Mihai Voicu: USL ar putea amana procedura de suspendare a lui Basescu

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 18:46
2169 citiri
Mihai Voicu: USL ar putea amana procedura de suspendare a lui Basescu
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PNL, Mihai Voicu, a anuntat ca USL ar putea amana declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, dar a tinut sa precizeze ca doar asa se poate aduce in discutie faptul ca seful statului incalca Constitutia.

"Anuntul a plecat de la recentele declaratii ale presedintelui Romaniei cu privire la o eventuala neaplicare a unei decizii a Curtii Constitutionale. Nu inseamna absolut deloc ca procedura (de suspendare - n.red.) va fi declansata maine (luni - n.red.). Si nu inseamna absolut deloc ca nu vrem sa vedem, totusi, in ce masura scenariul ipotetic se va si implini", a declarat vicepresedintele PNL duminica, la Europa FM.

Mihai Voicu sustine ca procedura de suspendare a lui Traian Basescu are "un aspect politic si unul practic".

"Aceasta procedura are un aspect politic si unul practic. Aspectul practic consta, desigur, in existenta unei majoritati parlamentare care sa poata duce la indeplinire o astfel de procedura. Exista, insa, si un aspect politic. Si anume ca intr-o situatie foarte grava, intr-o situatie extrema, cred ca Opozitia - asa cum s-a mai intamplat in 1995 cred - poate declansa aceasta procedura si fara existenta unei majoritati parlamentare.

Pentru ca, pana la urma, este singura posibilitate institutionala - deci nu in presa, nu la televizor - este singura posibilitate institutionala de a discuta despre astfel de presupuse incalcari ale Constitutiei", a mai spus vicepresedintele PNL.

Liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin, au anuntat miercuri ca pregatesc o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu, in urma declaratiilor acestuia privind neindexarea pensiilor.

Astfel, cei trei au cerut juristilor USL sa pregateasca pentru luni un raport care va evalua posibilitatea de a demara procedurile de suspendare a sefului statului.

"Am solicitat juristilor din partidele noastre sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a USL, un raport fundamentat cu privire la aceste actiuni grave pe care le consideram ca incalcand prevederile Constitutiei Romaniei (...)

Raportul va trebui sa contina o evaluare a respectivelor fapte, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Constitutia Romaniei.

Mentionam ca daca, in urma analizei juridice si politice, constatam ca actiunile incriminate constuie in mod substantial o atingere grava adusa ordinii constitutionale, USL nu va ezita sa declanseze procedurile de suspendare din functie a Presedintelui Basescu, chiar si in lipsa unei majoritati in Parlament", potrivit unui comunicat de presa semnat de presedintii PNL, PSD si PC remis, miercuri, Ziare.com.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...