O instanță din Alba Iulia a anulat ordonanța procurorilor prin care s-a dispus clasarea acuzației față de un angajat al stației CFR Alba Iulia, în dosarul unui militar decedat electrocutat pe un tanc, în noiembrie 2018.
Suspectul este vizat de săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba au decis să retrimită dosarul la Parchetul Militar din Cluj-Napoca, în condițiile în care au mai rămas doar doi suspecți militari.
”Dispune desființarea soluției de clasare dispusă prin ordonanța din data de 14.07.2022, în dosar nr. 354/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba (…) în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală”, se precizează în minuta încheierii de la Judecătoria Alba Iulia, din 5 mai 2023.
Plutonierul Alexandru Orosz (33 de ani) a murit electrocutat după ce a atins cu o antenă liniile de înaltă tensiune din gară. Militarul se afla pe un tanc adus la Alba Iulia de la Turda pentru marea paradă militară din 1 Decembrie 2018. Militarii ar fi ştiut că linia de înaltă tensiune este deconectată de la energia electrică.
Plutonierul s-a urcat pe vehiculul militar şi a manevrat o antenă, care, la un moment, dat a atins liniile de înaltă tensiune ale CFR. Procurorii au considerat că nu se poate reține faptul că moartea victimei este o consecință a acțiunii personalului stației de cale ferată din Alba Iulia întrucât acesta nu deținea calitatea necesară pentru a dispune debarcarea, iar în situația în care s-ar reține o comunicare eronată ca fiind cauza care a contribuit la producerea rezultatului, acest rezultat nu poate fi imputat suspectului.
„Acțiunea personalului de cale ferată de a comunica în mod eronat cu privire la inexistența curentului pe linia de cale ferată nu putea produce rezultatul vătămător dacă ar fi fost respectate instrucțiunile referitoare la existența unor persoane specializate”, astfel a motivat Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba clasarea cauzei cu privire la angajatul stației CFR Alba Iulia. Contestatarii ordonanței Parchetului au susținut că, deși s-a scurs o perioadă de doi ani de la momentul sesizării Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, „nu s-a administrat vreo probă lămuritoare pentru stabilirea stării de fapt și cu toate acestea procurorul a apreciat că există suficiente elemente încât să dispună o soluție de clasare”.
În dosar mai sunt vizați un locotenent-colonel și un plutonier pentru infracțiunile de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, al doilea suspect fiind cercetat și pentru infracţiunea de încălcare a consemnului. Cauza rămâne, astfel, în continuare, la parchetul din Alba Iulia.