Mihail Neamtu: Ne-ar trebui un Mark Zuckerberg al politicii romanesti - Interviu

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:06
5925 citiri
Mihail Neamtu: Ne-ar trebui un Mark Zuckerberg al politicii romanesti - Interviu

"Sunt ingrozit de gandul ca ucenicia la scoala lui Ion Iliescu si Adrian Nastase legitimeaza astazi cariere in Parlament si in Guvern", declara Mihail Neamtu intr-un interviu acordat Ziare.com, adaugand ca ar fi nevoie de un "Mark Zuckerberg al politicii romanesti".

Un Mark Zuckerberg care "sa programeze un algoritm sanatos de generare si configurare a retelelor alternative la mafie, coruptie si spolierea generalizata", explica fondatorul Partidului Noua Republica, in opinia caruia "avem nevoie de oameni liberi in politica, nu de oameni controlati de servicii secrete sau retele interlope".

Mihail Neamtu dezvaluie in interviul acordat Ziare.com cum este lumea politica vazuta din interior si vorbeste despre importanta comunicarii in politica, dar si despre planurile pe termen mediu si lung ale partidului sau.

"Ne trebuie o contra-cultura organizationala, straina de santaj, bani murdari, impostura profesionala. Fara sa plasam oameni valorosi in pozitii cheie ale statului roman, tara noastra se va prabusi", crede Mihail Neamtu.

Cum vi se pare lumea politica vazuta din interior?

Nu cum pare, ci "cum este?" Este o lume facuta pentru oameni puternici, caci are drept miza accesul la putere. Desigur, nu cu orice pret. Inteligenta sociala bate eruditia. Charisma poate suplini lipsa lecturilor. Caracterul oamenilor e imprevizibil. Insa, dincolo de toate, ceea ce conteaza este apartenenta la o retea capabila sa motiveze oameni obisnuiti capabili sa culeaga voturi.

Ce inseamna, de fapt, aceasta retea?

Reteaua poate fi privita in mai multe feluri. Pentru unii activisti de partid, reteaua este un mod primar de socializare. Pentru altii, este o scurtatura catre ascensiunea profesionala rapida (vezi performanta tinerei deputat de numai 23 de ani din Teleorman).

Pentru bosii politicii de stat, insa, reteaua este o mostenire a vechiului aparat de Partid si de Stat, in care oamenii si aspiratiile vechiului regim s-au regasit dupa 1989. Reteaua functioneaza pentru a asigura accesul la resurse si la mecanismele de redistribuire a bugetului public.

Reteaua este sursa principala de renta pentru clientela de partid, un mod de imbogatire, o forma de emancipare pentru neispraviti, dar si o sistematizare a furtului cu acte in regula.

Reteaua PSD, bunaoara, mobilizeaza sute de mii de activisti in timpul campaniei electorale si apoi le hraneste familiile pentru urmatorii ani.

Reteaua ofera protectie fizica, mascheaza impostura, da tepe cu dedicatie, asigura contracte cu mass-media, aranjeaza nepotismele si camufleaza minciuna.

Politica nu inseamna si munca de convingere?

Ba da. Politica adevarata, cinstita, se rezuma la intalnirea intre politicianul onest (social-democrat sau conservator, putin conteaza) si cetateanul dornic sa acorde cuiva, pe termen limitat, un vot de incredere. Esenta actului politic este persuasiunea - comunicarea unor valori, expunerea unui proiect economic, marturisirea unui crez. Fara sa generezi emotie nu poti sa produci realitate politica.

Totusi, pe langa comunicatori, politica are nevoie de buni organizatori. Entuziasmul trebuie canalizat. Produsul politic (numit candidat sau partid) trebuie sa fie prezent pe raft in ziua votului. De aceea, inca de la inceputurile Noii Republici, am pledat pentru constructia unei contra-retele la tot ceea ce am mostenit din partea regimului comunist.

Ne trebuie o contra-cultura organizationala, straina de santaj, bani murdari, impostura profesionala. Fara sa plasam oameni valorosi in pozitii cheie ale statului roman, tara noastra se va prabusi.

Cu Ponta, Banicioiu, Negoita & co., Romania n-are viitor.

Ce sanse acordati generatiei dumneavoastra?

Eu apartin unei generatii care s-a format dupa 1989. E vital, cred, sa refondam politica romaneasca plecand de la oameni care n-au cunoscut nici macar tangential structurile fostului PCR. Respect munca politicienilor pro-occidentali din ultimii 23 de ani, dar cred ca a sosit timpul ca tinerii aflati sub varsta de 35 de ani, crescuti in civilizatia libertatii, sa-si gandeasca propriul proiect de generatie.

Sunt ingrozit de gandul ca ucenicia la scoala lui Ion Iliescu si Adrian Nastase legitimeaza astazi cariere in Parlament si in Guvern. Tinerii care si-au luat viata in propriile maini trebuie sa scape de controlul trecutului, cu tot ceea ce inseamna spectre, naluci sau strigoi ai Securitatii.

Avem nevoie de oameni liberi in politica, nu de oameni controlati de servicii secrete sau retele interlope. Pentru asta ne-ar trebui un Mark Zuckerberg al politicii romanesti, capabil sa programeze un algoritm sanatos de generare si configurare a retelelor alternative la mafie, coruptie si spolierea generalizata.

Paradoxal, asta presupune iesirea generatiei noastre din sfera online. Nu se construiesc partide curate si retele ale binelui comun prin Internet. Fara comunicarea directa, interpersonala, nemijlocita si palpabila vizual, e greu sa oferi celuilalt incredere. Contra-reteaua pe care noi trebuie s-o construim implica, insa si depaseste activismul sau reflectia din ONG-uri, fundatii sau think-tank-uri.

E nevoie, in toata regula, de un nou partid, facut pe bune, cu semnaturi cinstite luate de la oameni in carne si oase.

Se pare ca populatia nu da semne ca si-ar dori altceva. Majoritatea ramane lipita de vechea clasica politica si metehnele ei.

Nu va dau cu totul dreptate. Mult asteptata aparitie a Albei ca Zapada s-a transformat, ironic, intr-o celebrare a noutatii electorale sub forma PP-DD. Oamenii chiar isi doresc altceva, dar sunt pacaliti de masinaria propagandistica.

Nu sunt dintre cei care dau vina pe electorat sau pe populatie. Daca n-am putut sa conving, inseamna ca e si vina mea. Majoritatea romanilor a sanctionat imaginea fostei guvernari asociata cu austeritatea, asprimea, lipsa de compasiune si, pe alocuri, ostentatia. Romanii continua sa-si doreasca insa alternativa reala.

Cum vedeti, retrospectiv, implicarea dvs in coalitia dreptei? A meritat?

Intr-o situatie politica absolut exceptionala (puciul USL), Noua Republica a participat la constructia ARD pentru a stopa raspandirea ciumei rosii. Nu toate ideile noastre radicale privind reforma sistemului educational sau a sistemului public de sanatate au fost acceptate, dar fara o decizie judecatoreasca finala (amanata aberant si abuziv), am ratat sansa unei lansari pe cont propriu.

Dinauntrul si din afara Parlamentului, noi vom continua sa pledam pentru alternativa reala la actuala Mare Adunare Nationala: un alt sistem fiscal, o alta raportare la banul public, o alta intelegere a relatiei dintre stat-cetatean, o despartire ferma de sechelele totalitare, o agenda pro-capitalista si pro-antreprenoriala, un respect asumat al traditiei iudeo-crestine.

Partidele actuale sunt sufocate de lupte intestine si ajung astfel foarte inchise fata de societate, fata de sursa reformei morale si resortul avansului tehnologic. Fara dialogul cu mediul universitar-academic (sursa a inovatiei) si fara antrenarea unei clase meritocratice de functionari apolitici pentru administratia locala si centrala, Romania va ajunge intr-o grava incapacitate de plata, rasplata si supravietuire.

Partidele au cumparat piata mass-media, omorand astfel jurnalismul liber. Liderii multor partide s-au inconjurat de impostori si lichele, fiind incapabili sa atraga oameni cu un CV cinstit si relevant. Un partid nou trebuie sa faca o prioritate din atragerea oamenilor de calitate.

Va reprosati ceva anume, analizand anul 2012? Ma refer la relatiile cu partenerii politici, la comunicare, la tot ce se putea face mai bine?

Sunt, evident, o multime de neajunsuri si neimpliniri personale care le marturisesc duhovnicului, nu presei. Stiu ca, la 34 de ani, sunt totusi un debutant in plan politic. Imi reprosez faptul ca n-am alocat mai mult timp pentru intalnirea nemijlocita cu concetatenii. Am avut momente de oboseala si cadere, ca orice om in inima caruia se duce zilnic batalia dintre bine si rau.

Imi reprosez ca n-am dedicat timp suficient constructiei interne a Noii Republici. Vara nebuna a referendumului a amanat atatea deplasari in tara! Regret apoi faptul ca am cedat poate prea usor in anumite negocieri cu aliatii - elemente de politica guvernamentala, dar si numarul sau pozitionarea geografica a colegiilor.

In cateva momente, era poate mai inspirat sa tac, alteori trebuia sa fiu mai putin credul.

Ce planuri aveti?

Aceleasi ca si in 13 octombrie 2011, cand lansam la Sala Prioteasa din Bucuresti proiectul Noua Republica. Traim intr-o lume a formelor fara fond si a mistificarilor de tot soiul, de la confiscarea Pietei Universitatii pana la fenomene mai subtile de astroturfing (o forma de propaganda, practica de a imprastia zvonuri - n.red).

Cred in potentialul unui partid care nu se naste dintr-o dizidenta, nici printr-o preluare sau deturnare a unor structuri preexistente. O asemenea constructie cere insa timp, rabdare, inteligenta, energie si entuziasm.

Anul 2012 consemneaza o prima si modesta victorie a Noii Republici, prin alegerea senatorului Valeriu Todirascu. Urmeaza europarlamentarele in 2014, alegeri generale in 2016, alegeri prezidentiale in 2019... Cred asadar intr-un proiect pe termen mediu si lung.

#Mihail Neamtu Mark Zuckerberg, #Mihail Neamtu Iliescu, #Mihail Neamtu clasa politica , #Noua Republica
Comentarii
Poza Strugure
Strugure
rank 5
Urez multi ani cu sanatate celor ce poata numele de Ioan.
Poza ORD
ORD
rank 5