Protestul uriaș ascuns de TVR care a generat Mineriada din 28-29 ianuarie 1990: "Au fost cel puțin 100.000 de participanți" VIDEO

Duminica, 28 Ianuarie 2024, ora 10:43
12822 citiri
Protestul uriaș ascuns de TVR care a generat Mineriada din 28-29 ianuarie 1990: "Au fost cel puțin 100.000 de participanți" VIDEO
Participanți la protestul anti-FSN din 28 ianuarie 1990 FOTO Wikipedia

În urmă cu exact 35 de ani, pe 28 ianuarie 1990, zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul Bucureștiului pentru a protesta față de FSN.

Manifestația de amploare a fost generată de un anunț făcut pe 23 ianuarie 1990 de către liderii Frontului Salvării Naționale (FSN), prin care își exprimau decizia de a participa, ca partid politic, la primele alegeri din România eliberată de dictatura ceaușistă.

FSN a fost organizația, teoretic civică, care "s-a cățărat" pe victoria Revoluției din decembrie 1989. Revolta oamenilor ieșiți în stradă pe 28 ianuarie 1990, la protestul organizat de PNȚCD și PNL, a fost cauzată de faptul că liderii FSN promiseseră ferm inițial că nu vor participa la alegeri, ci doar vor asigura provizoriu funcționarea statului.

"Regrupați în FSN, securiștii și comuniștii controlează totul, inclusiv TVR, pe care-l transformă într-o mașinărie infernală de manipulare a populației.

Pe 23 ianuarie, PNȚCD și PNL iau toate aprobările necesare, astfel că mitingul de protest din 28 este perfect legal.

Însă noua putere acuză că se încearcă o lovitură de stat, iar principalele mijloace mass-media preiau mesajul și manipulează întreaga țară. TVR refuză să transmită manifestația din Piața Victoriei pe motiv că ar fi ceață.

Ca să câștige timp, Iliescu îi primește pe delegații opoziției pentru discuții. În acest timp, în culise, Puterea pregătește represiunea.

Regimul FSN reacționează violent și cheamă minerii, „ca să restabilească ordinea“. „N-au făcut decât să preia planul lui Ceaușescu, care în decembrie 1989 pregătise minerii să-i aducă la București, să bată revoluționarii. Ceaușescu n-a mai apucat să facă asta pentru că a fost răsturnat, dar a făcut-o Iliescu“, își amintește Stelian Tănase, unul dintre liderii Pieței Universității din primăvara lui 1990.

În România are loc a doua zi, pe 29 ianuarie 1990, prima mineriadă. Minerii și muncitori de pe platformele industriale ale Bucureștiului, conduși de foști membri de partid și securiști grupați în noul FSN, dar și de poliție, fac raiduri prin oraș. Sunt bătuți oameni, au loc percheziții și rețineri ilegale de persoane.

Serviciul american de informații CIA avertizează pentru prima oară Washingtonul că liderii criptocomuniști instalați la București s-ar putea folosi de tensiunile interetnice „ca să-și creeze spațiu de manevră“.

Lucru care se va și întâmpla, de altfel, o lună și ceva mai târziu, la Târgu-Mureș", sintetizează evenimentele de atunci, într-o postare pe Facebook, jurnalistul Matei Udrea.

Evenimentele din ianuarie 1990 au fost ascunse în mare măsură populației sau prezentate distorsionat de către mijloacele de informare în masă controlate de către FSN, organizație în fruntea căreia se instalase viitorul președinte al României, Ion Iliescu.

Din cauza documentării deficitare și a informațiilor contradictorii, numărul participanților la mitingul din 28 ianuarie 1990 nu este clar nici până în ziua de astăzi. O estimare privilegiată inclusiv de presa de stat în anii care au urmat evenimentelor a fost de 20.000.

Cu toate acestea, oamenii care au participat la manifestație spun că au fost mult mai mulți protestatari. "Tot bulevardul între Piața Universității și Piața Romană era plin ochi, coloana se deplasa către Piața Victoriei, iar dinspre Piața Rosetti continuau să vină foarte mulți oameni. Au fost cel puțin 100.000 de participanți. Am fost acolo, știu ce vorbesc! S-au mai împuținat demonstranții după ce PNL a decis să-și retragă membrii și simpatizanții din fața clădirii guvernului. Ciudatele jocuri politice ale lui Radu Câmpeanu (n.r. - liderul de atunci al PNL) au început atunci", se arată într-un comentariu la postarea menționată anterior.

Spre deosebire de Câmpeanu, liderul celuilalt partid istoric s-a aflat în pericol de moarte în acele zile. Corneliu Coposu, președintele PNȚCD, a fost scos din sediul partidului chiar de primul ministru de la acea vreme, Petre Roman, și transportat cu o tanchetă pentru a fi salvat din calea minerilor mobilizați de FSN.

Televiziunea Națională a realizat după câțiva ani un documentar intitulat "Prima mineriadă: 28-29 ianuarie 1990", care cuprinde și mărturia lui Corneliu Coposu referitoare la evenimente. Liderul țărănist avea să moară în 1995.

Quarterly Report - Editia 4

De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
Partidul AUR s-a consacrat de-a lungul timpului prin folosirea de figuri istorice și scenete cu voievozi pentru a-și face mesajul auzit. Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare apar...
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Toate planurile despre viitorul Europei depind de cum se va vota la alegerile pentru PE. Candidați și oameni de afaceri au discutat despre oportunități și provocări, la invitația Camerei de...
#mineriada 1990, #FSN, #Ion Iliescu, #Corneliu Coposu , #Mineriada