Milioane de oameni fără gaz din cauza unui vulcan. În sectorul prin care trece gazoductul au fost detectate temperaturi de peste 600 de grade Celsius

Joi, 25 Mai 2023, ora 11:08
1305 citiri
Milioane de oameni fără gaz din cauza unui vulcan. În sectorul prin care trece gazoductul au fost detectate temperaturi de peste 600 de grade Celsius
Gaze naturale FOTO / Unsplash

Şase milioane de oameni sunt privaţi de gaz în sud-vestul Columbiei, din cauza creşterii puternice a temperaturii în jurul gazoductului care deserveşte regiunea, probabil în urma unui fenomen vulcanic, au anunţat companiile de gaz afectate, transmite joi AFP.

"De pe 24 mai la prânz, serviciul de gaz natural este total întrerupt în sud-vestul ţării", a anunţat într-un comunicat Gases de Occidente.

Întreruperea afectează circa 6 milioane de oameni, în special 1,3 milioane de locuitori din Cali, al treilea cel mai mare oraş al Columbiei.

Potrivit companiei TGI, care exploatează gazoductul afectat, cauza cea mai probabilă este un "incendiu subteran" în zona vulcanului Cerro Bravo, din departamentul central Tolima. În sectorul prin care trece gazoductul au fost detectate temperaturi subterane de peste 600 de grade Celsius şi "roci incandescente", a explicat compania.

Lucrările de restabilire a alimentării ar putea dura o săptămână, a menţionat Gases de Occidente.

Două treimi din cei 50 de milioane de columbieni depind de gaz pentru a găti, potrivit Asociaţiei columbiene a gazului natural.

Imagini publicate pe reţelele de socializare au arătat persoane gătind la foc de lemne şi cozi lungi la magazinele care vând plite electrice. În oraşele care folosesc autobuze pe gaz, transportul în comun este paralizat.

"Este nevoie de un plan amplu de urgenţă. E o criză cum nu a mai fost de mult timp", a comentat în faţa presei primarul din Cali, Jorge Ivan Ospina.

#milioane, #gaze, #gaze naturale, #gaz, #columbia, #gazoduct , #Gaza