragnea, liderul PSD, cauta o solutie pentru a scapa de Mihai Tudose care refuza sa sesizeze CCR in cazul Belina - Foto: Hepta.ro
Liderul PSD se afla intr-o pozitie dificila. Alianta cu ALDE scartaie si nimeni nu poate sti in ce directie vireaza Tariceanu. O plecare a lui spre o alianta cu UDMR, PNL, USR va avea ca efect izolarea social-democratilor in Parlament si posibilitatea crearii unei noi coalitii de guvernare.
Dar aceasta ar fi o strategie proasta pentru formatiunile din Opozitie. Ar trebui sa puna ordine in haosul creat de PSD si sa riste relatia cu propriii alegatori.
Mai exista si posibilitatea desprinderii ALDE, iar PSD sa ramana la guvernare fara a mai avea o majoritate. Aceasta situatie, in opinia mea, e cea mai probabila.
S-ar obtine izolarea lui Dragnea atat in Parlament, cat si in Guvern. Sevil Shhaideh si Rovana Plumb vor pleca din Executiv, iar Tudose va ramane premier peste "tehnocratii" numiti de aceasta data de catre PSD si sustinuti punctual din forul legislativ.
Liviu Dragnea se afla intr-o mare pierdere de autoritate in interiorul PSD si are tot mai putine solutii de a se mentine la carma. Acuzatiile de coruptie, protestele, esecul guvernarii in ce priveste legea salarizarii, scumpirea carburantilor, scumpirea gazelor si a energiei electrice in prag de iarna, in opinia mea, au avut efectul unei serii de lovituri care a subrezit la maximum puterea lui Liviu Dragnea, un lider autoritar care a ajuns pe marginea prapastiei.