Bill Gates, despre obiceiul din copilărie care l-a ajutat să ajungă miliardar: "A fost crucial pentru succesul meu ulterior"

Joi, 05 Decembrie 2024, ora 20:44
39508 citiri
Bill Gates, despre obiceiul din copilărie care l-a ajutat să ajungă miliardar: "A fost crucial pentru succesul meu ulterior"
Bill Gates FOTO captură Youtube/ Netflix

Bill Gates nu este sigur că ar fi devenit miliardar dacă ar fi crescut precum copiii din ziua de azi, confruntându-se cu distragerile cauzate de smartphone-uri și rețele sociale.

Cofondatorul și fostul CEO al Microsoft a contribuit la transformarea computerelor și internetului.

Însă Gates ar fi putut să nu construiască gigantul tehnologic — evaluat la 3,26 trilioane de dolari, conform datelor recente — fără timpul petrecut în copilărie cutreierând cu prietenii, explorând lumea exterioară și citind sau reflectând profund în camera sa timp de ore întregi, a scris el într-o postare pe blog, la începutul lunii decembrie.

„Când mă simțeam neliniștit sau plictisit — sau când intram în belele pentru comportament nepotrivit — dispăream în camera mea și mă pierdeam în cărți sau idei, adesea ore întregi fără întrerupere”, a scris Gates. „Această abilitate de a transforma timpul liber în gândire și învățare profundă a devenit o parte fundamentală a ceea ce sunt.”

El a adăugat: „A fost, de asemenea, crucială pentru succesul meu ulterior.”

În postarea sa pe blog, Gates a recomandat o carte: „The Anxious Generation” (Generația Anxioasă), scrisă de psihologul Jonathan Haidt de la Universitatea din New York, care explorează modul în care smartphone-urile și rețelele sociale au „reconfigurat” creierele copiilor.

Cartea argumentează, de asemenea, că aceste tehnologii au contribuit la crearea unei crize de sănătate mintală în rândul tinerilor, caracterizată de creșterea nivelurilor de singurătate și depresie în rândul generației Z. Utilizarea constantă a smartphone-urilor și rețelelor sociale poate afecta negativ și memoria, capacitatea de concentrare și atenția tinerilor, arată cercetările.

Gates a lăudat copilăria sa bazată pe jocuri — care, conform cercetărilor, stimulează gândirea creativă — comparativ cu copilăria „bazată pe telefoane” pe care o trăiesc mulți copii în prezent, potrivit cărții lui Haidt.

„Capacitatea noastră de concentrare este ca un mușchi, iar întreruperile constante și natura adictivă a rețelelor sociale fac incredibil de dificilă dezvoltarea acesteia”, a scris Gates.

Angajamentul pentru „concentrare neîntreruptă”

Pe parcursul carierei sale, Gates a atribuit frecvent succesul său obiceiului său de a citi avid și capacității de a se autoizola.

În anii ’90, pe vremea când era CEO al Microsoft, Gates se retrăgea într-o cabană izolată din sălbăticie „cu nimic altceva decât un sac mare de cărți și lucrări tehnice” pentru ceea ce el numea „Săptămâna Gândirii” anuală, a scris în postarea sa.

În acele perioade, Gates era „dedicat concentrării neîntrerupte” — nici măcar nu își verifica e-mailul — pentru a putea „citi, gândi și scrie despre viitor” fără întreruperi, a adăugat el.

Este o idee inteligentă, a spus expertul în productivitate Laura Stack pentru CNBC.

„Trebuie să creăm un mediu care ne oferă abilitatea de a ne concentra mintea fără întreruperi din partea colegilor, partenerilor, copiilor, animalelor de companie și tehnologiei, altfel nu vom putea să ne concentrăm pe activități de ordin superior”, a spus Stack.

Săptămânile intense de concentrare ale lui Gates au generat idei importante, inclusiv dezvoltarea browserului Internet Explorer de către Microsoft, potrivit The Wall Street Journal.

Acum, tehnologiile pe care Gates și Microsoft le-au popularizat riscă să împiedice gândirea profundă necesară pentru a genera inovații similare, susține miliardarul.

„Fără capacitatea de a ne concentra intens și de a urmări o idee oriunde ar conduce, lumea ar putea rata descoperiri importante care apar doar când te dedici unui lucru și rămâi cu el, chiar și atunci când tentația unei distrageri rapide este la un click distanță”, a scris Gates.

Momentul din copilărie care a marcat-o pe viață pe Andreea Berecleanu VIDEO
Momentul din copilărie care a marcat-o pe viață pe Andreea Berecleanu VIDEO
Andreea Berecleanu a vorbit despre perioada copilăriei sale, în care părinții ei făceau sacrificii mari pentru a-i asigura o viață mai bună în condițiile dificile ale regimului comunist....
Guvernul scapă printre degete 3 miliarde de euro din PNRR. Cristian Ghinea: “Îi cer lui Ciolacu să renunțe la acest plan și să se apuce de muncă”
Guvernul scapă printre degete 3 miliarde de euro din PNRR. Cristian Ghinea: “Îi cer lui Ciolacu să renunțe la acest plan și să se apuce de muncă”
Cu doi ani înainte de finalul perioadei de implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România a reușit să încaseze banii doar pentru două cereri de plată din...
#miliardar, #obicei, #copilarie, #Bill Gates , #stiri magazin
  1. Momentul în care mai mulți cățeluși sunt salvați dintr-un tomberon în care fuseseră aruncați și unde riscau să înghețe VIDEO
  2. Corina Caragea, sejur de coșmar în Maldive: „Totul era fake, inclusiv palmierii. Țeapă mai mare nu am luat. Banii din munca mea se duc cu fiecare zi care trece” VIDEO
  3. Andreea Esca, pictorial senzațional în Dubai: „Am fost si la un super masaj, de unde si coafura de vis” FOTO
  4. Astăzi e „Blue Monday”, cea mai tristă zi a anului. De ce s-a ajuns la acestă denumire și care sunt conotațiile negative
  5. Horoscop zilnic. Luni, 20 ianuarie. Zodia care își îmbunătățește situația financiară
  6. Bancul zilei: Un schelet merge la un control medical
  7. Metode simple pentru a-i diminua iuțeala intensă a cepei. Trucul deosebit de util dacă preferi să nu mai simți gustul după ce mănânci
  8. Există un singur ciclu de spălare a rufelor de care ai nevoie. Sfaturile unui expert: "Dacă aș putea construi o mașină de spălat, ar avea doar un buton"
  9. Generația Z încărunțește deja: Experții în sănătate trag un semnal de alarmă. Care sunt cauzele
  10. Trei medici oncologi, întrebați despre obiceiul pe care îl recomandă tuturor pentru a reduce riscul de cancer: toți au avut același răspuns