Ucraina este, în prezent, cea mai minată țară de pe Pământ: Un pericol uriaș pentru civili care va persista și după terminarea războiului

Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 14:45
2327 citiri
Ucraina este, în prezent, cea mai minată țară de pe Pământ: Un pericol uriaș pentru civili care va persista și după terminarea războiului
Geniști ucraineni pe un câmp minat lăsat în urmă de soldații ruși FOTO Hepta

Ucraina este, în prezent, cea mai minată țară de pe Pământ ca urmare a războiului sângeros pe care invadatorii ruși îl duc împotriva acesteia de aproape un an.

Explozibilii ascunși peste tot reprezintă un pericol enorm pentru civili, care va persista și după ce acest război se va termina.

Peste 40% din teritoriul ucrainean este contaminat cu mine explozive, iar multe dintre orașele recent eliberate rămân foarte periculoase și la mult timp după ce invadatorii ruși au fost alungați, conform Sky News.

"Contaminarea este masivă"

„Contaminarea este masivă”, a spus Kateryna Templeton de la Mines Advisory Group (MAG), un ONG care e specializat în activități de dezamorsare a minelor și de prevenire a accidentelor cu explozibili de acest tip.

„Nu este comparabilă nici măcar, să spunem, cu situația din Siria sau Afganistan. Problema este uriașă”, a adăugat ea.

Invadatorii au fost acuzați de Human Rights Watch că au folosit mine interzise în zone da est a regiuni Harkov.

Un număr mare de tipuri de astfel de explozivi au fost folosiți în Ucraina, unii dintre ei pentru prima oară.

„Găsim mine anti-tank, mine anti-personal, capcane explozive, muniții și tot felul de astfel de obiecte periculoase. Orice vă vine în minte putem găsi în Ucraina”, a mai spus Templeton.

Conform MAG, între 2014 și 2020, au existat 1.190 de decese provocate de explozia minelor.

Între 24 februarie 2022 și 10 ianuarie 2023, aproximativ 11 luni, au existat 611 de astfel de decese. În urma unui incident de acest fel, doi soldați ucraineni cărora le-au fost amputate membre, au primit proteze bionice de ultimă generație, produse în Marea Britanie.

Minele transformă spații întregi în locuri nefrecventabile sau extrem de periculoase.

Și producția agricolă este afectată de folosirea minelor pe câmpuri, pe drumuri de țară sau pe ulițe.

MAG caută oportunități de a curăța zonele minate pentru ca oamenii să poată să trăiască mai în siguranță. Organizația și-a stabilit activitatea prin trimiterea unei echipe în aprilie 2022 și lucrează în Ucraina cu parteneri locali.

Civili ucraineni vor fi antrenați pentru a curăța zone minate, supravegheați de experți ai ONG-ului. Va fi un proces lung, costisitor și mortal de deminare a țării.

Citește și:
Reacția lui Putin după ce Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit
Reacția lui Putin după ce Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit
Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat marţi că Rusia va ''răspunde corespunzător'' dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, în timp ce ministrul rus al...
The Economist: Ucraina pariază pe drone pentru a lovi Rusia, în timp ce Occidentul întârzie cu rachetele
The Economist: Ucraina pariază pe drone pentru a lovi Rusia, în timp ce Occidentul întârzie cu rachetele
Pe 28 februarie, cerul de deasupra Rusiei bâzâia de drone inamice. În Sankt Petersburg, în jurul aeroportului a fost introdusă o zonă de excludere aeriană pe 200 de kilometri. Un depozit de...
#mine, #Ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #pericole, #civili , #Razboi Ucraina