Unităţi militare ruse urmează să efectueze ”exerciţii tactice” în Belarus. Anunțul Ministerului Apărării de la Kremlin

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 16:38
1961 citiri
Unităţi militare ruse urmează să efectueze ”exerciţii tactice” în Belarus. Anunțul Ministerului Apărării de la Kremlin
Soldați FOTO: Hepta.com

Unităţi militare ruse urmează să efectueze ”exerciţii tactice”, la o dată care nu a fost comunicată, în Belarus, o ţară care se învecinează cu Ucraina, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării, în contextul în care Minskul a anunţat în octombrie formarea unei Forţe militare comune ruso-belarusă.

Ministerul rus al Apărării nu precizează nici când şi nici unde urmează să aibă aceste manevre militare.

Însă acest anunţ intervine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a sosit la Minsk la o întâlnire cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

”Evaluarea finală a capacităţii şi aptitudinii de luptă a unităţilor va fi prezentată (...) după încheierea exerciţiilor tactice ale batalioanelor”, anunţă Ministerul rus al Apărării, potrivit Interfax.

Vizita lui Putin are loc la zece luni după ce a lansat războiul rus în Ucraina, din mai multe locuri, inclusiv de pe teritoriul Belarusului.

În octombrie, Belarusul a anunţat formarea unei Forţe militare comune cu Rusia, iar câteva mii de militari ruşi au intrat în această fostă republică sovietică.

Această desfăşurare a alimentat temeri cu privire la faptul că trupele belaruse s-ar alătura armatei ruse în intervenţia militară a acesteia în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat duminică seara că ”apărarea frontierei cu Rusia şi Belrusul” este ”de asemenea o prioritate constantă”.

”Ne pregătim de orice scenariu de apărare posibil”, a declarat Zelsnki în discursul său zilnic adresat naţiunii, în urma unei reuniuni cu comandanţi ai armatei ucrainene.

Aleksandr Lukaşenko a anunţat, la rândul său, în mai multe rânduri, că nu intenţionează să trimită unităţi militare belaruse în Ucraina.

#Militari, #Rusia, #exercitii, #Belarus , #Rusia