Mihai Tudose se laudă pe site-ul Parlamentului European că are doctorat, deși a cerut renunțarea la titlu din 2016

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 03:40
5659 citiri
Mihai Tudose se laudă pe site-ul Parlamentului European că are doctorat, deși a cerut renunțarea la titlu din 2016
Fostul premier Mihai Tudose a uitat să-și scoată doctoratul din CV FOTO Facebook / Mihai Tudose

Fostul premier și actual vicepreședinte al PSD Mihai Tudose a trecut în CV-ul de europarlamentar de pe site-ul Parlamentului European că are doctorat, deși acesta a depus de ani buni o cerere să renunțe la titulatură ca urmare a acuzațiilor de plagiat.

În CV-ul lui Mihai Tudose de pe site-ul Parlamentului European, acesta menționează că în 2010 a obținut un doctorat în Științe militare și Intelligence la „Mihai Viteazul National Intelligence Academy, Romanian Intelligence Service”. Mai mult, în același CV, scris în limba engleză, fostul premier susține că în 2011 ar fi fost lector în protecția infrastructurilor critice, tot la academia SRI, iar apoi, în 2013 ar fi fost profesor asociat la aceeași academie.

Cu toate astea, în 2021 Tudose afirma într-un interviu că nu a predat niciodată.

„Lucrurile s-au întâmplat așa. Am dat examen de lector, aveam timp, îmi plăcea ceea ce învățasem și ce făceam. Ghiciți ce s-a întâmplat după ce am dat examenul de lector! M-am dus în Guvern în 2015.

Niciodată nu amestec lucrurile. Nu poți să trimiți un asistent să țină cursurile. Și când eram la Ministerul Economiei și când am fost prim-ministru, ziua mea de muncă avea cam de la 14 la 16 ore. Adică să mai și predai… nu. S-au închis lucrurile aici”, afirma fostul premier.

Dilema doctoratului

În ce privește doctoratul care apare în CV-ul lui Mihai Tudose, fostul premier a fost acuzat în 2015 de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) că a copiat „cuvânt cu cuvânt” circa 50 de pagini din lucrare.

În iulie 2017, la o lună după ce era desemnat premier, Tudose era reclamat la CNATDCU pentru plagiat, iar apoi, Comisia de Etică a Academiei SRI, a dat și ea verdict de plagiat în teza lui Tudose și a propus retragerea titlului de doctor. Hotărârea Comisiei de Etică a fost însă revocată de Senatul Academiei SRI, care a invocat un alt verdict, de data asta de neplagiat – pronunțat, după câteva luni, de o comisie de „specialiști externi”.

Pentru a evita titulatura de plagiator, Tudose a depus apoi două solicitări la Ministerul Educației de a renunța la titlul de doctor, prima în 2016, iar a doua în noiembrie 2018. În 2020, Tudose a pierdut, în primă instanță, procesul intentat Ministerului Educației, iar Curtea de Apel Galați a respins ca nefondată acțiunea fostului premier.

Mihai Tudose a fost ales europarlamentar în 2019, pe listele Pro România. În urma scorului obținut în 2019, formațiunea a primit două locuri de eurodeputați, primii pe listă fiind Corina Crețu și Victor Ponta. Acesta din urmă însă a renunțat la mandat, fotoliul revenind apoi lui Mihai Tudose, cel care era pe a treia poziție. După despărțirea dintre Tudose și Ponta din 2020, acesta din urmă l-a acuzat într-o emisiune TV pe actualul vicepreședinte PSD că i-ar fi „furat” mandatul.

„Deocamdată, Tudose e europarlamentar că mi-a furat mie mandatul. (...) Da, bine, Pro România a obținut două mandate, Tudose l-a furat și a fugit. Să-i fie de bine, să fie sănătos cu ce-a furat”, afirmase Ponta într-o emisiune de la Digi24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Mihai Tudose, #premierul Romaniei, #Parlamentul European, #europarlamentari , #stiri Mihai Tudose