Justiţia rusă l-a clasat vineri, 24 noiembrie, drept „agent străin” pe fostul premier rus Mihail Kasianov, șeful primului guvern al lui Vladimir Putin de la începutul anilor 2000. Mihail Kasianov devenit ulterior un opozant al puterii de la Kremlin, iar în 2022 a părăsit Rusia denunţând invazia Ucrainei.
Numele lui Mihail Kasianov apare de-acum în registrul Ministerului Justiţiei cu „agenţi străini” - un calificativ infamant care aminteşte de „inamicul poporului” din epoca sovietică.
Ministerul îl acuză pe Mihail Kasianov de faptul că s-a „opus operaţiunii militare speciale în Ucraina” şi că este „membru al Comitetului Antirăzboi din Rusia, o asociaţie ale cărei activităţi vizează să discrediteze politica extrenă şi internă rusă”.
Acest „comitet”, cu activităţi foarte limitate, a fost înfiinţat în 2022 în străinătate de către mai mulţi opozanţi ruşi, între care şi oligarhul în exil Mihail Hodorkovski.
Primul premier al lui Putin în primii ani de putere ai acestuia (în perioada 2000 -2004), Mihail Kasianov, a devenit după aceea foarte critic cu liderul de la Kremlin.
În iunie 2022, el declara AFP că nu-l mai recunoaşte Vladimir Putin cu care a lucrat şi-şi exprima speranţa ca Rusia să reintre într-o bună zi pe o „cale democratică”.
Înaintea invaziei Ucrainei, Mihail Kasianov conducea Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), un mic partid liberal.
El a anunţat în iunie 2022 că a părăsit Rusia.
Statutul de „agent străin” le impune persoanelor sau entităţilor vizate constrângeri administrative dure, inclusiv un control regulat al surselor de finanţare.
El impune etichetarea oricărei publicaţii, inclusiv pe reţele de socializare, drept „agent străin”.
Puterea rusă şi-a consolidat reprimarea oricărei voci disidente după invazia în februarie 2022 a Ucrainei.
Aproape toţi opozanţii de anvergură ruşi sunt la închisoare sau în exil în străinătate.