Ministru de Externe al Italiei la București: ”Trebuie să îi oprim pe ruşi în Balcanii de Vest”

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 13:00
2623 citiri
Ministru de Externe al Italiei la București: ”Trebuie să îi oprim pe ruşi în Balcanii de Vest”
Antonio Tajani FOTO / Facebook Antonio Tajani

Europa ar trebui să îşi sporească prezenţa în Balcanii de Vest pentru a limita influenţa Rusiei, a declarat miercuri, la Bucureşti, şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani, înainte discuţiilor din a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe din cadrul NATO.

"Stabilitatea în Balcanii de Vest este importantă pentru pace. Trebuie să îi oprim pe ruşi în Balcanii de Vest, avem nevoie de o prezenţă sporită a Europei", a declarat el, potrivit Reuters.

"Trebuie să protejăm toate ţările din Balcanii de Vest şi apropiate de Ucraina, deoarece este important în acest moment să lucrăm împreună. Unitatea este importantă şi este un mesaj puternic pentru Rusia", a spus Tajani, în contextul în care la reuniunea de la Bucureşti au fost invitaţi să participe şi miniştrii de externe din Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, parteneri ai NATO.

Bosnia-Herţegovina trece prin cea mai gravă criză politică de la sfârşitul războaielor din Balcani din anii '90, sârbii bosniaci contestând instituţiile statului, ca parte a eforturilor lor de lungă durată de secesiune, încurajaţi de un sprijin cel puţin tacit din partea Rusiei.

Ministrul de Externe al Bosniei, Bisera Turkovic, prezentă la reuniunea de la Bucureşti, şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea miercuri în legătură cu intenţiile Rusiei în privinţa ţării sale.

"Avem împuterniciţi ai Rusiei în guvernul nostru, iar diviziunea din ţara noastră este profundă", a spus ea înaintea discuţiilor din ultima zi a reuniunii.

#ministru Externe, #Italia, #Rusia, #influenta, #Balcani , #Italia