Se poate facultate fara Bac sau nu? Ce spune ministrul pentru Invatamant Superior

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 22:44
3595 citiri
Se poate facultate fara Bac sau nu? Ce spune ministrul pentru Invatamant Superior

Legislatia in vigoare nu permite sub nicio forma echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate, spune ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, in contextul controverselor legate de admiterea in colegii a absolventilor fara bacalureat.

Costoiu a facut, vineri, mai multe precizari cu privire la impactul ordonantei de urgenta nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, asupra sistemului educational.

"Cele doua documente nu modifica in niciun fel conditiile de acces la studiile superioare. Conditia esentiala, respectiv promovarea examenului de bacalaureat, ramane fundamentala pentru admiterea absolventilor de liceu la cursurile organizate de universitatile de stat sau de cele private", subliniaza ministrul.

E oficial: Ai, n-ai Bacalaureatul, poti sa te inscrii la universitate

Mihnea Costoiu a mai aratat, pe de alta parte, ca legea nu face nicio mentiune cu privire la "echivalarea" anilor de studiu din cadrul colegiilor.

"Legislatia in vigoare nu permite sub nicio forma echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate. Orice declaratie in acest sens este speculativa si lipsita de temei legal", precizeaza demnitarul.

Costoiu a aratat si de ce functionarea colegiilor postliceale in cadrul universitatilor reprezinta o solutie pentru sistemul educational romanesc: "Tendinta sistemelor de educatie europene este de a incuraja invatamantul tertiar nonuniversitar. Exista domenii si specializari, mai ales cele tehnice, unde universitatile au resursele de infrastructura si resursele umane pentru a instrui absolventi de liceu. Atentie, este vorba de obtinerea unor calificari care nu sunt echivalente studiilor universitare de zi".

Ministrul Educatiei: Nimeni nu se poate inscrie la facultate fara diploma de Bac (Video)

La randul sau, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, ca nimeni nu se poate inscrie la facultate daca nu are diploma de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de scoala postliceala, iar acestia nu primesc la absolvire o diploma de licenta, ci o certificare a calificarii profesionale.

Precizarile lui Pricopie au venit dupa ce in presa au aparut informatii ca universitatile ii pot inscrie pentru acest an la cursuri si pe cei care au absolit liceul, dar nu au obtinut diploma de bacalaureat.

Ministrul a precizat ca sintagma de "colegiu", care apare in Ordonanta de Urgenta, are acelasi sens cu acela de "scoala postliceala", cu diferenta ca aceasta forma de invatamant poate fi organizata si de universitati.

ACL acuza "bombele" din Educatie si cere demisia lui Pricopie

Potrivit Legii Educatiei Nationale nr. 1/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, universitatile acreditate pot infiinta unitati de invatamant preuniversitar, in speta colegii, la care au acces, ca si pana acum, inclusiv absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...