Ministrul Apararii: Mediul de securitate in regiune s-a deteriorat din cauza Rusiei. Nu mai putem vorbi de tinte izolate

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 11:32
5002 citiri
Ministrul Apararii: Mediul de securitate in regiune s-a deteriorat din cauza Rusiei. Nu mai putem vorbi de tinte izolate
Foto: Facebook / Mihnea Motoc

Climatul de securitate in zona Marii Negre s-a deteriorat dupa 2014, din cauza actiunilor intreprinse de Rusia, asa ca NATO a decis sa raspunda prin sporirea prezentei in regiune, spune ministrul Apararii, Mihnea Motoc.

Intrebat in cadrul unui interviu acordat Mediafax daca este Rusia in acest moment o amenintare pentru NATO, in general, si pentru Romania, in particular, ministrul Apararii a subliniat mai intai faptul ca in ultimii doi ani climatul de securitate in regiune s-a schimbat.

"S-a deteriorat pe fondul unor actiuni intreprinse de Rusia incepand cu anexarea ilegala a Crimeii si continuand cu instabilitatea care se inregistreaza si in prezent in estul Ucrainei, dar si constand intr-o acumulare militara evidenta in peninsula Crimeea, in Marea Neagra.

Flota Marii Negre a Rusiei a sporit considerabil atat din punct de vedere al capabilitatilor navale, cat si al celor aeriene de sprijin. De asemenea, vedem ca Marea Neagra, peninsula Crimeea devin un fel de platforma pentru proiectarea fortei la distanta de catre Rusia cu obiectiv principal Mediterana de Est.

Deci nu exista o consacrare doctrinara sau politica a faptului ca Rusia constituie o amenintare pentru alianta, implicit nici pentru Romania, dar aceste masuri sunt un raspuns la un mediu de securitate deteriorat pe fondul actiunilor Rusiei", a declarat ministrul Apararii, referindu-se la anuntul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, conform caruia va fi consolidata prezenta militara in regiunea Marii Negre.

Totusi, Mihnea Motoc a precizat ca dialogul cu Rusia va continua.

"Evident ca nu ne raportam nici noi, Romania, nici NATO la aceste fenomene strict militar, e vorba doar de un raspuns, o gestionare militara a situatiei, si evident ramane extrem de important factorul politico-diplomatic, calea negocierilor, care sunt urmate in continuare", a mai punctat acesta.

Citeste mai multe despre:

In ceea ce priveste declaratia lui Vladimir Putin potrivit careia Rusia va trebui sa neutralizeze toate amenintarile la adresa securitatii, inclusiv pe cele generate de sistemul antiracheta al NATO, ministrul Apararii a spus ca nu poate specula daca Romania devine o tinta din cauza scutului de la Deveselu.

"Aceasta facilitate antibalistica de la Deveselu este in primul rand o masura de crestere a securitatii proprii a Romaniei, dar si a Europei in ultima instanta. Este o masura care confera protectie pentru populatii, forte, teritorii. E vorba nu numai de Romania, ci si de alti aliati care sunt acoperiti de aceasta umbrela antibalistica si este vorba despre raspunsul la un pericol contemporan major, indiscutabil, acela al proliferarii programelor de rachete balistice. Am spus in nenumarate randuri ca, din toate punctele de vedere, facilitatea de la Deveselu este strict defensiva (...)

Scutul nu are nicio legatura cu Rusia, nu este de natura sa modifice, sa afecteze in vreun fel ecuatia strategica din zona. (...) Ar trebui notat aici din nou faptul ca, incepand cu summit-ul de la Varsovia, facilitatea de la Deveselu este o parte a sistemului integrat al aliantei de aparare antirachete balistice, deci nu mai putem vorbi de tinte izolate", a subliniat ministrul Apararii.

Intrebat daca scutul de la Deveselu poate fi transformat intr-un sistem ofensiv, Mihnea Motoc a negat.

"Nu exista niciun fel de plan in aceasta directie. Aceasta perspectiva nu poate fi luata in considerare din punct de vedere politic, nu poate fi luata in considerare din punct de vedere doctrinar si nu este posibila aceasta convertire din punct de vedere tehnic, nu este posibila transformarea destinatiei rachetelor in momentul actual, acestea sunt speculatii care nu au fundament", a afirmat ministrul roman al Apararii.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Ministrul Apararii scut Deveselu, #Rusia Marea Neagra NATO , #ministrul Apararii