Ce-a pățit un soldat din Arad care a răspuns cu “o să încerc” unei comenzi a comandantului. Explicațiile date în fața instanței

Joi, 02 Martie 2023, ora 03:40
22526 citiri
Ce-a pățit un soldat din Arad care a răspuns cu “o să încerc” unei comenzi a comandantului. Explicațiile date în fața instanței
Militar, acuzat de insubordonare, condamnat de Tribunalul Militar Timișoara FOTO Arhivă/ arq.ro

Un soldat, încadrat în funcția de mecanic conductor la o unitate militară din Arad, a ajuns în fața Tribunalului Militar după un răspuns obraznic adresat comandatului unității, fiind acuzat de insubordonare.

Soldatul a fost angajat al U.M. 01249 Arad începând cu data de 05.01.2021 (încadrat pe funcţia de soldat gradat profesionist - mecanic conductor), până la data de 18.06.2022, când a fost trecut în rezervă prin demisie. Anterior deciziei de a pleca din armată, soldatul a avut un conflict cu comandantul unității militare, refuzând să respecte ordinul primit.

Potrivit actului de acuzare, soldatul primise comanda să meargă în misiune, în data de 4 iunie 2022 la ora 5 dimineața, într-un poligon unde era organizat un exercițiu militar. Pe drum, TAB-ul pe care îl conducea s-a defectat, astfel că echipajul a revenit în unitate, urmând ca a doua zi să reia misiunea, la aceeași oră. Auzind comanda, soldatul a prăsit garnizoana fără să revină la programul stabilit.

Colegii au încercat să dea de el a doua zi prin telefon, dar fără succes. În jurul orei 09.30, operatorul de la centrala telefonică a unităţii a reuşit să-l contacteze şi să îi transmită ordinul comenzii unităţii de a se prezenta la sediu pe 6 iunie, răspunsul acestuia fiind: „O să încerc!”.

La sosirea în unitate, în data de 06.06.2022, militarul a refuzat să dea orice explicaţie referitoare la cele petrecute, având o atitudine necooperantă, se arată în actul de acuzare.

Superiorii săi au declarat chiar că soldatul a avut o atitudine ”sfidătoare, arogantă şi ireverenţioasă”, exprimându-se direct: „refuz să dau orice fel de explicaţii”.

Din cauza atitudinii sale a fost declanşată procedura de cercetare a evenimentului şi, în final, sesizarea parchetului militar competent.

În instanță soldatul a explicat judecătorilor că a avut acest comportament inadmisibil pentru un militar întrucât era epuizat fizic și psihic din cauza programului încărcat.

Colegii săi au avut însă alte explicații. Au susținut că soldatul acuzat de insubordonare le-ar fi spus că nu are de gând să ajungă ”pistolar în poligon”, iar în ziua în care fusese chemat în misiune anunțase că este ziua lui de naștere.

După acest incident, soldatul a demisionat din armată, însă dosarul penal a rămas în instanță. El a fost găsit vinovat pentru insubordonare și a fost condamnat la trei luni de închisoare cu amânare și un termen de supraveghere de doi ani. Decizia Tribunalului Militar Timișoara, din 15 februarie 2023, nu este definitivă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comandantul trupelor NATO în Europa a dezvăluit amploarea pierderilor forțelor aeriene ruse în Ucraina
Comandantul trupelor NATO în Europa a dezvăluit amploarea pierderilor forțelor aeriene ruse în Ucraina
Rusia a pierdut aproximativ 10% din aeronavele sale în mai bine de doi ani de război în Ucraina, a declarat șeful forțelor europene ale Statelor Unite, cu câteva săptămâni înaintea unei...
Un ieșean a sunat la 112 să spună că s-a lovit la cap într-o pădure. Ce au constatat polițiștii după ce l-au căutat ore în șir
Un ieșean a sunat la 112 să spună că s-a lovit la cap într-o pădure. Ce au constatat polițiștii după ce l-au căutat ore în șir
Autoritățile din Arad s-au mobilizat miercuri seara, 10 aprilie, ca să găsească un biciclist care a apelat la 112 și a spus că a suferit un accident. Potrivit Inspectoratului de Poliţie...
#militar, #comandant, #soldat, #Arad, #unitate militara, #Tribunal Militar , #militari