PSD nu se grăbește să facă o propunere la ministerul Apărării, care a rămas fără conducere după ce Vasile Dîncu a demisionat lunei, 24 octombrie. Principalul motiv este ambiția social-democraților de a negocia acest portofoliu cu un altul.
Deși a trecut aproape o săptămână de la demisia lui Vasile Dîncu, PSD nu se grăbește să caute o numire la ministerul Apărării, fiind confortabili ca premierul Nicolae Ciucă să ocupe această funcție interimar, în ciuda insistențelor din partea taberei liberale de a găsi un înlocuitor.
Prin comparație, la demisie ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, primele nume cu privire la posibilul înlocuitor apăreau pe surse încă din prima zi. Apoi, la patru zile distanță, liberalii au anunțat oficial luni, 3 octombrie, că o susțin pe Ligia Deca la ministerul Educației.
De partea cealaltă însă, PSD nu se grăbește să caute un înlocuitor, motivul principal fiind o negociere cu PNL pentru a da la schimb ministerul Apărării cu un alt portofoliu mai cu greutate. Inițial, social-democrații au țintit ministerul Energiei, condus în prezent de către Virgil Popescu, cel mai criticat ministru PNL de către PSD.
Marțea trecută, mai mulți membri cu greutate din PSD au ieșit la rampă pentru a sugera un posibil schimb în acest sens. Printre ei a fost și deputatul Gabriel Zetea, care a subliniat că partidul și-ar asuma ministerul Energiei „și mâine”. Acesta a mai adăugat că „PSD știe că are soluții mult mai bune decât are Virgil Popescu în conducerea ministerului”. În aceeași zi, liderul PSD Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă la Vila Lac, unde i-ar fi propus acest schimb. PSD s-a lovit însă de refuzul categoric din partea liberalilor, însă nu au renunțat la ideea de a da la schimb Apărarea.
O altă variantă luată în calcul de PSD este, conform unor surse politice, ministerul de Interne, aceștia mizând pe scandalurile în care este implicat Lucian Bode, de la bănuielile cu privire la un posibil plagiat al tezei de doctorat, la scandalul achiziției de BMW-uri. Liberalii însă nici nu vor să audă, iar în ultimele zile mai mulți membri au declarat în spațiul public că nu va exista niciun troc.
Contactat de Ziare.com, analistul politic Alfred Bulai a explicat de ce social-democrații par că vor să fugă de ministerul Apărării. În opinia acestuia, funcția este una pur onorifică, fără prea multe oportunități de decizie.
„Nu face nimic din mai multe motive. În primul rând acolo există niște comandamente de la președinție, de la NATO, de la domnul Ciucă care a fost șeful Armatei. E absolut decorativ și nici nu poți să faci politică acolo pentru că are restricțiile impuse, condițiile de parteneriat cu NATO, bănuiesc că nu poți să decizi dacă vrei să cumperi ceva sau dacă nu vrei să cumperi, îți zic cei de acolo stai bă în banca ta. Din punctul ăsta de vedere este absolut decorativ.
Sigur, pentru ca să-și facă imagine un politician, ceea ce a vrut și Dîncu care știa despre ce-i vorba acolo, e ok. În general ministrul Apărării nu este criticat de presă, sunt 2-3 miniștri care nu sunt atacați de regulă. Ministrul de Externe, ministrul Apărării și de obicei ministrul Culturii”, a notat analistul.
Un alt motiv pentru care PSD se luptă să prindă un alt minister este că dorește să prindă un portofoliu mai bănos, acolo unde există posibilități de numiri în Consilii de Administrație ori diverse alte funcții, contracte scumpe, ori alte interese, potrivit politologului.
„Sunt câteva ministere pe care s-au bătut mereu politicienii. De ce dracu vor toți la Transporturi? E o miză, în nicio țară normală transporturile nu reprezintă o miză. Dacă vorbiți cu un inginer constructor mai bătrân, o să vă spună de ce. Pentru că cele mai mișto afaceri se fac în zona asta. Un kilometru de șosea poate să coste de la 100.000 de euro la 5 milioane de euro. La inaugurare arată la fel. Ține de tot felul de factori, grosimea betonului, înălțime, etc. Sunt ministere și ministere”, mai arată Alfred Bulai.
În ciuda refuzului categoric afișat în spațiul public de către liberali, PSD nu a renunțat complet la ideea unui schimb, motiv pentru care aceștia încă nu au venit cu propuneri clare de înlocuitori la Apărare. Aceștia așteaptă noua ședință a coaliției care va avea loc săptămâna viitoare pentru a negocia din nou în acest sens.
„Se încearcă, probabil se va face o negociere mai amplă. Dar ține dacă se va face pe viitor o remaniere mai mare sau nu. Se apropie perioada scadentă când ar trebui să fie rocada, sunt mai multe lucruri care fierb. S-ar putea să fie de acord PNL-ul dar nu prea cred. Să dea ceva onorific pentru ceva bănos. Din moment ce din PSD nu a zis nimeni că vor pe Ciucă, e clar că vor timp să negocieze”, a conchis analistul.