
Mihail Neamtu, presedintele Noua Republica, a discutat cu David Cameron, saptamana aceasta, la Bruxelles. In timpul intrevederii, premierul Marii Britanii a dezvaluit ca a vizitat Brasovul in anii '80 si a afirmat ca si-ar dori sa revina in tara noastra.
O delegatie a partidului Noua Republica a fost prezenta zilele trecute la Bruxelles, pentru a participa la Consiliul Aliantei Conservatorilor si Reformistilor Europeni (AECR), Summit-ul Liderilor AECR si Conferinta AECR.
Intors in tara, presedintele acestei formatiuni politice, Mihail Neamtu, a acordat un scurt interviu pentru Ziare.com, in care a vorbit despre principalele evenimente in care a fost direct implicat in aceasta saptamana: intrevederea cu David Cameron, decizia Inaltei Curti in cazul sesizarii facute cu privire la plagiatul premierului Ponta si conflictul mediatic intre Andrei Plesu si postul Antena3, Noua Republica fiind unul dintre organizatorii actiunilor de solidarizare cu scriitorul roman, care au avut loc in Piata Universitatii.
Ce ati discutat la Bruxelles si cum a decurs intrevederea cu premierul David Cameron?
Rusia si incalcarile grave ale dreptului international de catre Vladimir Putin au fost cele doua teme urgente si recurente in discutiile liderilor conservatori stransi la Bruxelles. Premierul britanic David Cameron a cerut ca, intre alte sanctiuni, Rusia sa fie exclusa din G8, iar Noua Republica a subliniat incompatibilitatea dintre prezenta delegatilor rusi in Consiliul Europei si statutul de victima al reprezentantilor Ucrainei, ai Georgiei si ai Republicii Moldova.
Ce impresia v-a facut David Cameron la prima vedere?
A fost prima bilaterala si, dupa o suta de de ani, a fost prima intalnire oficiala intre liderul Partidului Conservator din Marea Britanie si liderul unui partid conservator din Romania.
David Cameron are energie, inteligenta si curaj, fiind cea mai puternica voce a Europei, mult mai indraznet si mai clar in relatiile internationale decat alti prim-ministri de pe batranul continent.
Pe o nota personala, David Cameron ne-a vorbit despre cum a vizitat Brasovul in 1987, pe vremea cand studia filozofia la Oxford. Ne-a spus ca doreste sa revada Romania cat mai curand. Cu Noua Republica la putere, relatiile cu Marea Britanie s-ar imbunatati dramatic.
Care este pozitia partidului Noua Republica fata de anexarea Crimeii de catre Rusia? Cum credeti ca ar trebui sa reactioneze Uniunea Europeana si Romania pentru a preveni o situatie similara in Transnistria?
Condamnam unilateral anexarea si nu doar in cuvinte: am protestat deja de trei ori in fata Ambasadei Federatiei Ruse din Bucuresti.
Orice export de arme dinspre Uniunea Europeana catre Rusia trebuie stopat. Politica energetica a tarilor UE trebuie radical schimbata, pentru a stopa dependenta de Gazprom. Averile oligarhilor rusi apropiati de Vladimir Putin si depozitate in banci europene ar trebui inghetate.
Exista petrol norvegian, gaze de sist americane si energie nucleara pe care Europa trebuie sa le foloseasca in detrimentul Federatiei Ruse, al carui expansionism si imperialism se bazeaza pe valori politice contrare Occidentului: absenta statului de drept, a demnitatii persoanei, a libertatii presei, a protectiei pentru proprietatea privata.
Ponta nu va fi cercetat penal pentru plagiat - decizie definitiva
Saptamana a debutat cu decizia Inaltei Curti in cazul plangerii pe care ati depus-o cu privire la plagiatul premierului Ponta. Cum o interpretati si ce intentionati sa faceti mai departe?
Am cerut deja in mod public asistenta juridica pentru continuarea plangerii noastre catre ORDA si Ministerul Educatiei, institutii ale statului vinovate de acoperirea plagiatului lui Victor Viorel Ponta.
Chemam mai departe comunitatea stiintifica din Romania la boicot fata de toate manifestarile publice in care premierul plagiator isi face aparitia. Denuntarea acestui impostor pe toate canalele academice, culturale, politice si diplomatice mi se pare un act de constiinta, o datorie morala.
Stiinta universitara din Romania e caracterizata de personalitati precum Nicolae Iorga, Mircea Eliade sau Ioan Petru Culianu, nu de Victor Viorel Ponta si acolitii sai.
Manifestari de solidarizare cu Andrei Plesu, in Capitala - Update
Antena3, amendata cu 30.000 de lei pentru atacurile la adresa lui Andrei Plesu
De asemenea, saptamana aceasta a fost marcata si de conflictul mediatic intre Andrei Plesu si Antena3. Ati organizat o manifestare de sustinere, iar dvs. personal ati fost atacat la postul de televiziune citat. Cum comentati intreaga situatie? Ce asteptari aveti de la CNA?
Antena 3 ar trebui sa primeasca maxima amenda pentru calomnie. In rest, minciunile propagandistilor nu ne intimideaza.
Sinteza Zilei imi reproseaza ca am vorbit in fata a sute de studenti occidentali despre crimele Securitatii pe care patronul Antenei 3, "profesorul Voiculescu", a slujit-o ca turnator de rude.
Da, am fost la New York pentru a conferentia despre crimele regimului Iliescu impotriva studentilor din Piata Universitatii, pe care TVR ii prezenta atunci ca legionari si fascisti.
Da, am cerut Ministerului Culturii, in calitate de simplu director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, restaurarea inchisorii lui Corneliu Coposu (Ramnicu Sarat). Partenerul de azi al lui Ponta, Kelemen Hunor, nu mi-a raspuns. Nu s-au gasit bani! Oare cate Muzee ale Dictaturii Comuniste am fi putut construi din milioanele de dolari deturnate de oligarhii tranzitiei si mafia politico-financiara care ii plateste pe toti gadacii din presa?