Decizia neașteptată a Moscovei după moartea lui Mihail Gorbaciov. Când și unde va fi înmormântat ultimul lider al URSS

Miercuri, 31 August 2022, ora 19:32
13577 citiri
Decizia neașteptată a Moscovei după moartea lui Mihail Gorbaciov. Când și unde va fi înmormântat ultimul lider al URSS
Mihail Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990 FOTO captură foto

Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al Uniunii Sovietic, nu va va avea parte de funeralii de stat, a anunțat agenția de presă rusă Interfax miercuri, 31 august, potrivit The Independent.

Mihail Gorbaciov a murit marți noapte, la 91 de ani.

”Nu există planuri de a organiza funeralii de stat pentru Gorbaciov”, au declarat surse pentru Interfax, potrivit stirilepro.tv

Anunțul familiei

Irina, fiica ultimului lider sovietic, a anunțat că funeraliile se vor desfăşura sâmbătă, în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, rezervată personalităţilor ilustre.

Tot acolo a fost depus şi trupul lui Stalin la moartea acestuia în anul 1953, iar mai înainte şi fondatorul URSS, Vladimir Ilici Lenin, a avut funeraliile în acelaşi loc. Ultimul politician rus a cărui ceremonie funerară a fost organizată în acea sală este Vladimir Jirinovski, decedat anul acesta în aprilie.

”Capela va fi deschisă publicului între 10:00 şi 14:00, orele Moscovei”, a declarat agenţiei EFE un membru al Fundaţiei Gorbaciov. Mihail Gorbaciov va fi înmormântat alături de soţia sa, Raisa, decedată în anul 1999. ”Aceasta a fost o decizie a familiei”, precizează aceeaşi sursă.

Potrivit anunţului fiicei lui Mihail Gorbaciov, înmormântarea va avea loc de asemenea sâmbătă, la cimitirul Novodevici din Moscova.

Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir creat în secolul al XVI-lea, printre ei fiind şi Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS şi rival al lui Mihail Gorbaciov.

Însă, dintre preşedinţii sovietici, Nikita Hruşciov este singurul înmormântat acolo, majoritatea odihnindu-se între zidurile Kremlinului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior miercuri că preşedinţia rusă va decide în cursul zilei dacă Mihail Gorbaciov va avea parte de funeralii de stat.

Peskov a mai declarat că preşedintele Vladimir Putin urmează să decidă de asemenea dacă va participa la funeralii.

Kremlinul l-a descris miercuri pe Mihail Gorbaciov drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar i-a reproşat în acelaşi timp ”romantismul” său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident.

Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
IPJ Hunedoara a anunțat că un apel la numărul de urgenţe 112 a anunţat că pe o stradă din Orăştie, judeţul Hunedoara, a fost găsit trupul neînsufleţit al unui tânăr. Poliţiştii...
#Mihail Gorbaciov, #deces, #inmormantare , #Rusia