Augustin Ofiteru: Este prea multa liniste in Parlamentul Romaniei - Interviu

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 21:41
4879 citiri
Augustin Ofiteru: Este prea multa liniste in Parlamentul Romaniei - Interviu
Foto: Digi24

Augustin Ofiteru, vicepresedintele Partidului Noua Republica, spune ca protestul din Parlament organizat marti impreuna cu Mihail Neamtu a fost atat fata de premier, care fuge de responsabilitate in cazul Rosia Montana, cat si fata de Parlament, unde este "prea multa liniste".

Vicepresedintele PNR respinge acuzatiile conform carora el si Mihail Neamtu ar fi "golani" sau simpatizanti ai legionarismului, spunand ca acestea sunt "sabloane" folosite de politicienii care au crescut "sub pulpana lui Ion Iliescu" si care asociaza acestor termeni orice forma de protest politic sau civic.

Cum ati luat decizia sa va manifestati astfel in Parlament, pentru ca e clar ca a fost o actiune pregatita? Ce ati urmarit?

Am intrat in Parlament cu o legitimatie eliberata legal de Camera Deputatilor. Am fost invitati de deputatul Remus Cernea, dar bineinteles ca dumnealui nu avea idee despre ce ne gandisem noi sa facem.

De ce am facut asta? Pentru ca este prea multa liniste in Parlamentul Romaniei. Opozitie nu mai exista, practic, cel putin din punctul nostru de vedere. Este mult prea multa liniste si este inadmisibil ca intr-o problema de o asemenea anvergura cum este Rosia Montana sa nu existe opozitie solida.

Dar reprosurile dvs. in sala de plen au fost adresate premierului nu opozitiei. Sau aveati de gand sa le transmiteti si celor din opozitie un mesaj, daca erati lasati sa vorbiti?

A fost un mesaj colectiv, in primul rand adresat premierului, care nu este in stare sa isi asume niciun fel de responsabilitate si paseaza Parlamentului o lege stramba din start, pornita in mod ilegal, ca sa scape de raspundere. Dar mesajul a fost adresat si Parlamentului Romaniei in intregime, unde se pare ca exista o "omerta" asupra acestei situatii.

Nu este posibil ca toata presa sa transmita o vizita a premierului la Rosia Montana pentru a scoate dintr-o galerie turistica 33 de mineri, dar premierul sa nu isi asume un dialog si cu o piata in care ies la proteste zeci de mii de oameni.

Credeti ca premierul Ponta a vrut sa transmita un mesaj atunci cand a intrat in mina de la Rosia Montana imbracat cu echipamentul oferit de compania privata respectiva, nu cu un echipament de protectie oarecare?

Nu este niciun fel de dubiu ca, practic, si premierul si ministrii din guvernul sau se comporta exact cum s-ar comporta un bun agent de PR al unei companii.

Eu as vrea insa foarte mult sa lamuresc o chestiune ideologica. Rosia Montana este o problema ce nu tine nici de socialism, nici de capitalism, iar corporatismul este o forma de socialism in principiu. Faptul ca o companie poate veni sa faca lobby la un astfel de nivel, iar decizia politica sa impuna astfel de decizii strambe, nu are legatura cu capitalismul, ci are este o forma de socialism in care statul este foarte puternic si o companie poate sa cumpere cu bani decizia politica. Despre asta este vorba.

Iar Rosia Montana este chintesenta unei stari de fapt. S-a ajuns la momentul in care societatea romaneasca nu mai poate suporta toate aceste nedreptati.

Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Este esential ca societatea civila sa castige razboiul Rosia Montana

Lansati acuzatii foarte grave. Si ieri, in Parlament, Mihail Neamtu a facut la fel. Le puteti dovedi? Nu va e teama ca veti fi dati in judecata?

Sunt declaratii politice. Nu ne propunem sa demonstram nimic, dar ne propunem sa ridicam o problema in fata opiniei publice si ea sa fie dezbatuta. Dar ati observat ca insusi premierul Ponta a recunoscut intr-un interviu ca este posibil ca multi politicieni sa aiba interese materiale in proiectul RMGC, fara sa nominalizeze.

Unii au interpretat gestul facut ieri de dvs in parlament ca pe o manifestare violenta, s-a spus ca v-ati comportat ca niste golani, iar premierul Ponta a facut trimitere la legionarism numindu-l pe Mihail Neamtu "legionar de mucava". Sunteti legionar, domnule Ofiteru?

Sunt onorat sa primesc titlul de golan dinspre bancile parlamentului. Sa nu uitam ca incepand din anii '90 titlul de "golan" are o alta conotatie. Dar la ce te poti astepta de la politicienii care au crescut sub pulpana lui Ion Iliescu? Sa nu uitam ca si domnul Ponta si multi alti politicieni din celelalte partide au crescut sub aceasta pulpana si si-au insusit termenii de "golan" sau "legionar". Bineinteles, orice forma de protest politic sau civic in viziunea socialista a politicienilor nostri este asimilata acestor termeni. E un sablon, nimic mai mult.

Sa intelegem ca nu aveti asemenea tendinte sau porniri extremiste si ca nu trebuie sa ne temem ca va pregatiti sa intrati cu batele in Parlament data viitoare?

Eu cred ca in doi ani de istorie a partidului Noua Republica a demonstrat cat de echilibrati putem fi si ca singurul nostru scop este sa ne implicam in viata cetatii.

De altfel, banuiesc ca Palatul Parlamentului este plin de camere de supraveghere si se poate vedea pe inregistrari cum am intrat in sala fara sa intampinam nici cea mai mica problema si, mai mult, inainte sa intram Mihail Neamtu s-a oprit in usa salii de plen si a conversat circa 30 de secunde cu un deputat PSD. Deci toate acuzatiile legate de violenta si extremism sunt absolut ridicole.

Mihail Neamtu a reluat ieri si acuzatiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta. Tot ieri a aparut stirea ca plangerea penala semnata de dvs. se va judeca in ianuarie la Inalta Curte. Ce sanse credeti ca aveti in instanta, cata vreme alte institutii, Ministerul Educatiei si Parchetul, au decis ca acest caz este inchis?

Si aceasta este tot o problema ramasa fara raspuns, in buna traditie romaneasca in care lucrurile murdare se baga sub pres. In ceea ce ma priveste, eu imi manifest increderea in ceea ce se va intampla in justitie, pentru ca pana acum deciziile s-au luat la nivelul guvernului - si la nivelul institutiilor de tipul CNE, ORDA, si la nivelul Ministerului Educatiei. Iar procurorul de caz, doamna Litvin, din pacate, o spun cu regret, a explicat ca a dat decizia pe baza unei decizii a ORDA care este subordonata tot guvernului.

Plagiatul lui Ponta ajunge in ianuarie pe masa judecatorilor de la Inalta Curte

Ati reprosat Opozitiei din Parlament ca este slaba. Care este relatia Partidului Noua Republica cu celelalte formatiuni de dreapta, Forta Civica, PDL, Miscarea Populara, PNTCD?

Noua Republica crede in pluralism al dreptei, numai stanga este monolitica. Eu cred ca fiecare partid de dreapta are drumul sau si ca unitatea dreptei trebuie sa fie mai degraba in actiune si in opozitie in momentul de fata, si mai putin in forme. Mai ales ca Noua Republica are un alt drum, noi suntem pe filonul conservator al AECR, suntem pe o alta nisa politica, sa spunem asa, dar bineinteles ca sustinem orice actiune a partidelor de dreapta.

Care este pozitia Partidului Noua Republica in legatura cu subiectul Rosia Montana?

Eu nu spun nici ca proiectul trebuie sa se faca, nici ca nu trebuie sa se faca. Ceea ce ma intereseaza in cel mai inalt grad este ca procesul prin care decizia se adopta sa fie corect, legal si cu tinta pe interesul national.

Mai departe, eu cred ca proprietatea subsolului (macar intr-un anumit procent!) trebuie sa le apartina si celor care detin terenuri in zona. Dintr-un considerent foarte simplu: este vorba despre dreptul de proprietate care ar trebui sa fie sfant in orice tara care doreste sa creasca din punct de vedere economic pe baze solide.

Cred in individ si in responsabilitatea lui. Si apoi, nu uitati ca precedentul Rosia Montana, in forma actualei legi, este foarte periculos. Ar insemna ca oricand, si acum si peste zece ani, oricine va putea fi expropriat pentru ca altcineva gaseste sub terenul lui sau sub casa lui un filon de... trufe, sa spunem. Este foarte grav acest lucru si ar trebui sa traga niste semnale de alarma mult mai viguroase.

Cum credeti ca se vor incheia protestele? Comisia speciala va lucra saptamani bune de aici incolo, credeti ca manifestantii vor renunta sau, dimpotriva, protestele se vor acutiza? Vine frigul, incep ploile....

Eu am experienta protestelor pentru ca timp de patru ani am fost liderul studentilor de la biologie si, intamplator, in perioada respectiva a avut loc cea mai mare greva studenteasca de dupa revolutie - 1995.

Eu cred ca guvernantii acum mizeaza pe faptul ca la un moment dat intervine pur si simplu oboseala fizica a celor care vin in piata. Asteapta ca lucrurile sa se calmeze, sa vina frigul si sa nu se mai poata iesi in strada, iar apoi sa impinga aceasta lege pe usa din dos.

Despre piata ce sa va spun? Mi-e teama sa nu fie deturnata buna intentie a celor din piata spre alte directii, pentru ca asa cum se vede acum se pare ca se incearca sa fie impinsi in zona socialismului radical.

Cum se poate iesi din aceasta criza?

Se poate iesi pe usa prin care s-a intrat. Procesul trebuie retras de guvern. Ati vazut ca s-a infiintat o comisie dupa cele doua comisii care au dat avize negative. Este tipic balcanic! Atunci cand avem o problema la care nu putem sa gasim o rezolvare mai infiintam o comisie.

Dupa care raportul acestei comisii speciale se va intoarce in primele doua comisii.

Da, e o invartire in jurul cozii. Dar sa stiti ca o alta solutie eleganta ar fi ca ministrii care si-au asumat aceasta trimitere a legii in parlament cu scopul de se spala pe maini de responsabilitatea ce le revine sa fie demisi. Sau si mai bine prim-ministrul sa isi dea demisia impreuna cu tot guvernul, asta ar fi o solutie exceptionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Augustin Ofiteru protest parlament, #Ofiteru Neamtu protest parlament, #Ofiteru Rosia Montana , #Noua Republica