Boldea poate fi perchezitionat si arestat, au votat deputatii

Marti, 20 Martie 2012, ora 15:15
3768 citiri
Boldea poate fi perchezitionat si arestat, au votat deputatii
Foto: Jurnalul National

Deputatii au votat marti favorabil avizul cerut de Ministerul Justitiei pentru perchezitionarea, retinerea si arestarea deputatului independent Mihail Boldea, acuzat de fals si inselaciune.

Din totalul de 326 de deputati au fost prezenti doar 177 si au votat doar 168.

4 voturi au fost anulate, iar dintre cele 164 de voturi valabil exprimate 147 au fost pentru incuviintarea perchezitiei domiciliare, retinerii si arestarii lui Mihail Boldea, in timp ce 17 voturi au fost impotriva.

De remarcat ca la vot au participat si cativa deputati ai USL.

Aceasta este cea mai rapida decizie din istoria Parlamentului de ridicare a imunitatii, ea fiind luata in numai 24 de ore de la solicitarea oficiala remisa de catre Parchet.

Desi fusese invitat, Mihail Boldea nu a fost prezent pentru a-si sustine punctul de vedere nici la plen si nici la sedinta Comisiei Juridice de marti dimineata, in care s-a dat, de asemenea, un aviz favorabil deferirii justitiei.

Boldea: Recomand tuturor romanilor, plecati fratilor din Romania!

Sedinta plenului a fost plina de surprize si incidente. Mai intai s-a constatat ca in sala nu exista cvorumul de sedinta, conform prezentei electronice. S-a decis sa se faca apelul nominal, iar acesta a aratat ca in sala ar fi fost 170 de deputati prezenti.

Apoi, votul secret cu bile a fost precedat de o indelungata dezbatere in care s-au exprimat opinii pro si contra procedurii de votare. O parte dintre deputati au sustinut ca este nevoie de 3 voturi diferite, pentru fiecare solicitare a Ministerului Justitiei - de perchezitie, de retinere si de arestare-, in timp ce alti deputati au sustinut ca se voteaza o singura data, mai exact raportul Comisiei Juridice, care era favorabil trimiterii in instanta a deputatului Mihail Boldea.

S-a trecut la vot, iar plenul a fost de acord cu o larga majoritate sa se voteze de trei ori, separat pentru fiecare dintre solicitarile procurorilor. Dezbaterile au continuat insa, iar vicepresedintele Ioan Oltean a punctat, printre altele, ca, in conformitate cu cutumele din Camera, ar trebui sa se dea un singur vot, pe raport.

Au intervenit alti deputati juristi, care au explicat ca situatia lui Boldea este fara precedent, pentru ca pana acum au existat doar solicitari punctuale, fie de perchezitie, cum a fost cazul Ridzi, fie de arestare, ca in cazul senatorului Catalin Voicu, de aceea nu se poate vorbi despre cutume in parlament pe aceasta tema.

Pana la urma plenul a votat electronic inca o data, de data aceasta pentru a se da un singur vot, nu trei. Cu 96 de voturi pentru, 34 impotriva si 16 abtineri s-a luat aceasta decizie, contrara primeia.

Afland din relatarile agentiilor de stiri ca nu ar exista cvorumul necesar de sedinta, in plen si-au facut aparitia si cativa "grei ai Opozitiei", dupa cum i-a numit Ioan Oltean, mai exact Mircea Dusa si Victor Ponta de la PSD, precum si liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Toti trei au explicat, fie de la tribuna, fie in fata jurnalistilor, ca nu au intrerupt protestul parlamentar, dar au considerat ca votul in cazul Mihail Boldea este extrem de important pentru raportul pe justitie din cadrul MCV, asa ca sunt gata, in cazul in care Puterea nu e in stare sa asigure prezenta necesara, sa participe la vot si sa voteze in acest sens.

"Noi am mers trei in sala ca sa le asiguram cvorumul(...)Nu putem accepta ca astazi sa nu se voteze aceasta cerere a Parchetului, punand in pericol un interes national", le-a declarat Victor Ponta jurnalistilor prezenti pe holul Palatului Parlamentului.

Intrebat daca nu se teme ca (voturile fiind secrete), in cazul in care vor fi si impotriva ar putea sa fie puse pe seama celor din USL, Ponta a raspuns: "Nu, pentru ca si domnul Dusa si domnul Tariceanu vor vota cu bilele la vedere si nici macar cei de la Putere nu au obrazul atat de gros".

De altfel, la votul secret cu bile au participat mai multi parlamentari USL, cum ar fi deputatii PNL Calin Popescu Tariceanu, Alina Gorghiu, Mariana Campeanu si Mihaita Calimente, dar si Mircea Dusa (PSD). Atat Tariceanu cat si Dusa au votat cu bilele la vedere.

Victor Ponta nu a participat la vot. De asemenea, a fost prezenta si a si votat Aura Vasile, fosta deputata PSD in prezent UNPR, aceasta fiind prima sa aparitie la sedintele Camerei dupa demisia din randurile social-democrarilor, inregistrata in iarna.

Mircea Toader: S-a dovedit ca Parlamentul nu blocheaza actul de justitie

Liderul deputatilor PDL Mircea Toader, cel care l-a sustinut pe Boldea sa ajunga parlamentar de Galati considerandu-l un tanar avocat cu bune perspective in politica, le-a declarat jurnalistilor ca votul de azi dovedeste foarte clar ca Parlamentul nu blocheaza activitatea procurorilor.

"Nu inseamna ca Parlamentul il considera vinovat pe domnul Boldea, ci doar ca permite justitiei sa isi faca datoria", a mai precizat Mircea Toader.

El a recunoscut in fata jurnalistilor ca a fost dificila asigurarea cvorumului, pentru ca majoritatea este destul de fragila si, in plus, azi a fost si sedinta de guvern. "A trebuit sa asteptam si ministrii care sunt deputati sa vina la vot. (...) Finalul a dovedit ca Parlamentul nu blocheaza actul de justitie", a adaugat el.

Liderul deputatilor PDL a spus ca apreciaza prezenta la vot a celor catorva liberali care au venit sa isi exprime punctul de vedere in acest caz, desi sunt in protest parlamentar.

De asemenea, el a recunoscut ca nimeni nu poate sti de unde au provenit cele 17 voturi impotriva, cata vreme votul a fost secret.

Procurorii de la DIICOT Galati au solicitat Ministerului Justitiei ridicarea imunitatii deputatului Mihail Boldea pe care il acuza ca face parte dintr-un grup infractional organizat specializat in actiuni de inselaciune cu terenuri si apartamente, care a provocat un prejudiciu de un milion de euro.

Persoanele acuzate in acest dosar identificau terenuri si imobile, situate in zone centrale din Galati, proprietatea Consiliului Local Galati sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate in vederea confiscarii speciale in cauze penale pe care le treceau in proprietatea altor membri ai grupului. Printre altii, si un batran cu handicap a acuzat gruparea Boldea ca i-ar fi luat casa.

Boldea neaga ca ar fi facut ceva ilegal si sustine ca singura sa legatura pe care o are cu acest caz e ca a fost avocatul persoanelor implicate in acesta. 6 din cele 8 persoane implicate in acest caz au fost deja arestate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aviz Boldea perchezitie arestare, #vot deputati Boldea , #arestat