In Partidul Noua Republica se cere congres extraordinar. Mihail Neamtu acuzat de abuzuri

Luni, 26 Mai 2014, ora 13:46
5946 citiri
In Partidul Noua Republica se cere congres extraordinar. Mihail Neamtu acuzat de abuzuri
Foto: nouarepublica.ro

Mai multi membri ai fostei sau actualei conduceri a Partidului Noua Republica (NR) cer organizarea unui Congres Extraordinar in care sa fie aleasa o noua conducere si acest proiect politic sa fie redresat, dupa esecul inregistrat la alegerile europarlamentare.

Noua Republica nu a reusit sa treaca, duminica, pragul electoral.

Alegeri europarlamentare: Primele rezultate oficiale - USD, sub 40%, Diaconu - peste UDMR si PMP

"Rezultatul impune o serie de intrebari legitime. De ce doar atat la aproape trei ani de la aparitia miscarii? Care sunt cauzele esecului? Putea Noua Republica sa obtina mai mult in urma acestei candidaturi? De ce nu s-a intamplat acest lucru? (...)

Noua Republica nu este nici astazi o organizatie functionala. Nici o schema organizationala adoptata la nivelul conducerii nu a fost transformata in realitate. Majoritatea departamentelor exista doar pe hartie. Nici macar organismele de conducere nu reusesc sa aiba o activitate eficienta. Participarea unor lideri nationali sau locali la procesul decizional este descurajata in timp ce deciziile inconvenabile sunt anulate prin tot felul de tertipuri", acuza semnatarii unui manifest publicat pe site-ul Noua Republica, printre care se afla prim-vicepresedintele Liviu-Stefan Bargaoanu, precum si mai multi fosti si actuali vicepresedinti sau lideri de filiala.

"Principala amenintare la adresa proiectului este identificarea lui cu o singura persoana. Noi credem ca promovarea altor lideri ai Noii Republici in spatiul public este o conditie elementara de supravietuire a proiectului. Noi credem ca votarea si promovarea strategiei in organismele interne, in paralel cu sabotarea acesteia prin alte mijloace, denota un relativism si o iresponsabilitate incompatibile cu spiritul Noii Republici", acuza semnatarii acestui document.

In plus, este criticata "monopolizarea resurselor partidului (si in 2012, si in 2014) in interesul unui singur candidat si in dispretul celorlalti", acest lucru fiind considerat "un abuz intolerabil in interiorul Noii Republici", cu trimitere la Mihail Neamtu, candidat in ambele cazuri.

"Noua Republica nu poate avea decat de suferit de pe urma asocierilor cu personaje sau structuri compromise de pe scena politica. Experienta din 2012, cand Noua Republica s-a alaturat Aliantei Romania Dreapta, demonstreaza acest lucru. Mai grav insa este ca astfel de negocieri continua sa fie purtate fara ca in prealabil sa fie informata si consultata intreaga conducere a partidului. Episoade precum cel din 2012, cand o parte a membrilor presedintiei au aflat de parafarea acordului ARD din presa, incep sa devina o constanta", mai acuza semnatarii documentului.

Acestia considera ca esecul alegerilor europarlamentare a fost cauzat in special de "abandonarea in ultimul moment a strategiei de campanie", votate anterior de intreaga conducere.

Astfel, presedintele Mihail Neamtu este acuzat direct.

"Implementarea strategiei a fost blocata prin mijloace abuzive de un grup restrans care a monopolizat orice decizie privind campania electorala si a anulat toate eforturile de pana in acel moment. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o competitie libera intre viziuni concurente care sa se incheie cu o decizie respectata de intreaga organizatie, a degenerat intr-o serie de abuzuri, urmate de marginalizarea, retragerea fortata sau chiar eliminarea unor candidati sau persoane cu functii importante. Ce a urmat dupa acest moment poate fi descris fara exagerare ca un dezastru", se mai arata in document.

Semnatarii scrisorii spun ca nu vor "permite ca organizatia sa fie confiscata de o persoana sau un grup de persoane oricare ar fi acestea".

"Consideram inacceptabila tentativa de a subordona proiectul unor interese personale sau de grup. Condamnam reflexele autoritariste si tratamentul discriminator la adresa unor persoane considerate incomode.

Noua Republica nu s-a nascut pentru a satisface ambitiile unor persoane si nici pentru a face jocurile actualei clase politice. Nu suntem o platforma de lansare a unei noi generatii de carieristi in politica si nici o alta extensie a sistemului post-comunist. Vom condamna orice abateri de la principiile fondatoare ale proiectului: lucreaza pentru o cauza mai mare decat tine insuti, admira-l pe cel mai vrednic decat tine, adevarul e mai tare decat calomnia. (...) In consecinta, solicitam declansarea procedurilor pentru organizarea unui congres extraordinar, in cadrul caruia sa aiba loc alegeri interne pentru desemnarea unei noi conduceri nationale a partidului", se arata in incheierea documentului citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#congres Noua Republica, #Noua Republica alegeri europarlamentare , #Noua Republica