Partidele nu renunta la "bolzi" (Opinii)

Autor:
Marti, 27 Martie 2012, ora 22:53
1452 citiri
Partidele nu renunta la "bolzi" (Opinii)

Deci se poate. Atunci cand presiunea electorala e foarte mare, iar personajul in cauza fara cine stie ce sustinere, e posibil ca un fugar sa fie localizat si adus din mijlocul Africii negre in cateva zile.

Speriati ca vor fi acuzati ca l-au facut scapat pe Mihail Boldea din cine stie ce motive dubioase si decisi sa nu deconteze major pentru un fugitiv nu numai din tara, ci si din PDL, politicienii au pus presiune maxima, de la cel mai inalt nivel, pentru rezolvarea rapida si exemplara a cazului Boldea.

Atat de exemplara incat Mihail Boldea se intoarce de buna voie in tara, cu un aer de borfas speriat si plangacios. Probabil ca atat si este. Imediat ce procurorii, cel putin, au inceput sa-i stranga de partile moi familia si cine stie ce ofiteri, aflati si ei la safari in Kenya desigur, i-or fi aratat ce viitor luminos il asteapta in inchisorile din acea tara cunoscuta pentru nivelul sau de civilizatie si democratie. Mihail Boldea a inceput sa scanceasca si n-a mai stiut cum sa sa suie mai repede in avionul catre Bucuresti.

Ma intreb cum de nu s-o fi reusit aceeasi performanta si in alte cazuri cu mult mai greu rezolvate, precum Nicolae Popa, sau nerezolvate nici pana in ziua de astazi, precum Hayssam. Acum, e drept ca si imprincinatii erau probabil ceva mai vigurosi la psihic si minte decat Mihail Boldea, dar ma indoiesc sa fie aceasta singura explicatie.

Mihail Boldea si avocatul sau ofera de vreo doua zile un spectacol ridicol pe toate televiziunile. Ar trebui sa credem ca omul a plecat in vacanta de relaxare, tocmai cand Parchetul il chema la audieri, o vacanta cu bilet numai dus pentru ca, atunci cand te duci la prieteni, nu-i asa, n-ai de unde sa stii cat stai. Si ar mai trebui sa credem, desigur, ca Mihail Boldea s-a intors numai si numai din dragoste de patrie si pentru a infrunta un dosar eminamente, ati ghicit!, politic. Ar trebui sa credem cumva si ca porcul zboara?

Dar, dincolo de personajul in speta, un borfas subtirel si cam ridicol, o mare problema ramane si ea este cu mult mai departe de rezolvare decat dosarul penal al deputatului fugar. Problema bolzilor care ajung fara probleme in parlament pentru ca au bani sa-si cumpere candidatura si apoi voturile. Si odata ajunsi in legislativ isi folosesc influenta pentru a-si amplifica potlogariile si imunitatea pentru a se apara de lege.

Liderii politici s-au inghesuit sa propuna solutii, desigur in acord cu micul interes politic. De-o parte, Emil Boc a subliniat necesitatea modificarii rapide a Constitutiei pentru restrangerea imunitatii strict la declaratiile politice, acuzand opozitia ca se opune unui astfel de demers. Victor Ponta a cerut vot uninonimal pur, acuzand desigur puterea ca nu vrea sa schimbe sistemul electoral actual.

Culmea este ca amandoi au perfecta dreptate, si tocmai din aceasta cauza ma tem ca nu avem nicio sansa sa vedem vreo schimbare. Puterea si opozitia se completeaza reciproc in demersul de a conserva actuala situatie care, de fapt, convin de minune intregii clase politice. Nimeni nu vrea nici schimbarea sistemului de vot (sau va imaginati ca dl. Antonescu, spre exemplu, intrat de pe locul al doilea in parlament doreste cu adevarat un vot uninominal pur, care l-ar fi lasat in afara legislativului in 2008?) si nici restrangerea la minimum a imunitatii parlamentare (cum ar mai fi aparat-o PDL pe Monica Iacob Ridzi de perchezitia informatica, daca pentru ea n-ar fi fost nevoie de aviz parlamamentar?).

Pentru ca daca ar vrea sa faca o schimbare reala, nu cu aceste legi ar trebui sa inceapa clasa politica. Prima care ar trebui schimbata este legea de finantare a partidelor politice. Cat timp ea va ramane asa cum este, ,,bolzii" isi vor cumpara in continuare fara probleme locurile in parlament. Dar despre aceasta lege nimeni nu sufla o vorba, nici macar din geseala.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Boldea PDL arest, #coruptie Romania politicieni , #arestat