Prăpastia dintre motivația de a schimba a Ministerului Educației și motivația de a învăța a copiilor

Autor: Dana Ilies - life coach si mentor pentru copii si adolescenti
Miercuri, 18 Mai 2022, ora 15:30
5382 citiri

Ministrul Educației anunță pentru anul școlar 2023-2024 schimbări radicale. Vedem 5 module, 5 vacanțe, eliminarea tezelor, medii doar la sfârșitul anului și introducerea unor testări standardizate la începutul și sfârșitul anului școlar.

Am ascultat argumentele ministrului la conferința de presă și am înțeles că aceste schimbări nu au nicidecum o fundamentare sau, și mai și, o proiecție în viitor, astfel încât să sperăm că schimbarea va aduce rezultate pozitive.

Care este motivația pentru această schimbare?

Niciunul dintre argumentele enunțate de minister nu răspunde acestei întrebări. Singura justificare este că trebuie să facem o schimbare, și dacă nu avem curajul să începem și așteptăm până când totul este aliniat și lipsit de controverse, nu vom mai schimba nimic niciodată.

Cu siguranță că avem nevoie de schimbare atunci când randamentul sistemului de învățământ actual este de doar 50%. Asta înseamnă că jumătate dintre absolvenții de astăzi sunt analfabeți funcțional, lor li se adaugă și cei care abandonează și nu sunt luați în calcul în această statistică. Avem voie oare să lăsăm în urmă jumătate dintre copiii noștri?

Ar trebui oare să existe chiar și un singur copil lăsat în urmă de sistem?

Ce viitor ne așteaptă?

Ceea ce văd eu aici este o serie de măsuri, care se aplică în alte părți, fără note, evaluare bazată pe feedback, libertate mai mare pentru profesori, dispariția presiunii puse pe elev, care ele luate ca atare sunt foarte bune, dar puse împreună una peste alta precum turnul Babel și aplicate nediscriminat, într-un sistem mamut care are o foarte mare inerție, pot dăuna în loc să ajute.

Iar îndoiala mea cea mai mare este că la baza acestor măsuri se află niște principii.

Cum crește motivația intrinsecă de a învăța a copiilor în urma acestor măsuri?

Studiile științifice arată 6 factori care lucrează împotriva motivației interioare de a învăța a copilului în mediul școlar (Beth A Hennessey- The Work Preference Inventory: assessing intrinsic and extrinsic motivational orientations.)

  • Promisiunea unei recompense
  • Așteptarea unei evaluări
  • Restrângerea posibilității de a alege
  • Limite de timp
  • Supravegherea strictă
  • Punerea în competiție

Pe care dintre acestea le elimină aceste măsuri? Desigur pe niciuna. Faptul că nu mai dai teză, dar dai o evaluare standardizată nu schimbă cu nimic fondul, ci doar forma.

Când intervine cu adevărat schimbarea? Atunci când pornim de la un principiu, de exemplu:

Vreau să formez copiilor o mentalitate flexibilă

Atunci voi ști că nu lipsa testelor mă ajută, ci schimbarea focusului de pe nota de la test pe capacitatea copilului de a recupera cunoștințele care i-au lipsit la test, progresul, efortul lui.

Asta presupune însă flexibilitate și centrarea cu adevărat pe copil, eliminarea competiției între ei și încurajarea colaborării. Aprecierea empatiei și a dorinței de a ajuta, lucrul împreună.

La unul din atelierele mele despre cum optimismul ne face mai rezilienți, am avut un exercițiu în care fiecare dintre participanți trebuia să povestească o situație în care au experimentat stres. Au fost 3 povești, toate legate de o teză sau un test. În urma acestor povești i-am îndemnat să creeze un produs care ar rezolva problemele lor cu testele. Și soluția pe care au găsit-o ei nu a fost eliminarea testelor, ci ‘Teste fără miză’. Mi s-a părut o idee minunată care cuprinde toată reforma pe care ar putea-o face ministerul astfel încât să încurajeze motivația intrinsecă dată de dorința naturală a copiilor de a învăța.

Site autor: aici

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
S-a găsit rezolvare pentru diferențele de notare la grilele de la exameul de Evaluare Națională. Ligia Deca, ministra Educaţiei, a anunţat duminică, 21 aprilie, că soluţia tehnică pentru...
#Ministerul Educatiei, #reforma invatamant, #elevi, #profesori, #schimbare , #elevi