Ministerul Justiției de la Chișinău cere restricționarea activităților partidului pro-rus Șansa, legat de oligarhul fugar Ilan Șor

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 19:52
943 citiri
Ministerul Justiției de la Chișinău cere restricționarea activităților partidului pro-rus Șansa, legat de oligarhul fugar Ilan Șor
Ministerul Justiției de la Chișinău cere restricționarea activităților partidului pro-rus Șansă FOTO / captură Ziarul de Gardă

Ministerul moldovean al Justiţiei a cerut miercuri, 15 mai, unei instanţe de la Chişinău să impună restricţii privind activităţile politice ale partidului pro-rus "Şansă" timp de şase luni.

Partidul pro-rus este legat de oligarhul fugar Ilan Şor, care a fost condamnat anul trecut în absenţă la 15 ani de închisoare pentru fraudă. Acesta este în favoarea aderării Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică şi a unui parteneriat strategic cu Rusia.

Autorităţile din Moldova au interzis anterior partidului să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut, invocând preocupări legate de securitatea naţională. Formaţiunea politică este suspectată că şi-ar fi finanţat campania din bani ilegali, cu care a mituit inclusiv alegătorii şi primarii candidaţi.

Acum, Ministerul Justiţiei motivează că a fost sesizat de Comisia Electorală Centrală (CEC) care ar fi constatat că partidul "nu s-a conformat cerinţelor Comisiei şi nu a prezentat date complete" în cadrul unui "control complex".

"Ministerul Justiţiei a înregistrat la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care solicită aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activităţii Partidului Politic „Şansă”, pentru un termen de 6 luni. Anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiţiei, informând că în cadrul controlului complex efectuat în privinţa Partidului Politic "Şansă", organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerinţelor Comisiei şi nu a prezentat datele complete, urmând a fi aplicate corespunzător prevederile Legii cu privire la partidele politice. Conform prevederilor legale, Ministerul Justiţiei a solicitat Partidului Politic „Şansă” prezentarea actelor către Comisia Electorală Centrală în conformitate cu cerinţele actului de control, ulterior fiind informat că informaţia remisă nu este conformă pentru efectuarea controlului, fapt care a determinat înregistrarea acţiunii în instanţă", au declarat reprezentanţii Ministerului de Justiţie de la Chişinău, citat de NewsMaker.

Decizia instanţei ar putea suspenda majoritatea activităţilor politice ale formaţiunii. Acest lucru ar împiedica partidul să facă campanie în timpul alegerilor prezidenţiale şi al referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care se aşteaptă să aibă loc simultan în octombrie.

În timp ce se află sub incidenţa restricţiilor, partidul ar putea fi împiedicat să creeze mijloace de comunicare în masă, să organizeze întâlniri, mitinguri, pichetări şi alte acţiuni publice şi să îşi utilizeze conturile bancare, cu unele excepţii, explică Reuters.

În februarie 2024, CEC a solicitat Ministerului Justiţiei să intervină după ce Partidul Politic „Şansă” ar fi refuzat să prezinte la Comisie toate informaţiile solicitate privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Comisia susţinea că reprezentanţii partidului nu ar fi cooperat cu autoritatea electorală, nu ar fi dat curs solicitării Comisiei de a se înfăţişa la sediul acesteia şi nu ar fi prezentat actele care le-ar fi fost cerute.

În reacţie, liderul formaţiunii politice, Alexei Lungu, a calificat acţiunea drept un „atac fără precedent” şi a anunţat că este gata să apere drepturile partidului inclusiv în instanţele internaţionale.

Quarterly Report - Editia 4

Când va fi gata și cum va arăta Cartierul ultramodern al Justiției. Se va construi în centrul Bucureștiului FOTO
Când va fi gata și cum va arăta Cartierul ultramodern al Justiției. Se va construi în centrul Bucureștiului FOTO
Un deosebit proiect de infrastructură se află în plină desfășurare - construirea Cartierului pentru Justiție. Inițiativa de inspirație occidentală presupune ca în centrul Bucureștiului,...
Maia Sandu: Republica Moldova este gata să devină un hub strategic pentru reconstrucția Ucrainei
Maia Sandu: Republica Moldova este gata să devină un hub strategic pentru reconstrucția Ucrainei
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea deveni un centru strategic pentru Ucraina în ceea ce privește reconstrucția și că se pregătește deja în acest...
#ministerul justitiei, #Chisinau, #restrictionare activitati, #partidul sansa, #Republica Moldova , #Republica Moldova