Mihail Hardau, despre Legea Educatiei si baronii invatamantului - Interviu

Duminica, 09 Ianuarie 2011, ora 17:13
6467 citiri
Mihail Hardau, despre Legea Educatiei si baronii invatamantului - Interviu
Foto: Arhiva

Senatorul PD-L si fostul ministru al Educatiei Mihail Hardau vorbeste deschis, intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, despre "baronii invatamantului", "fabricile de diplome", libertatea de cuvant si cenzura din Partidul Democrat Liberal, dar si despre posibilitatea izbucnirii unor noi proteste ale cadrelor didactice, in 2011.

1. Legea Educatiei a intrat in vigoare in urma cu putin timp, in ciuda sesizarilor repetate ale parlamentarilor PSD, PC si PNL. Sunteti multumit de noua forma a Legii Educatiei? Ce ar mai trebui adaugat si ce ar mai trebui eliminat din aceasta?

Sunt multumit, chiar daca pentru anumite articole din lege as propune o alta versiune. M-am bucurat si pentru votul acordat de Curtea Constitutionala, un vot care nu a fost la limita.

Sunt incantat ca in lege se regasesc, spre exemplu, scoala profesionala si componenta consiliilor de administratie pentru invatamantul preuniversitar in varianta realizata de catre Comisia de invatamant de la Senat.

Este o lege necesara care va impune descentralizarea in invatamantul preuniversitar, va responsabiliza parintii si comunitatile locale in/pentru realizarea unui invatamant de calitate, va motiva cadrele didactice pentru propria lor perfectionare continua, va deschide o competitie intre unitatile scolare cu efecte previzibile de crestere a performantelor scolare si va recalibra structurile scolare.

Apreciez ca mentinerea avizului conform al inspectoratelor scolare necesar la infiintarea sau desfiintarea unor unitati scolare prevazut la art. 19 (4) altereaza insasi ideea de descentralizare si cred ca trebuie eliminata aceasta prevedere legala.

In ceea ce priveste admiterea la liceu, nu este prevazuta varianta unui concurs de admitere pentru toate unitatile scolare la care numarul candidatilor excede numarul locurilor disponibile anuntate, aspect care trebuie corectat.

Avand in vedere ca legea prevede numai obligativitatea ciclului primar si secundar inferior, consider gresite dispozitiile art. 75 (2) prin care se asigura un numar de locuri in ciclul liceal cel putin egal cu numarul de absolventi din ciclul gimnazial fara a include scoala profesionala. In acest fel, alternativa unei scoli profesionale nu este clar conturata si devine nefunctionala.

Pentru invatamantul superior, prevederea de la art.289 (3) ar trebui completata prin impunerea unei valori maximale - un procent raportat la numarul cadrelor didactice titulare, spre exemplu - care va induce o competitie reala intre cadre didactice pensionabile. La implinirea varstei de 65 de ani, continuarea activitatii unui cadru didactic universitar in regim contractual trebuie hotarata nu anual, ci dupa un ciclu de trei ani, astfel fiind posibila cuantificarea activitatii profesionale si stiintifice pentru fiecare profesor.

In universitati, cifra de scolarizare trebuie restrictionata, prin Lege, impunand un numar maxim de studenti ce revine unui cadru didactic titular, desigur specific fiecarui domeniu. Depasirea acestor valori specifice ar trebui sa reprezinte un criteriu legal care sa determine in mod automat anularea acreditarii facultatii in cauza.

2. Ati fost unul dintre cei care ati contestat angajarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei in toamna trecuta. In ce masura ati inteles intre timp, asa cum va indemna domnul Adriean Videanu, ca "adoptarea Legii Educatiei este o problema importanta nu numai pentru coalitia de guvernare, ci si pentru Romania"?

Nu este vorba de a intelege sau de a asculta un anumit indemn. Pactul National pentru Educatie reprezinta pentru mine un simbol al consensului pentru reforma in invatamantul din Romania. Consensul inseamna, in mod implicit, o continuitate legislativa in plan educational. Angajarea raspunderii Guvernului impune reforma.

In mod evident, continuitatea legislativa in domeniul educational este direct legata de continuitatea guvernarii noastre. Presupun ca orice discontinuitate in acest sens va conduce la modificari in continutul legii, aspect care ma nelinisteste. Din acest punct de vedere, am avut rezerve fata de procedura angajarii raspunderii. Timpul va confirma sau infirma opinia mea.

3. Vi se pare normal si constitutional ca Ministerul Educatiei sa aiba dreptul sa aplice sanctiuni in invatamantul superior si sa controleze modul in care universitatile isi exercita autonomia universitara?

Nu exista in Lege elemente care sa justifice acuzele de lezare a autonomiei universitare. Ca si in alte sisteme de educatie europene, universitatile beneficiaza de o autonomie conjugata cu principiul raspunderii publice, ele nu reprezinta stat in stat.

Daca nu se respecta Legea, Senatele universitatilor in cauza sunt obligate sa efectueze corectiile necesare si in caz de refuz, da, sunt de accord cu aplicarea unor sanctiuni graduale pana la intrarea in legalitate.

Principiul raspunderii publice nu trebuie perceput sub aspectul punitiv sau coercitiv, ci mai cu seama ca o forma de protectie a comunitatii academice, si deci a beneficiarilor procesului educational.

4. In ce masura sunteti de acord cu afirmatia conform careia atat universitatile de stat, cat si cele particulare s-au transformat in fabrici de diplome si functioneaza dupa dorinta "baronilor educatiei"?

In mare masura sunt de acord cu prima parte a acestei afirmatii. In fiecare universitate regasim facultati sau specializari cu absolventi de mare performanta alaturi de alte facultati sau specializari care pot fi incluse in categoria fabrici de diplome.

Nu impartasesc varianta generalizata a baronilor educatiei, sintagma care este valida pentru un numar mai redus de universitati.

Autonomia universitatilor, utilizata sau abuzata cu mult aplomb de majoritatea rectorilor in directia atragerii de resurse financiare (marirea sistematica a numarului de studenti, diversificarea ofertei educationale fara acoperire, inscrierea fara concurs, capacitati de scolarizare depasite cu buna stiinta) in detrimentul calitatii educationale, este cauza principala a acestei stari de lucruri.

5. Care apreciati ca sunt sansele sa mai avem parte in 2011 de proteste ale cadrelor didactice?

Este greu de anticipat. Apreciez ca nu este corect ca protestele sindicale ale profesorilor sa afecteze continuitatea procesului scolar pentru elevii care sunt in anii terminali de ciclu sau sunt in proces de examinare.

Actiunea sindicatelor este diferentiata pe regiuni geografice, pactizata intre scoli, fapt ce conduce la o discriminare evidenta a elevilor asupra carora se rasfrang aceste proteste in raport cu elevii mai putin afectati.

6. In 2009, ati acuzat ca Universitatea Spiru Haret a controlat si controleaza Parlamentul si Ministerul Educatiei. In ce masura mai este valabila astazi aceasta afirmatie?

M-am referit la toate universitatile. Imi pastrez afirmatia nuantata putin: Universitatea Spiru Haret si alte universitati au o mare influenta pe care o folosesc in mod subtil. Putem sa-i spunem lobby, daca este in interesul invatamantului sau trafic de influenta cand sunt vizate altfel de interese. Trist este ca functioneaza, dar ma bucur ca noua Lege da frisoane multor actori din invatamantul superior.

7. L-ati acuzat pe Alin Tise ca a fost impus cu forta, cand a fost desemnat sa participe la alegeri pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, in acest fel aratand cu degetul in mod direct si spre Emil Boc. Nu va este teama ca v-ati putea pierde calitatea de membru al PD-L?

In momentul in care nu voi mai putea spune ce gandesc, plec singur din partid. Nu exista asemenea semne. Eu am vorbit liber de cand ma stiu, nu este confortabil, dar este adevarat, pentru cei care asculta.

Interventia mea era legata de amnezia colegului meu care trebuia corectat in mod discret. In partidul din care fac parte nu este obligatorie dragostea, dar este obligatorie decenta si respectul opiniei celorlalti colegi. Sunt deschis impotriva celor care au un comportament de tate sau de baroni.

8. Cum apreciati calitatea guvernului condus de Emil Boc si cum ati caracteriza activitatea acestui guvern in anul 2010? Exista vreun ministru in cabinetul actual care nu-si are locul in functia pe care o detine?

In anul 2010 Guvernul a reusit sa promoveze legile reformei statului nostru, a asigurat functionalitatea tuturor institutiilor, a finalizat angajamentele asumate si toate acestea in conditii deosebit de dificile. Apreciez mult activitatea premierului si am speranta unor rezultate in acest an, pe masura acestor eforturi. La urmatoarea intrebare, raspunsul se afla la premier.

9. Care sunt cele mai importante reusite, dar si cele mai mari dezamagiri, ale activitatii dumneavoastra de senator si de presedinte al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport?

Din cele 23 de initiative legislative, ma mandresc cu Legea 305/06.10.2009 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica prin care finantarea cercetarii devine diferentiata: astfel, in functie de performanta echipei, proiectul poate fi finantat din start cu pana la 90% din valoarea sa.

Aceasta prevedere elimina egalitarismul, instituie competitia, conduce la eficienta si calitate. La aceasta lege am fost singur impotriva tuturor, dar am reusit. In cadrul comisiei pe care o conduc, formata din senatori cu activitate indelungata in invatamant si cercetare, este o atmosfera colegiala, iar de regula, discutiile sunt apolitice.

Dezbaterile din Comisie asupra Legii educatiei nationale au fost puternic afectate de discursul politic care pentru mine a constituit o mare deziluzie.

Cea mai mare dezamagire pentru mine este modul in care intregul grup de senatori a fost blamat in chestiunea Legii educatiei fara a i se acorda optiunea unui dialog, din start fiind utilizate cu buna stiinta forme jenante ale populismului imbracate in haina ipocriziei generalizate.

10. Cum ati aprecia activitatea de ministru al Educatiei a lui Daniel Funeriu, raportata si la activitatea dumneavoastra ca ministru al Educatiei?

Nu fac aprecieri publice la adresa ministrilor Educatiei. Este o sarcina dificila asumarea conducerii acestui minister care prin structurile sale nu este predispus la reforma. Schimbarea inseamna multa munca, inventivitate si apostolat.

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...