Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Un sfert din initiativele legislative ale lui Boldea se refera la coruptie

Joi, 22 Martie 2012, ora 23:01
1883 citiri
Un sfert din initiativele legislative ale lui Boldea se refera la coruptie

Mai mult de un sfert din cele 49 de initiative legislative ale deputatului Mihail Boldea, cercetat pentru inselaciune, vizeaza domeniul juridic, referindu-se la modificari ale Codului Penal, ale legislatiei anticoruptie, la functionarea DIICOT sau la executarea pedepselor si munca in detentie.

In propunerea legislativa privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.43/2002 privind Parchetul National Anticoruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, al carei unic initiator este, Boldea sustine ca audierea partilor si a participantilor in cauzele de competenta DNA sa fie inregistrata audio si video, stabilindu-se prin mijloace tehnice data si ora la care a fost finalizata audierea, iar lipsa inregistrarii atasate semmnaturii olografe atrage nulitatea absoluta a probei administrate.

Propunerea a trecut de Camera Deputatilor si se afla pe ordinea de zi a plenului Senatului.

O alta propunere a lui Boldea, referitoare la modificarea si completarea Legii nr. 508 din 17 noiembrie 2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism contine prevederi similare.

In ambele cazuri, argumentele sale se refera la situatiile in care partile implicate sau martorii au fost fortati sa faca anumite declaratii, in care le-au fost dictate declaratiile, au fost in "stare fizica de maxima oboseala" din cauza orei inaintate la care a a vut loc audierea sau le-au fost consemnate declaratii diferite.

Boldea a dorit modificarea Statutului judecatorilor si procurorilor

Mihail Boldea s-a numarat si printre parlamentarii care au dorit modificarea Statutului judecatorilor si procurorilor, astfel incat acestia sa poata exercita functii didactice in institutii de invatamant superior de pe raza teritoriala a Curtii de Apel la care activeaza.

In 2009, Boldea a fost unul dintre initiatorii unei propuneri de modificare a Codului Penal, propunere care insa a fost retrasa chiar de catre initiatori.

O alta initiativa este cea de modificare si completare a art.82¹ din Legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care prevede ca "deputatul sau senatorul care, pe durata exercitarii mandatului, doreste sa exercite si profesia de avocat nu poate sa pledeze in cauzele civile ce se judeca de judecatorii".

De asemenea, parlamentarul aflat intr-o astfel de situatie nu poate acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor in cauze penale privind infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei si infractiunile contra pacii si omenirii. Aceasta lege a fost a trimisa la promulgare, insa seful statului a cerut reexaminarea.

Boldea este unic initiator al unei modificari a Codului Penal conform careia "fapta savarsita de un procuror, judecator, politist, jandarm sau oricare alta persoana care prin natura functiei sale are acces la informatii din dosarele penale de a divulga, transmite sau face publice in orice mod, direct sau indirect, date sau informatii din aceste dosare inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si cu interzicerea unor drepturi". Legea a fost respinsa de Senat si se afla in dezbaterea comisiilor Camerei.

Un proiect de modificare a Codului de procedura penala initiat tot de Mihail Boldea propune ca incheierea prin care s-a hotarat asupra prelungirii arestarii sa poata fi atacata cu recurs de catre procuror sau de catrre inculpat "in termen de 24 de ore de la pronuntare pentru cei prezenti sau de la comunicare, pentru cei lipsa".

Boldea a adresat si 46 de interpelari, referitoare la blocajul financiar din sistemul judiciar al judetului Galati

Boldea se numara si printre autorii propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care reglementeaza munca si salarizarea persoanelor aflate in detentie.

"Situatia detinutilor din penitenciare este diferita de cea a cetatenilor Romaniei din foarte multe puncte de vedere", isi incep initiatorii proiectului expunerea de motive.

Aceasta lege a fost respinsa definitiv, ca de altfel alte trei propuneri de modificare a Codului Penal sau a legislatiei anticoruptie. Tot Mihail Boldea a initiat si modificarea Legii nr.302 din 28 iunie 2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, si aceasta initiativa fiind respinsa definitiv.

Mihail Boldea a adresat si 46 de interpelari, referitoare la blocajul financiar din sistemul judiciar al judetului Galati, dar si catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, in legatura cu mai multe petitii ale unor persoane care nu-si primisera despagubirile pentru imobilele detinute.

Potrivit procurorilor DIICOT sunt date si indicii rezonabile in legatura cu participatia penala a deputatului Mihail Boldea, in perioada 2006 - 2011, in obtinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea in eroare a unor persoane, cu ocazia incheierii unor contracte de vanzare-cumparare ale unor imobile, ascunzand situatia juridica reala a acestora ori existentei unor conventii comerciale in ceea ce priveste bunurile.

Pentru obtinerea foloaselor materiale injuste, in perioada 2006 - 2008, deputatul Boldea (fost PDL) ar fi constituit un grup infractional organizat impreuna cu Mihaela Cristina Bolboceanu - avocat in cadrul Baroului Galati, Aurica Maria Luchiniuc - arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie Galati si fost subprefect al judetului Galati, Elena Petrea - secretar in cadrul Cabinetului Individual de Avocatura "Boldea Mihail" si Tanase Petrica.

Potrivit DIICOT, in acest caz Mihail Boldea este cercetat pentru ca ar fi determinat alte persoane sa falsifice o serie de documente oficiale, respectiv patru hotarari, patru expertize judiciare, adrese ca fiind emise de Primaria municipiului Galati, de la Arhivele Nationale - Directia Judeteana Galati sau de la Trezoreria municipiului Galati. Ulterior, aceste documente au fost folosite in fata instantelor de judecata ori a altor institutii si autoritati in vederea obtinerii, in mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui numar de noua imobile de pe raza municipiului Galati.

Astfel, ar fi fost atestate fapte sau imprejurari necorespunzatoare cu adevarul, respectiv s-au pronuntat hotarari judecatoresti ori s-au efectuat mentiuni in registrele Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Galati.

Boldea este acuzat si de spalare de bani, respectiv ca ar fi ajutat terte persoane in a ascunde ori a disimula proprietatea unor bunuri imobile ori drepturi asupra unor astfel de bunuri, desi stia ca acestea provin din comiterea unor infractiuni, cum ar fi fapte legate de traficul de fiinte umane. Totodata, deputatul ar fi ajutat la dobandirea unor bunuri imobile (terenuri, cladiri si apartamente), cunoscand ca acestea provin din comiterea unor infractiuni.

In prezent, Boldea a parasit teritoriul Romaniei, el trecand prin Vama Giurgiu si ajungand in Turcia de unde a plecat catre o alta destinatie, la bordul unui avion.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat, joi, ca autoritatile romane au stabilit oarecum traseul pe care acesta l-a urmat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus, joi, emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele deputatului Mihail Boldea, acesta urmand sa fie dat in urmarire generala si internationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#Mihai Boldea initiative legislative coruptie, #Boldea initiative legislative coruptie, #Boldea DIICOT , #stiri Mihail Boldea