Tinerii chinezi din generațiile denumite Z și Milenialii, care au vârste de până în 40 de ani fac furori în domeniul afacerilor private de la Beijing. Ei și-au asumat roluri importante în companii de top ale părinților lor, după ce au făcut studii la Universitățile Cambridge sau California din Marea Britanie și Statele Unite, având averi totale de peste 120 de miliarde de dolari.
Publicația Bloomberg a întocmit un top al tinerilor miliardari din China, care și-au intensificat eforturile în ultimii ani să preia din frâiele conducerii marilor companii de la Beijing.
Pe blogul unei tinere din China, Annie Ding, născută în 1997, totul pare obișnuit în viața unei persoane din generația Z. Ea se duce singură la birou, mănâncă un prânz la cantină și pregătește o prezentare pentru șeful ei. Spre deosebire de generația X, totuși, șeful său este chiar tatăl ei miliardar.
Ding a preluat un post de conducere în cadrul companiei familiei, care are o avere de 1,2 miliarde de dolari.
Bloomberg a descoperit nu mai puțin de 11 familii din China, unde există un duet tata-fiică/fiu de succes în familii de miliardari, ale căror averi ajung la 120 de miliarde de dolari.
Copiii, niciunul dintre ei în vârstă de 40 de ani, și-au asumat roluri mai importante în companiile părinților lor, care variază în domenii diferite, precum industrie, de la mașini la produse farmaceutice, biotehnologie și energie verde. Astfel, tinerii chinezi din generațiile Y – Milenialii – (născuți între 1981 și 1996) și Z (născuți între 1997 și 2012) vin cu un suflu nou occidental în economia de la Beijing.
Acești 120 de miliarde de dolari sunt doar vârful aisbergului. Boom-ul bogăției din China a început cu mai bine de patru decenii în urmă, când țara a început să îmbrățișeze afacerile private. În acea perioadă, fondatorii unora dintre cele mai mari companii din China au acumulat împreună o avere de 1 trilion de dolari. Acum, pe măsură ce magnații se apropie de vârsta de pensionare, unii apelează la următoarea generație.
”Această planificare a succesiunii are loc mai devreme decât în mod normal, într-un efort de a asigura o tranziție fără probleme înaintea unei perspective mai provocatoare pentru cea de-a doua cea mai mare economie din lume”, a declarat Hao Gao, directorul Centrului de Cercetare PBCSF al Universității Tsinghua.
Un general american știe mutările decisive ale Ucrainei: Rusia poate fi învinsă cu două arme de top
Mulți dintre moștenitorii prezentați în această listă, inclusiv fiul unui magnat de apă îmbuteliată și fiica unui mogul de sticlă, au urmat căi similare: au studiat în Marea Britanie sau în SUA înainte de a se întoarce în China pentru a se alătura afacerii de familie.
Spre exemplu, Zhong Shu Zi, născut în 1988, director nonexecutiv la firma Ningfu Spring Co, deținută de familia sa (cu o avere de 62 de miliarde de dolari), el studiind la Universitatea California din Statele Unite.
Li Xingxing, născut în 1985, este director executiv la compania de familie (a cărei avere este de 10 miliarde de dolari) Zhejiang Geely Holding Group, asta după ce a studiat la Universitatea Essex din Marea Britanie.
Sun Yuan, născută în 1987, este director executiv al firmei Hasnsoh Pharmaceutical de familie (cu o avere de 8 miliarde de dolari), după ce a studiat la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
Liu Shuqi, născută în 1989, este CEO al firmei Tongwei Co de familie (cu o avere de 7 miliarde de dolari), ea absolvind Universitatea Queen Mary din Londra.