Mihail Neamtu: Traian Basescu nu poate unifica dreapta

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 08:23
4542 citiri
Mihail Neamtu: Traian Basescu nu poate unifica dreapta
Foto: nouarepublica.ro

Traian Basescu nu e chemat sa unifice dreapta, ci toti romanii. Altminteri, cand vine vorba despre dreapta, un barbat politic de talia presedintelui trebuie aparat de el insusi, a declarat Mihail Neamtu, presedintele Partidului Noua Republica (PNR).

Invitat sa comenteze prima intalnire a Forumului Dreptei, organizata de nasul.tv, la care a participat recent alaturi de Vasile Blaga, Andrei Chiliman, Aurelian Pavelescu si Marian Preda, liderul PNR a declarat ca s-a reusit un lucru extraordinar, si anume sa fie "adusi laolalta oameni care n-au comunicat luni de zile".

"Formatul a fost generos, dar nici macar in conditiile acestea nu toti cei care au fost invitati au participat. A surprins faptul ca Mihai Razvan Ungureanu, avocatul unificarii atator sensibilitati, a lipsit de la intalnire. Nu stiu insa daca numai absenta unui prezidentiabil a facut dificil dialogul reprezentantilor dreptei", a comentat Mihail Neamtu.

"Sper sa nu ne trezim cu un pact Ponta-Udrea"

Intrebat ce anume impiedica unificarea dreptei, presedintele PNR a explicat ca exista mai multe ratiuni.

"Lipseste dramatic figura unificatoare a unei personalitati cu zestre morala, precum Corneliu Coposu. Nu exista deloc un consens privind calitatile de leadership ale actualilor lideri de partide. Evident, exista multe convergente in materie de politici publice: cu totii am denuntat erorile si ororile stangii lui Ponta, de la haosul din turism pana la terorismul fiscal la adresa antreprenorilor.

Am insistat ca unitatea dreptei sa fie testata in jurul unor proiecte concrete: suspendarea unui primar incompetent (referendumul de la Braila) sau boicotarea Constitutiei USL", a explicat Mihai Neamtu.

In privinta liderilor, Mihail Neamtu a declarat: "Dupa 22 de ani de viata politica activa, Traian Basescu nu poate unifica dreapta, insa poate sustine discret procesul de innoire si unificare a curentelor dreptei. Sper sa nu ne trezim cu un pact Ponta-Udrea.

Mostenitoarea zestrei politice a domnului Basescu pica testul integritatii. Doamna Udrea si-a inceput cariera politica la varf declarand, undeva prin 2005, ca principiul sau de baza este lipsa de principii. Intre timp, Ponta a plagiat-o si pe doamna Udrea".

"Noua Republica a spus foarte clar: Romania se va innoi cu oameni curati, inteligenti, inzestrati cu bun-simt. Pentru o dreapta veritabila, e nevoie de antreprenoriat politic fara subventii etatiste", a completat el.

Suspendarea primarului Brailei: Un experiment tehnic si un test de solidaritate

In context, Mihail Neamtu a reamintit ca Noua Republica nu a aparut cu scopul de a unifica dreapta, ci ca sa livreze o alternativa la toata oferta establishmentului politic al tranzitiei.

"Nu suntem obsedati de dreapta, ci de viitor. Optiunea pentru Romania nu este dreapta sau stanga, ci inainte sau inapoi. Noua Republica a spus: haideti sa plecam de la proiecte concrete, care elimina blatul si ipocrizia.

De exemplu, referendumul de suspendare a primarului Simionescu din Braila ar putea fi un excelent moment in care toate partidele de dreapta sa denunte risipa si furtul, propunand un proiect de transparentizare a cheltuielilor publice in administratia centrala si locala. Furatul ucide - iata un slogan la care sper sa poata subscrie si Vasile Blaga, si Mihai Razvan Ungureanu si Andrei Chiliman.

Smerenia sau decenta te obliga sa pui pe picioare, inaintea unui proiect national, macar un singur proiect local, ca un experiment tehnic si ca test de solidaritate. Haideti sa revopsim politic Braila, orasul in care de 23 de ani rosiii domina agenda", le-a transmis Mihail Neamtu colegilor sai.

"Inaintea unitatii e nevoie de curatenie"

"Sigur ca marea problema o reprezinta rupturile de ordin psihologic. In sanul PDL exista falii adinci, motivate de aparitia Miscarii Populare la 24h dupa esecul doamnei Udrea.

Vad ca din septembrie 2012 incoace e foarte la moda limbajul despre firul ierbii. Noua Republica e omagiata prin copierea de catre altii a bunelor noastre practici, sloganuri, imagini...", a mai subliniat Mihail Neamtu.

Mai mult, acesta a mai sustinut ca, in opinia PNR, "inaintea unitatii e nevoie de curatenie. In politica, totul revine la oameni. Arta conducerii nu inseamna pentru mine combinatorica infinita pe axa Oprea-Piedone-Ponta".

"Daca in spatele unor structuri noi stau banii murdari si personaje compromise, atunci masluirea aceasta va provoca si mai mult dezgust in electoratul dreptei", a adaugat el.

Dialogul e vital, dar nu inseamna fuziune

Nici alegerile europarlamentare de anul viitor nu reprezinta o buna ocazie de unificare a dreptei, din cauza convingerilor diferite ale familiilor politice europene. Cu toate acestea, dialogul e necesar, ca si actiunile comune impotriva USL.

"Noua Republica este in curs de afiliere la familia conservatorilor si a reformistilor europeni. Prin urmare, noi vedem lucrurile altfel decat unii lideri PDL sau chiar Traian Basescu. De pilda, Noua Republica nu crede in Statele Unite ale Europei. Apoi, am exprimat opinii ferme si univoce despre definitia traditionala a familiei, ca fiind uniunea dintre barbat si femeie. Traian Basescu le-a relativizat.

In aceste conditii, nu inteleg disperarea unora care vor sa distruga competitia promovand o dreapta fictionala. Doar socialismul ajunge sa omogenize si sa pasteurizeze totul. Noua Republica vrea competitie si dialog. Iar dialogul nu inseamna fuziune, ci doar respect, inteligenta, curtoazie, plus convergenta tematica in opozitia la Guvernarea Ponta. Putem, de exemplu, sa fim uniti impotriva Constitutiei useliste", a conchis Mihail Neamtu.

#MIhail Neamtu Basescu Udrea, #Mihail Neamtu unificarea dreptei, #Mihail Neamtu pact Udrea Ponta , #Noua Republica