Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din Europa. Subiectul întâlnirii este legat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 09:23
1200 citiri
Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din Europa. Subiectul întâlnirii este legat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu
Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, guvernele UE sunt presate să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare FOTO X

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni în Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi extinderea sancţiunilor împotriva Iranului, relatează Reuters.

Deşi miniştrii vor discuta, de asemenea, despre războiul din Sudan, cea mai mare parte a atenţiei lor se va concentra pe conflictele care devastează regiunile estice şi sudice ale blocului celor 27 de state membre - Ucraina şi Orientul Mijlociu.

În contextul în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene şi a altor obiective, guvernele UE sunt presate să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi Patriots.

Kievul şi aliaţii săi europeni au primit un impuls important la sfârşitul săptămânii, când Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat un pachet de peste 60 de miliarde de dolari pentru a face faţă războiului din Ucraina.

Dar şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, şi şeful NATO, Jens Stoltenberg, au îndemnat ţările europene să îşi intensifice propriile eforturi pentru a oferi arme Ucrainei, în special de apărare aeriană.

După o videoconferinţă a miniştrilor apărării din cadrul NATO cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc vineri, Stoltenberg a declarat că se aşteaptă la anunţuri în curând. "NATO a identificat capacităţile existente în cadrul alianţei şi există sisteme care pot fi puse la dispoziţia Ucrainei", a spus el. "În plus faţă de Patriots, există şi alte arme pe care aliaţii le pot furniza, inclusiv (sistemul francez) SAMP/T", a adăugat el.

Până în prezent, Germania este singurul membru al UE care a declarat că va trimite un sistem Patriot suplimentar ca răspuns la ultimele solicitări ale Ucrainei.

Miniştrilor li se vor alătura omologii lor din domeniul apărării pentru discuţiile de luni cu Ucraina, precum şi miniştrii ucraineni ai apărării şi afacerilor externe, înainte de a aborda criza din Orientul Mijlociu declanşată de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut.

SANCŢIUNI PENTRU IRAN

Miniştrii vor încerca să ajungă la un acord cu privire la cât de mult trebuie să meargă mai departe în sancţionarea Iranului, în urma atacului cu rachete şi drone al Teheranului asupra Israelului la sfârşitul săptămânii trecute.

UE are deja mai multe programe de sancţiuni împotriva Iranului - pentru proliferarea armelor de distrugere în masă, încălcarea drepturilor omului şi furnizarea de drone către Rusia.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută că vor impune sancţiuni suplimentare împotriva Iranului. Numeroase ţări UE au solicitat extinderea regimului de sancţiuni privind dronele pentru a include rachetele şi transferurile către forţele iraniene indirecte din Orientul Mijlociu.

Potrivit diplomaţilor, ţările UE dezbat, de asemenea, dacă să impună noi sancţiuni legate de producţia de rachete.

De asemenea, unele ţări fac presiuni pentru ca UE să găsească o modalitate de a desemna puternica forţă a Gardienilor Revoluţiei din Iran ca organizaţie teroristă.

Dar oficialii spun că nu au găsit încă un temei juridic pentru o astfel de măsură şi nu sunt siguri că toţi membrii UE ar fi în favoarea acesteia.

Quarterly Report - Editia 4

Suspiciuni în cazul morții președintelui iranian. Focuri de artificii în Teheran, în seara accidentului aviatic
Suspiciuni în cazul morții președintelui iranian. Focuri de artificii în Teheran, în seara accidentului aviatic
Ebrahim Raisi, al cărui elicopter s-a prăbușit duminică, în nord-vestul Iranului, a fost atât președintele Iranului, cât și un candidat care se lupta pentru a-i succeda bătrânului...
Femeile iraniene au sărbătorit moartea președintelui Raisi. "Măcelarul din Teheran" le-a ucis mame, tați, fii și fiice VIDEO
Femeile iraniene au sărbătorit moartea președintelui Raisi. "Măcelarul din Teheran" le-a ucis mame, tați, fii și fiice VIDEO
Zeci de femei iraniene au postat luni, 20 mai, videoclipuri pe rețelele sociale în care apar sărbătorind moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și spun bucuroase că dansează pe...
#ministri externe, #reunire, #atac, #Ucriana, #Iran, #orientul mijlociu , #Uniunea Europeana