Ce tari vor participa la brigada multinationala NATO din Romania: Germania vine cu ofiteri de stat major

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 09:01
5407 citiri
Ce tari vor participa la brigada multinationala NATO din Romania: Germania vine cu ofiteri de stat major
Foto: Facebook/Brigada 2 Infanterie "Rovine"

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a vorbit despre brigada multinationala NATO care va functiona pe teritoriul Romaniei si la care tara nostra va contribui cu Brigada 2 Infanterie "Rovine" din Craiova.

Motoc a aratat, intr-un interviu acordat Curs de Guvernare, ca brigada multinationala NATO va cuprinde peste 3.000 de militari, iar tarile care si-au anuntat pana acum participarea, pe langa Romania, sunt Germania, Polonia si Bulgaria.

"Se pot da unele repere, cifrele evolueaza, insa brigada pe care am identificat-o este nu numai foarte bine pregatita, nu numai foarte modern inzestrata, este certificata NATO, dar este si bine incadrata. La ora la care vorbim are peste 3.000 de militari", a declarat Mihnea Motoc.

In ceea ce priveste Polonia, este vorba despre "o companie pe care noi am identificat-o deja si pe care o menim pentru a intra in grupul de lupta din Polonia, care se afla sub natiunea-cadru SUA. Respectiv, o companie poloneza, care este angajata pentru brigada multinantionala din Romania".

Totodata, si Bulgaria s-a angajat sa participe cu 400 de militari la brigada multinantionala din tara noastra, a adaugat ministrul Apararii.

Germania trimite ofiteri de stat major

La randul sau, Germania s-a angajat sa trimita ofiteri de stat major in Romania pentru acest proiect militar.

"Cu titlu de noutate, v-as informa ca am obtinut deja un angajament din partea Germaniei, in privinta participarii, cel putin pentru inceput, cu ofiteri de stat major in brigada multinationala.

Deschid o paranteza - exista mai multe forme in care ceilalti aliati pot sa participe la brigada multinationala, exista mai multe forme de asigurare a multinationalitatii, pornind de la ofiteri de stat major, trecand prin afilierea de unitati, care insemana ca unitatile respective nu vin propriu-zis, nu intra in organiza brigazii, dar participa la exercitii regulate cu brigada si, in caz de necesitate, sub conditia unei decizii politice in acest sens, se pot alatura intr-un efort conjugat", a detaliat ministrul.

Mihnea Motoc a mentionat ca si Statele Unite vor contribui cu un batalion, insa momentan se asteapta finalizarea procedurilor bugetare din Congres. Ministrul Apararii a mai spus ca brigada se va concretiza incepand cu anul viitor, dar nu va fi o prezenta permanenta.

"Este vorba de o prezenta regulata, persistenta, cvasi-permanenta. Este un concept de aparare modern, cu care opereaza NATO (...). Deci, cu certitudine, va exista o componenta a acestei brigazi suplimentare, o brigada mecanizata americana, o componenta care va fi angrenata in efortul de intarire a posturii de descurajare si de aparare pe terestru in Romania.

Ce nu este inca definitiv elucidat este daca aceasta unitate, probabil de nivel batalion, va intra propriu-zis in organica brigazii sau, mai probabil, va participa la exercitii sustinute, va lucra cu aceasta brigada, fara a intra in componenta ei", a declarat Motoc.

Ministrul Apararii a spus ca nu poate numi alte state cu care negociaza Romania pentru aceasta brigada, aratand ca toate angajamentele despre care a vorbit pana acum sunt unele confirmate.

MApN a decis ca Brigada 2 Infanterie "Rovine" din Craiova sa devina brigada multinationala a NATO, urmand sa devina functionala in 2018. Motivele care stau in spatele acestei decizii sunt legate de performantele inregistrate de militarii din Banie.

Romania va avea brigada multinationala NATO: De ce la Craiova?

Anuntul a fost facut de presedintele Klaus Iohannis, pe 27 septembrie, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mihnea Motoc brigada multinationala, #ministrul Apararii brigada multinationala, #brigada multinationala tari , #ministrul Apararii