Pisica cu clopotei si gaura de sarpe (Opinii)

Sambata, 24 Martie 2012, ora 18:38
3635 citiri
Pisica cu clopotei si gaura de sarpe (Opinii)
Foto: protv.ro

Fuga de la locul faptei a deputatului PDL Mihail Boldea, tanara speranta si investitor strategic promovat asiduu de majordomul arcului parlamentar de guvernamant, dl Toader, este o lovitura mediatica de calibru, iar cel ce trage sforile ca sa-si atinga scopul e dl presedinte. Scopul? Sa n-ajunga duhoarea la UE, iar dumnealui sa-si pastreze cum-necum statutul de comandant si in lupta anticoruptie. De demonstrat.

Presa intre aparenta si esenta

In plin scandal Schengen numai asta ne mai lipsea. Dar atata neprofesionalism la comentatorii TV si jurnalisti, indiferent de partea cui combat, nu s-a mai vazut in spatiul nostru public. Orbiti de aparenta faptelor, cu totii pierd din vedere esenta fenomenului, una de o gravitate pentru care veci-pururi Romania nu va intra intr-un spatiu european normat. Daca nu se schimba radical modul de a face politica si de a aplica legea.

Boldea este simptomul unei boli grave nu de azi-de ieri in tara noastra draga: cine mijlocea repartitia apartamentelor, a posturilor, cumpararea autoturismelor si a televizoarelor color inainte de '89? Activistii si functionarii de partid, cu atat mai scumpi cu cat interventia era mai sus. S-a asteptat cineva ca fenomenul sa dispara dupa revolutie? Doar fraierii care nu stiu cum functioneaza sistemul.

Un afacerist poate fi om cinstit?

Daca ar fi vrut, putea Boldea sa faca afaceri cinstite? Nu. Iata ce declara el insusi in 2009: "Nici un om de buna-credinta nu mai poate gandi o afacere profitabila daca nu se intereseaza... in raza de actiune a carui clan are de gand sa plateasca taxe: Preda? Pietroi? Camataru? Si nu e vorba de taxele catre stat, ci (de) taxele platite pentru prosperitatea acestor suborganizari sociale: clanuri, clanulete, gasti sau familii".

Ii dau crezare, chiar daca e cine e, deoarece jurnalistii scot la iveala zilnic sute de cazuri asemanatoare si toti cunoscutii care au inceput o afacere s-au lovit de aceleasi "bariere". Nu e cetatean sa nu cunoasca o multime de exemple. Ei si?

Majoritatea lor / suferintele noastre

I-a pasat majoritatii portocalii sau firavei Opozitii de atunci si de azi de aceasta situatie, de aceasta declaratie a unui parlamentar, informatie care ea singura le e suficienta Olandei, Finlandei etc. sa ne zadarniceasca orice tentativa de admitere in spatiul Schengen?

Nici vorba: majoritatea a continuat cu aroganta circul unor reforme doar de dragul imaginii. Toate vor disparea odata cu actuala legislatura. Caci nici macar un politician cu capul in nouri nu-si inchipuie ca se poate bineguverna cu asa ceva.

Or, daca o Putere voia sa puna lucrurile la punct, cu asta trebuia sa inceapa. Dl Basescu a inteles pericolul, de aceea a ridicat miza loviturii mediatice: "Il vom gasi si in gaura de sarpe". La o analiza atenta, declaratia asta n-are alt rost decat sa dreaga busuiocul in fata partenerilor UE si sa mai stoarca ceva adeziuni acasa.

Cri, cri, cri, SRI!

Cu siguranta, se vor gasi destui sa-l aplaude, numai ca SRI il tinuse la curent cu toate matrapazlacurile inca din 2008. Procurorii n-au actionat pentru ca asa erau cutumele: fara OK de la Putere nu se misca nicio frunza, oricat de tare ar bate vantul.

Mai intai s-a miscat insa dl Toader: "Noi ne-am certat dupa ce el a avut tot felul de pozitii, l-a atacat pe premier, l-a atacat pe presedintele de organizatie. El a candidat pentru functia de secretar general al organizatiei, iar colegii nu l-au ales si din acest motiv a plecat din partid. Noi am incercat ca in Biblie sa il facem sa renunte la ratacire, dar era prea ratacit". Oare sa insemne ca, daca n-a mers cu vorba buna, Procuratura a dat o mana de ajutor?

Cararea hotilor si "mani pulite"

Fireste, toate faptele de coruptie si furaciune isi au istoria lor, dar cazul Boldea s-a nascut din lupta anticoruptie, caci, paradoxal, aceasta lupta naste la randul ei alta coruptie. Situatia au inteles-o mai devreme ca noi justitiarii italieni: zeci de ani partidele, parlamentul lor au facut mare caz de lupta anticoruptie, dar, culmea, se fura tot mai mult.

Si poate nu s-ar fi intamplat nimic daca nu erau asasinati cu barbarie primul ministru Aldo Moro si cativa justitiari si daca un judecator curajos, Antonio di Pietro, nu si-ar fi asumat riscul operatiunii "mani pulite".

La noi insa justitiarii nu sunt de capul lor, Boldea si-a luat cu sine potentialul exploziv la safari, iar dl Basescu ne va fi baci pana la adanci batranete. Q.e.d.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Mihail Boldea Toader presedinte Parlament, #coruptie la nivel inalt mani pulite , #arestat