„România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire”, susține ministrul Fechet. Vânzări ridicate ale Romsilva, în pofida defrișărilor ilegale

Luni, 28 Octombrie 2024, ora 14:11
1249 citiri
„România nu va renunţa la lemnul de foc ca sursă de încălzire”, susține ministrul Fechet. Vânzări ridicate ale Romsilva, în pofida defrișărilor ilegale
Romsilva a vândut deja anul acesta aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preţ mediu de vânzare de 282 lei/mc, fără TVA. FOTO: Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, 28 octombrie, în cadrul unui eveniment de specialitate că lemnul va rămâne o sursă constantă de combustibil și că nu va solicita nimănui să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă. Oficialul Executivului a oferit detalii cu privire la noi achiziții făcute pentru creșterea fondului forestier și la Programul „Rabla pentru Sobe”, care urmează să fie demarat în curând de minister.

„La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv. Este foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire – lemnul de foc – acolo unde este accesibilă, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, Romsilva a vândut deja anul acesta aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preţ mediu de vânzare de 282 lei/mc, fără TVA, similar cu cel de anul trecut.

Ministerul Mediului, administrator a peste 50% din fondul forestier al țării. Noi achiziții recente și programul „Rabla pentru Sobe”

„Aş reaminti şi faptul că, prin regie, administrăm aproximativ jumătate din suprafaţa fondului forestier din România, ceea ce înseamnă că alte 3 milioane de hectare sunt administrate de ocoale silvice, fie că proprietar este statul, printr-o unitate administrativ-teritorială, fie că discutăm despre proprietari privaţi. (…) În acest moment avem un stoc de 500.000 mc de lemn. E o cantitate însemnată, probabil are legătură şi cu iernile mai blânde pe care le-am avut în trecut şi care au influenţat cantitatea de lemn de foc pe care românii o achiziţionează. Preţul mediu de vânzare în acest an a fost de 282 lei pe metrul cub, fără TVA. E un preţ egal cu preţul pe care l-am avut şi anul trecut. Poate şi această informaţie este una de interes, având în vedere că la anumite categorii de produse în România preţurile au crescut, cel puţin cu valoarea inflaţiei”, a subliniat Fechet.

Ministrul Mediului a anunţat că fondul forestier naţional din domeniul public se va mări cu 4.000 de hectare, în urma achiziţiei unei păduri în judeţul Neamţ: „O altă bucurie este şi aceea că vom reuşi foarte rapid, pentru că avem deja banii în cont, să mărim fondul forestier naţional din domeniul public al statului român cu încă 4.000 de hectare. E o pădure pe care o achiziţionăm în judeţul Neamţ de la un proprietar privat şi care, până la urmă, măreşte domeniul public al statului, ceea ce spun eu că este un lucru bun”, a susţinut Mircea Fechet.

Oficialul a făcut precizări noi și despre Programul „Rabla pentru sobe”, care va fi demarat în următoarele săptămâni, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) urmând să finanţeze 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei, a anunţat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres.

„Un alt lucru la care vreau să mă refer, pentru că are legătură cu lemnul de foc şi pentru că este o perioadă propice pentru astfel de discuţii, este cel legat de un program finanţat prin AFM, care se numeşte ‘Rabla pentru sobe’. În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. (…) Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei de la AFM, în următoarele săptămâni vom începe finanţarea efectivă a acestor proiecte, vom demara acest program de finanţare. Vom finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei”, a afirmat ministrul.

Mircea Fechet a menţionat că, din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe în mediul rural în România este de 20 – 25%. Programul va primi o finanțare prin Administraţia Fondului pentru Mediu, în cuantum de 500 de milioane de lei.

Fond forestier imens, probleme grave cu defrișările ilegale

Deși lemnul este o resursă bogată a țării, România are numeroase probleme în a gestiona defrișările ilegale săvârșite de-a lungul timpului, un volum foarte ridicat din materia brută care rezultă din astfel de practici mergând chiar către export.

În primăvara anului 2023, de pildă, publicația germană Der Spiegel a publicat o anchetă care arăta cum mari companii austriece, cu zeci de mii de angajați, înregistrau profituri uriașe de pe urma defrișărilor din țara noastră, prin încheierea unor contracte cu furnizori din România care taie lemn ilegal. Pădurile care au devenit subiectul anchetei Der Spiegel se află pe raza județului Suceava, un exemplu fiind pădurea tăiată ilegal în comuna suceveană Bogdănești, relatau Știrile Pro TV la vremea respectivă. Comuna Bogdănești a fost și subiectul unei anchete a autorităților române într-un dosar de tăieri ilegale de păduri, spălare de bani, evaziune fiscală.

Potrivit unor informații citate de Greennews.ro în septembrie 2024, anual, între 8 și 12 milioane de metri cubi de lemn sunt tăiați ilegal, exploatare necontrolată ducând la degradarea accelerată a ecosistemelor forestiere, reducând semnificativ suprafața pădurilor vechi, esențiale pentru menținerea biodiversității.

„Zone precum Munții Apuseni, Bucovina și Maramureș, odinioară cunoscute pentru pădurile lor dense și biodiversitatea bogată, au suferit pierderi majore. Impactul nu este doar ecologic, ci și economic, comunitățile locale care depind de păduri pentru resurse și turism fiind grav afectate. Unul dintre cele mai alarmante aspecte ale acestei crize este implicarea grupurilor de crimă organizată în defrișările ilegale. Aceste grupuri exploatează lacunele legislative și lipsa de transparență în administrarea pădurilor, profitând de cererea mare de lemn atât pe piața internă, cât și pe cea internațională. Corupția la nivel local și național joacă, de asemenea, un rol semnificativ, permițând acestor activități să continue fără a fi sancționate.

Investigațiile recente au scos la iveală rețele complexe de exploatare ilegală a lemnului, implicând companii de exploatare, transportatori și chiar oficiali guvernamentali. Această realitate face ca lupta împotriva defrișărilor ilegale să fie extrem de dificilă, în ciuda eforturilor autorităților și organizațiilor neguvernamentale”, arată sursa citată mai sus.

Vești bune pentru șoferi: A fost deschisă încă o porțiune de autostradă. ”În următoarele 15 zile vor fi dați în circulație 80 - 90 de kilometri” VIDEO
Vești bune pentru șoferi: A fost deschisă încă o porțiune de autostradă. ”În următoarele 15 zile vor fi dați în circulație 80 - 90 de kilometri” VIDEO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că, începând de joi, 5 decembrie, de la ora 13:00, se poate circula între lotul 2 din Autostrada 0 Nord şi DN2. ”Este foarte...
Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
Bitcoin a stabilit un nou record istoric miercuri, 4 decembrie, depășind pentru prima dată valoarea de 100.000 de dolari. Prețul celei mai populare criptomonede a crescut cu peste 5% în...
#Ministerul Mediului, #mircea fechet, #lemn de foc, #rabla pentru sobe, #fond forestier, #fond forestier crestere, #defrisari ilegale Romania , #stiri economice
  1. Vești bune pentru șoferi: A fost deschisă încă o porțiune de autostradă. ”În următoarele 15 zile vor fi dați în circulație 80 - 90 de kilometri” VIDEO
  2. Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
  3. Meta vrea să folosească energie nucleară pentru alimentarea centrelor de date. Planuri ambițioase până în 2030
  4. Vânzările de mașini din China, în creștere – TradeVille
  5. Facturi mai mici pentru românii care au contract cu PPC, fostul Enel. Care este oferta companiei
  6. De la tâmplar la maistru: o poveste inspirațională în grupul RNDV
  7. Peter de Boer (DN Agrar) la Quarterly Report, despre succesul agriculturii circulare: „Singura cultură vândută anul acesta în afara grupului a fost floarea-soarelui”
  8. Airbus intenționează să concedieze peste 2.000 de angajați din domeniul spaţial şi de apărare
  9. Dobânzile la datoria românească ajung la un nivel record. Au explodat după primul tur al alegerilor prezidențiale
  10. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital