În anul 2019, 77 de milioane de oameni, reprezentând majoritar miliardarii, milionarii și cei plătiți cu peste 140.000 de dolari pe an, au produs 16% din emisiile de CO2. Suficient pentru a putea ucide peste un milion de oameni din cauza căldurii.
Datele reies dintr-un raport Oxfam, în urma unui studiu referitor la inegalitatea climatică, publicat în The Guardian.
În ultima jumătate de an, The Guardian a colaborat cu Oxfam, Institutul de Mediu din Stockholm pentru o cercetare specială. Studiul se concentrează pe cauzele și consecințele inegalității de carbon și pe impactul disproporționat al oamenilor extrem de bogați, care au fost denumiți „elita poluatorului”.
Din cercetarea Oxfam reiese faptul că în timp ce cei mai bogați 1% trăiesc vieți izolate din punct de vedere climatic, emisiile produse de ei, mai exact 5,9 miliarde de tone de CO2 în 2019 sunt răspunzătoare de suferința a numeroși oameni defavorizați.
O altă concluzie este aceea că poluarea produsă de cei 77 de milioane de bogați este responsabilă pentru mai multe emisii de carbon decât cele produse de 65% din restul populației planetei.
Emisiile produse de 1% din oameni au fost echivalente cu distrugerea recoltelor de porumb de anul trecut din Uniunea Europeană. De asemenea, dintre oameni, grupurile cele mai afectate sunt femeile, comunitățile etnice, migranții și cei care lucrează în medii cu vreme nefavorabilă.
Din raport mai aflăm și că ar dura aproximativ 1.500 de ani, ca restul de 99% din oameni să genereze la fel de mult carbon așa cum o fac cei mai bogați oameni într-un singur an.
„Cei superbogați jefuiesc și poluează planeta până la distrugere și cei care își permit cel mai puțin sunt cei care plătesc cel mai mare preț”, a declarat Chiara Liguori, consilier principal al Oxfam în domeniul justiției climatice. Crizele gemene ale climei și inegalității se „alimentează reciproc”, a mai adăugat ea.
Oxfam vrea impozite mai mari pentru oamenii superbogați și taxe mai crescute pentru companiile de combustibili fosili. Toate astea pentru a veni în ajutorul oamenilor din grupuri defavorizate, pentru a combate inegalitatea și pentru a finanța tranziția spre energia regenerabilă.
„Neimpozitarea averii permite celor mai bogați să ne fure, să ne ruineze planeta și să renunțe la democrație. Impozitarea bogăției extreme ne transformă șansele de a aborda atât inegalitatea, cât și criza climatică. Sunt trilioane de dolari în joc pentru a investi în guverne verzi dinamice din secolul 21, dar și pentru a reinjecta în democrațiile noastre”, a declarat Amitabh Behar, Directorul executiv interimar al Oxfam International.