Hărțuirea sexuală, meteahnă veche în învățământul superior românesc. Cazuri raportate în 22 din 76 de universități. Situația pe fiecare universitate

Luni, 02 Decembrie 2024, ora 17:29
2066 citiri
Hărțuirea sexuală, meteahnă veche în învățământul superior românesc. Cazuri raportate în 22 din 76 de universități. Situația pe fiecare universitate
Femeie care suferă, sală de curs de la SNSPA / FOTO: Unsplash.com, SNSPA, colaj Ziare.com

Ministerul Educației (ME) a publicat, luni, 2 decembrie, raportul privind cazurile de hărțuire sexuală la nivel de universități din România. Astfel, din 77 de unități de învățământ superior, care au transmis note explicative către ME, în 22 au existat cazuri de hărțuire sexuală.

Analiza efectuată de Biroul Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) la cererea Ministerului Educației a relevat că în 22 de universități de stat și private din România au fost raportate cazuri de hărțuire sexuală.

Conform documentului, toate cele 22 de universități au raportat cazurile după ce legea Educației nr. 1/2011 a intrat în vigoare.

Amintim că, în urmă cu câteva luni, Ministerul Educației a solicitat CEMU să verifice modul în care au fost gestionate cazurile de hărțuire sexuală în cadrul comisiilor de etică universitară și măsurile adoptate.

Totul s-a întâmplat după ce, în acest an, au fost dezvăluite mai multe cazuri de profesori acuzați de abuzuri asupra studenților.

Conform raportului ME, majoritatea victimelor au fost femei, incluzând aici atât studente, cât și profesoare.

Au fost examinate informații provenind de la 76 de universități de stat și private din țară. Universitatea București a înregistrat cele mai multe sesizări discutate în cadrul Comisiei de Etică. Este important de subliniat că numărul ridicat de sesizări se referă la plângerile depuse.

Pe următoarele două poziții se situează Universitatea Transilvania din Brașov, cu 12 sesizări, și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care a înregistrat 7 plângeri în perioada de analiză a CEMU.

Prezentăm mai jos situaţia abuzurilor în fiecare universitate:

- La Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași a avut loc un astfel de incident. Un cadru didactic a fost cercetat penal în perioada 30 septembrie 1991 - 5 februarie 2015, pentru acuzații de hărțuire sexuală. Comisia de etică nu a impus nicio sancțiune, deoarece contractul individual de muncă a fost suspendat. În fapt, acesta a fost încheiat prin demisie la data de 5 februarie 2015, iar în prezent nu există nicio relație de colaborare între universitate și acel cadru didactic.

- La Universitatea Națională de Apărare Carol I, referitor la raportarea cazurilor de hărțuire sexuală și modul în care acestea au fost gestionate de Comisia de etică universitară, instituția a menționat că, în ultimul deceniu, a fost înregistrată o singură plângere care acuza fapte de hărțuire. Aceasta nu a fost acceptată, fiind respinsă din cauza lipsei de dovezi. Prin urmare, nu au fost impuse sancțiuni.

- La Universitatea Dunărea de Jos din Galați au fost înregistrate patru cazuri. În trei dintre acestea, comportamentul unui student a fost semnalat de trei cadre didactice în perioada 2020-2021, iar în cel de-al patrulea caz, un grup de studenți a raportat comportamentul inadecvat al unui cadru didactic în anul 2022.

Studentul a fost exmatriculat fără drept de reînscriere, iar cadrul didactic a fost sancționat prin reducerea salariului de bază, care poate fi cumulat cu indemnizația de conducere, cu 10% pe o perioadă de trei luni. De asemenea, i s-a suspendat dreptul de a se înscrie la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare sau a unei funcții de conducere în domeniul îndrumării și controlului, precum și calitatea de membru în comisiile de doctorat, master sau licență, pentru o perioadă determinată de doi ani.

- Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale a avut un caz recent și două mai vechi. În ultimul deceniu, a fost înregistrată o singură sesizare nominală, care a fost soluționată prin aplicarea unei sancțiuni sub formă de avertisment scris pentru profesorul implicat.

Comisia de etică s-a autosesizat în două situații ca urmare a unor investigații jurnalistice ce au vizat cadre didactice ale Universității. Aceste cazuri au fost clasate, deoarece faptele menționate în reportajele respective s-au întâmplat cu mult timp în urmă.

- Și la Universitatea Națională de Arte din București a fost un caz în anul 2021. Acesta a vizat elemente de hărțuire sexuală începând cu data de 2 februarie 2021. La data respectivă a fost analizată plângerea unei studente împotriva unui student tehnician finalizată cu exmatricularea și desfacerea contractului de muncă al celui din urmă ca urmarea comportamentului inadecvat al acestuia.

- Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a primit în 2012 o plângere din partea unei studente, care reclama un comportament inadecvat al unui cadru didactic în mediul academic.

Consiliul facultății a decis inițial să schimbe imediat îndrumătorul lucrării de licență și temele de cercetare ale studentei. Plângerea a fost înaintată Comisiei de Etică, însă a fost respinsă din lipsă de dovezi și din cauza faptului că studenta nu a beneficiat de sprijin din partea altor colege, ceea ce a dus la imposibilitatea de a lua măsuri legale după susținerea licenței.

În același an, studenta a depus o plângere penală împotriva cadrului didactic, care a fost soluționată prin respingerea acesteia din lipsă de probe.

Ulterior, cadrul didactic a intentat un proces împotriva studentei, solicitând daune morale pentru denigrare. Instanța a admis cererea, obligând studenta să plătească o sumă de bani pentru prejudiciul cauzat cadrului didactic.

- La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au fost înregistrate șapte cazuri. Înainte de mandatul actualei conduceri, în 2013, a fost raportat un incident de hărțuire sexuală între doi colegi, care nu a putut fi dovedit. În timpul mandatului actualului rector, în 2021, a fost primită o singură plângere de hărțuire sexuală în relația profesor-student, în urma căreia cadrul didactic asociat acuzat și-a dat imediat demisia, iar poliția a fost informată.

Alte plângeri referitoare la relația profesor-student au vizat comportamente inadecvate ale profesorului, precum limbajul nepotrivit sau ofensator. Aceste plângeri au fost soluționate prin impunerea unor sancțiuni, cum ar fi interdicția de a ocupa funcții de conducere și excluderea din comisiile de evaluare.

- La Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad, în ultimul deceniu au fost raportate două incidente legate de hărțuirea sexuală. În primul, o studentă a declarat că un cadru didactic de la Facultatea de Medicină i-a făcut propuneri inadecvate.

Comisia formată pentru investigarea cazului a clasat petiția din cauza faptului că, la momentul respectiv, cadrul didactic nu mai avea calitatea de angajat, contractul său de muncă pe perioadă determinată expirând pe 18 martie 2021.

În al doilea incident, o studentă și un student au semnalat că un coleg a comis abateri de la etica universitară, perturbând cursurile cu probleme personale și făcând comentarii cu conotații sexuale despre colegi. Comisia a decis să îi aplice studentului o sancțiune administrativă sub formă de avertisment scris.

- Academia de Studii Economice din București a înregistrat trei cazuri legate de hărțuirea sexuală, după cum urmează: în anul universitar 2020-2021, a fost raportat un singur caz de comportament indecent și imoral, care a fost admis.

În anul universitar 2022-2023, a fost înregistrat un caz de conduită inadecvată față de studente, de asemenea admis.

În anul universitar 2023-2024, a fost raportat un caz de încălcare a normelor de etică universitară. În total, au fost aplicate trei sancțiuni, iar pentru niciunul dintre aceste cazuri nu s-a impus sesizarea organelor de urmărire penală.

- Universitatea Ovidius din Constanța - două incidente în ultimul deceniu, care au dus la deschiderea a două dosare în anii 2017 și 2020. Primul caz a fost rezolvat printr-un avertisment scris adresat părților implicate, în timp ce al doilea a fost considerat nefondat și a fost respins.

- La Universitatea din București, comisia de etică a analizat 66 de cazuri, dintre care șase au fost legate de hărțuirea sexuală. Dintre acestea, trei au constituit o încălcare a codului de etică universitară. Statistica include toate cazurile referitoare la hărțuire sau la alte aspecte care pot fi asociate cu aceasta, pentru perioada 2017-2024.

Elevii claselor primare, excluși de la olimpiadele școlare în 2025: „Trebuie să evităm distorsiuni în dezvoltarea copiilor”
Elevii claselor primare, excluși de la olimpiadele școlare în 2025: „Trebuie să evităm distorsiuni în dezvoltarea copiilor”
Ministerul Educației a decis să nu organizeze olimpiade școlare pentru elevii claselor I-IV în 2025, o măsură justificată prin necesitatea de a pune accent pe dezvoltarea competențelor de...
Reacția dură a ministrului Energiei la amenințările lui Călin Georgescu: ”Nici măcar nu mai ascunde că este unul dintre pionii care își asumă agenda Kremlinului”
Reacția dură a ministrului Energiei la amenințările lui Călin Georgescu: ”Nici măcar nu mai ascunde că este unul dintre pionii care își asumă agenda Kremlinului”
Ministrul Energiei a reacționat dur luni, 20 ianuarie, după ce a fost amenințat de Călin Georgescu, declarând că ”această coadă de topor a Moscovei trebuie expusă fără rezerve”....
#Ministerul Educatiei, #hartuire sexuala, #raport, #universitati Romania , #abuz sexual
  1. Un influencer a fost bătut pe o stradă din Sectorul 5: ”Mi-a dat un pumn fix în ochi și am ajuns la spital” VIDEO
  2. Putin sare peste tradiția pe care o respecta cu sfințenie. Este pentru al patrulea an la rând când refuză asta de Bobotează. Semne de îngrijorare privind sănătatea lui
  3. Un român din Elveția este surprins de cât de scumpe sunt lemnele de foc: "Nu mai faceți figuri" VIDEO
  4. Nicușor Dan, fără majoritate de dreapta în Consiliul General al Capitalei. PSD, PNL și PUSL vor impune viceprimarii. "Nu e timp pentru opoziții" SURSE
  5. Generali ucraineni arestați după ce Rusia a câștigat teritorii în Harkov. Ar fi organizat prost apărarea, iar unul a și dezertat
  6. Cine va conduce Pentagonul după ce Trump revine la Casa Albă. Sute de posturi cheie în domeniul apărării au rămas vacante
  7. Poliția Română atrage atenția asupra unei noi metode de înșelăciune. Ce presupune tehnica de „spoofing” care face tot mai multe victime
  8. Elena Lasconi, despre blocarea plății PNRR: "România a îndeplinit doar 14% din totalul de 529 de jaloane"
  9. Un bărbat din Olt și-a găsit tatăl dezgropat la o zi după înmormântare. Incidentele se țin lanț de doi ani, spun localnicii
  10. Victoria Ucrainei nu ar fi fost una dintre prioritățile mandatului lui Joe Biden. Ce ar fi dorit, de fapt, președintele american