Ministrul de Interne anunță că se lucrează la un ghid deontologic după ce mai mulți polițiști au mers băuți la serviciu: ”E o cifră mare”

Vineri, 01 Martie 2024, ora 19:42
2387 citiri
Ministrul de Interne anunță că se lucrează la un ghid deontologic după ce mai mulți polițiști au mers băuți la serviciu: ”E o cifră mare”
Polițiști în misiune FOTO Pixabay

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, 1 martie, că este preocupat de creşterea integrităţii în funcţia publică, menţionând că se lucrează la un ghid deontologic pentru toate profesiile din sistem.

Predoiu a afirmat, la sediul MAI, că, pentru el, reprezintă un număr mare cele câteva zeci de poliţişti care au venit băuţi la serviciu, care nu fac decât să ştirbească munca depusă de zeci de mii de cadre din structurile MAI.

”Este o stare pe care am preluat-o, pe care nu o ocolesc, nu am băgat-o sub preş, am adresat tuturor structurilor comandamentul de a creşte integritatea în funcţia publică, am activat structuri în această direcţie, de la DGA până la DGPI, Corp de control, Corp de audit, fac periodic şedinţe online cu toată ţara, cu toate structurile, cu toate armele, fac săptămânal şedinţe cu şefii de structuri şi, între toate obiectivele discutate, creşterea integrităţii în funcţia publică şi deontologia profesională în toate profesiile din MAI este numărul unu, ca poziţie. Dacă 61 este o cifră mică sau mare la 140.000 de angajaţi e o chestiune relativă, pe care o apreciază fiecare. Pentru mine e o cifră mare”, a transmis ministrul.

Potrivit acesteia, ”munca a zeci de mii de oameni, o muncă uneori eroică, vorbim de pompieri, vorbim de poliţişti, jandarmi, care contribuie la acest produs care înseamnă siguranţa cetăţeanului, munca a zeci de mii de oameni cu rezultate concrete în cifre la fel de precise şi de importante - capturi, percheziţii, reţineri de infractori, salvare de vieţi omeneşti, protecţie la migraţie ilegală ş.a.m.d. - este pusă în paranteză, uneori, în umbră, ştirbită de câţiva, mulţi, puţini, câţi sunt, care nu înţeleg că aceste profesii au un corp de conduită mult peste ceea ce se aşteaptă de la un om, să spunem un cetăţean, care nu le desfăşoară”.

El a fost întrebat despre derapajele de la conduita profesională a unor cadre din structurile MAI.

Predoiu a adăugat că vrea să ridice standardele în ceea ce priveşte conduita profesională, iar în acest scop se lucrează la un ghid pentru toate profesiile din sistem.

”Sunt profesii deosebite, se cere o exigenţă deosebită, o integritate mult deasupra tuturor şi trebuie să te ridici mereu la înălţimea legii. În orice instituţie e un drum lung până la perfecţiune, eu sunt conştient că avem probleme, dar vă asigur că nu trece o zi să nu insistăm pe această chestiune a integrităţii în funcţia publică. Construim un ghid deontologic pentru toate profesiile, discutăm cu specialişti, vrem să ridicăm standardele, dincolo de raportul GRECO, de condiţiile GRECO şi alte instrumente europene, care stabilesc aceste niveluri”, a explicat ministrul de Interne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Femeie reținută pentru 24 de ore după ce a agresat doi agenți de la Poliția Locală a Sectorului 1. De la ce a pornit scandalul
Femeie reținută pentru 24 de ore după ce a agresat doi agenți de la Poliția Locală a Sectorului 1. De la ce a pornit scandalul
Procurorii au anunțat că o femeie a fost reţinută pentru 24 de ore, după ce a agresat doi poliţişti de la Poliţia Locală Sector 1. Ea este acuzată că a tras de hainele poliţiştilor...
Polițist arestat preventiv pentru trafic de droguri. Poliția din Mureș se delimitează de agentul traficant
Polițist arestat preventiv pentru trafic de droguri. Poliția din Mureș se delimitează de agentul traficant
Agentul de poliție, alături de un alt inculpat, au fost arestaţi preventiv, la propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism -...
#Ministerul de Interne, #ghid, #deontologic, #Catalin Predoiu, #politisti, #bauti , #stiri Catalin Predoiu