Mihail Boldea forteaza Olanda sa nu ne primeasca in Schengen (Opinii)

Duminica, 25 Martie 2012, ora 22:44
3576 citiri
Mihail Boldea forteaza Olanda sa nu ne primeasca in Schengen (Opinii)
Foto: estiri.ro

Extrem de usor si repede i-au ridicat parlamentarii Puterii imunitatea lui Mihail Boldea si tot atat de rapid in miscari a fost si domnul deputat de Galati, care nu a mai stat mult pe ganduri, luandu-si talpasita in afara granitelor tarii.

Poate ca ar trebui sa fie o lectie pentru PDL, un partid care s-a descotorosit atat de usor de un fost cotizant de frunte al partidului, dar care se rupsese de grupul condus in Parlament de Mircea Toader si numai Dumnezeu stie cui isi dadea el voturile in plen.

Cine stie, poate, daca PDL nu ar fi votat pentru ridicarea imunitatii parlamentare a fostului lor coleg, Romania l-ar mai fi avut si acum pe Boldea in tara. Tocmai de aceea Ridzi si Pasat sunt inca in tara, pentru ca partidul s-a comportat mult mai onorabil cu ei.

Fuga lui Boldea din tara imi aduce aminte de un episod asemanator, petrecut nu de mult timp in Romania. In timp ce in tara toata mass-media anunta condamnarea definitva si irevocabila a lui Dinel Staicu la ani grei de inchisoare, sus-numitul tocmai isi schimbase numele si trecuse granita pe undeva prin vestul tarii. Cu nume schimbat si buletin nou, Dinel Nutu a fost prins pana la urma in Ungaria, dar acest episod a aratat inca o data cat de sensibila este Romania la granitele tarii si nu numai. N-am aflat nici pana azi cine i-a eliberat acel buletin lui Staicu si pe ce motive.

Sa fim seriosi, am mai spus-o si o spune toata lumea: granitele tarii nu sunt sigure si, practic, oricine isi poate pune in practica o fuga ca a lui Boldea sau Staicu, "atentand" la buzunarul gaunos al bugetarului de la punctul de trecere a frontierei.

Evident, Mihail Boldea nu avea interdictie de a parasi tara si nici nu era dat in consemn la frontiera. Insa o minima coordonare si colaboare intre autoritatile statului ar trebui sa existe si cand nu avem astfel de interdictii de parasire a tarii. Poate exista alte metode ca un personaj precum Boldea sa fie fortat a mai ramane in tara, pana i se ridica imunitatea sau se elibereaza un mandat de arestare pe numele sau. Posibil, ca tocmai din cauza acestor inadvertente in coordonarea autoritatilor, Romania sa nu primeasca avizul favorabil pentru intrarea in Schengen.

Mai avem insa si o alta mare problema pe care trebuie sa o recunoastem franc: avem agenti vamali cu salarii mizere, platiti execrabil, iar pozitia lor este una extrem de tentanta. Agenti slabi la granite inseamna potentiala corupere a agentului vamal. Cand nu voi mai vedea tigari de contrabanda in Gara Basarab, voi ajunge sa cred ca vamesii nostri sunt pe calea cea buna.

Olanda ne transmite de ceva vreme ca asteapta raportul pe justitie al UE dedicat Romaniei, pentru a vedea ce progrese a mai facut tara noastra in acest domeniu. Pe buna dreptate, daca intra in Schengen, Romania va deveni granita de est a UE. Poate ca niste oameni obisnuiti cu sintagma "legea-i lege", precum olandezii, nu au de gand sa fie confrati cu o natiune care nu e in stare sa-si faca ordine in propria ograda. Degeaba spun oficialii romani ca, din punct de vedere tehnic, Romania este pregatita sa intre in UE, daca din punct de vedere uman si socio-profesional suntem la pamant.

Nu-ti trebuie multa cultura judiciara sa constati cateva lucruri batatoare la ochi: fiu de parlamentar roman, cu nume de placinta, achitat in instanta, desi fusese acuzat de tentativa de omor, amanari peste amanari in dosare grele ale fotbalului romanesc, sentinte in care inculpatii primesc pedepse cu executare, dar stau linistiti stiind ca va mai curge multa apa pe Dambovita pana vor ajunge sa aiba o sentinta definitiva si irevocabila in buzunar(vezi cazul Marian Iancu, condamnat la 10 ani in doarul RAFO sau Adrian Nastase, condamnat de curand la 2 ani inchisoare).

Astfel de exemple ar putea curge la nesfarsit, dar trebuie mentionat doar esentialul: Boldea a plecat din tara nestingherit, la fel ca Haissam, Dinel Staicu, Necolaiciuc sau Nicolae Popa. La fel de nestingherita, probabil, ne va da si Olanda cu tifla, iar noi vom ramane sa ne duelam in continuare cu evazionistii olandezi de flori.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Mihail Boldea deputat, #fuga Boldea PDL, #imunitate PDL Boldea , #ancheta